TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Zöld kommandó a kecskeméti piacon: éljen a hulladékmentes vásárlás!
18
2019 máj.

Zöld kommandó a kecskeméti piacon: éljen a hulladékmentes vásárlás!

 

Szombat délelőtt zöldbe öltözött, zölden gondolkodó kecskemétiek hirdették a környezettudatos vásárlás előnyeit a kecskeméti piacon, egy flashmob keretében. Trükköket, praktikákat lestünk el egymástól, megvitattuk, hol a legfinomabb az eper és persze, hogy mit szólnak az árusok a vászonszatyorhoz vagy a saját dobozhoz.

 

Akadtak a flashmobozók között, akik már hosszú évek óta ugyanilyen metódussal vásárolnak a piacon, a hipermarketben és a sarki kisboltban egyaránt: kosárral, dobozzal, textilszatyorral és tüllzsákocskákkal felszerelkezve viszik haza a portékát ahelyett, hogy a mérhetetlen mennyiségű felesleges csomagolóanyagot egy használat után a kukába hajítsák, borzasztó mértékben terhelve vele a bolygónkat.

 

Zsubi és kislányai voltak a kecskeméti flashmob háziasszonyai, köszönjük Nekik a szervezést!

 

Vannak, akik a zöldség, gyümölcs és pékáru esetében találják csak kiválthatónak a műanyag csomagolást, hiszen a húsos vagy felvágottas pultba saját dobozt benyújtani higiéniai szempontból nem a legbiztonságosabb. Az egyik flashmobozó anyukától azonban erre is hallottunk jól bejáratott módszert, amit Nyugat-Európában látott: az árus egy tálcát nyújt ki, amelyre ráhelyezhető a saját doboz, abba belepakolja az árut, majd vissza kinyújtja a vevőnek - így nem ér hozzá az idegen tárolóhoz, tehát nem juttat be nem kívánatos kórokozókat. Reméljük, mihamarabb látunk ilyen megoldást Kecskeméten is!

 

Néhány árusnak már az a furcsa, amikor véletlenül otthon hagyjuk a vászonszatyrainkat

 

A kecskeméti árusok egyébként összességében szerencsére kedvesen és rugalmasan álltak a saját dobozokkal és tasakokkal támadó, több mint 30 fős sereghez. A legtöbben maximálisan készségesen, sőt, olykor nagy dicséretek közepette pakolják bele portékájukat az egyedi csomagolóanyagokba, igaz, néhányan azért még furcsállják, hogy nem kérünk nejlont. Biztatunk tehát mindenkit, bányássza elő a szekrény aljában porosodó függönyt, a lyukas kedvenc pólót, amitől nem tud megválni, de akár az árván maradt párnahuzat is új életet kaphat bevásárlószatyorként. Az interneten nem kell sokat kutatnunk, hogy különféle tutorial videókat találjunk a témában, de a lustább háziasszonyok (és -urak) se essenek kétségbe, számos webshop forgalmaz már csini ökoszatyrokat különféle méretben.

 

2 az 1-ben: közösségi élmény és hétvégi bevásárlás :)

 

A flashmobon résztvevőket meglepték a szervezők: az EMMI és az Új Nemzedék Központ által létrehozott "Több leszel, ha leszel" mozgalom támogatásából vászonszatyrokkal látták el a piacozókat; a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt önkéntesei függönyből varrt zsákokat osztogattak; de a nemkellzacsko.hu logójával ellátott tasakok ugyancsak gazdára találtak.

A csomagolásmentes május kihívás természetesen folytatódik, de igyekezzetek a végeztével is minél kevesebb felesleges hulladékkal hazatérni a bevásárlásokról!

 

Galéria:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 18 máj. 2019 15:35
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449