TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ "Mindenkihez sietünk, de a gyermekekhez még jobban” - Fuss a kecskeméti mentősökért!

29
2019 máj.

"Mindenkihez sietünk, de a gyermekekhez még jobban” - Fuss a kecskeméti mentősökért!

 

Fuss a mentősökkel, a mentősökért a Verőfényes Malom jótékonysági futáson, a Mozdulj KI Kecskemét! #3 alkalmából, 2019. június 1-jén! Éld át a mozgás stresszmentesítő örömét, vidd haza az élményt, hogy a csodaszép kecskeméti belvárosban sportolhatsz, közben pedig állj egy helyi jó ügy mellé!

 

 

Több mint 500 ezer forintot futott össze Kecskemét a mentősöknek a Malom Központ 2018-as sportnapján, amit a bevásárlóközpont vezetősége kiegészített a hiányzó összeggel, így közösen hozzásegítették a Kecskeméti és Bács-Kiskun Megyei Mentőszolgálat munkatársait, hogy a gyermek vészhelyzetek ellátására fel tudjanak készülni. Két gyermek fantomot, azaz oktató bábut szereztek be a jótékonysági esemény bevételéből, amelyeken az újraélesztés helyes technikáját tanítják. Idén ismét a Kecskeméti Mentőszolgálatért futhatunk, akik a gyermek szimulátorokat szeretnék felszerelni hasznos kiegészítőkkel. Meglátogattuk őket, és megnéztük, hogyan és mire használják a fantomokat.

Nagyot dobbant a szívünk, amikor megláttuk a negyvenes éveiben járó “Sanyit” a hordágyon, akinek sápadt arca és véres farmerja nem sok jót sejtetett. Sanyi nagy túlélő, évről évre súlyosabbnál súlyosabb sérüléseket szenved el, de a mentősök mindig megmentik őt.

A kecskeméti mentőállomás készségfejlesztő laborjában rendszeresen tartanak oktatásokat, ahol a mentősök minden évben felfrissítik a tudásukat és felvérteződnek a szakmai újdonságokkal, de tavalyig csupán felnőtt oktató bábun gyakorolhatták az életmentést.

Kecskeméten jelenleg nincsen csecsemőkre, gyermekekre specializálódott mentős ellátás, ezért különösen fontos, hogy a felnőtt páciensekhez szokott mentőorvosok elsajátítsák ezt a tudást is - mesélte Horváth Mihály megyei vezető mentőtiszt, aki 35 éve dolgozik a szakmában.

 

 

Ki a mentőtiszt?

Felsőfokú végzettségű egészségügyi szakdolgozó, aki egyes orvosi kompetenciába tartozó beavatkozások elvégzésére jogosult a sürgősségi ellátás keretén belül, jellemzően a mentőellátásban. Jelenleg a legmagasabb beavatkozási kompetenciát nyújtja a nem orvosi végzettségű egészségügyi szakdolgozók körében.

 

 

Oktatási fantomból létezik csecsemő, többféle gyermek és felnőtt méretű szimulátor is. A 2018-as futás után két gyermek újraélesztés fantommal bővülhetett a kecskeméti mentősök eszköztára, amire már régóta vágyott a mentőállomás. Bár a felnőtt bábut viccesen csak Sanyiként emlegetik egymás között a mentősök, a gyermek fantomok nem kaptak nevet, nem véletlenül.

“A gyermek szent. Mindenkihez sietünk, de egy gyermekhez még jobban. Fokozott érzékenységünk oka, hogy van vagy volt hasonló korú gyermekünk, de még a gyermekvállalás előtt álló kollégákat is különösen mélyen érintik az ilyen esetek” - vallja meg Mihály, akihez rögtön csatlakozik Rózsa József mentőtiszt: “10 éve mentőzöm, és ma is összeszorul a gyomrom, ha a riasztáskor kiderül, ifjú pácienshez megyünk.”

“Az elmúlt két évben feltűnően megnőtt a súlyos esetek száma - betegség és baleset miatt vegyesen hívtak minket gyermekekhez. Úgy éreztük, erre reagálnunk kell” - hangsúlyozza Mihály, hogy miért épp oktató bábukat szereztek be a Verőfényes Malom Futás bevételéből Leggyakrabban lázgörcs, bölcsőhalál, légúti aspiráció, félrenyelés, forrázás, égés miatt kapnak riasztást.

 

 

Tiszta Vészhelyzet

A 3 éves forma baba egészen jól formáz egy ájult gyerkőcöt: ruhában, sápadt arccal várja, hogy megmentsék, puha karjai ernyedten nyúlnak el a teste mellett, épp csak a mellkasa keményebb a szokásosnál. Ezen a babán oktatják a laikusok számára a gyermekek újraélesztését, ami több ponton is eltér a felnőtt protokolltól.

A másik, 8 éves forma gyermek bábu már közel sem fest ilyen jól: végtagjai hiányoznak, és vezetékek sora lóg ki a testéből. Nem is a nagyközönségnek szánták ezt a fantomot, ezen a szimulátoron a 70-80 fős kecskeméti, illetve a 350 fős megyei szakmai stáb továbbképzését végzik. Defibrillátor, intubálás, mellkas kompresszió - csupa ismerős kifejezés a valaha volt legnépszerűbb amerikai kórházsorozatból, amik a kecskeméti mentőállomás oktatótermében is elhangzanak, amikor ezen a gyermek fantomon szimulálják az életmentést.

Talán az egyik legstresszesebb és lelket leginkább megdolgoztató munkák egyike lehet mentősnek lenni. A feszültség levezetésére és a munkahelyi történések terheinek letételére az életmentők közül sokan a mozgást választják. Igencsak sportos csapatról van szó, többen kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhetnek egy-egy sportágban. Fallabdások, országúti kerékpárosok, futók küzdősportolók, testépítők színesítik a társaságot. Ki-ki a kollégákkal, mások inkább egyénileg hódolnak szeretett mozgásformájuknak. A senior világbajnokságon dobogós ezüstérmet nyert birkózó, Drabant Tibor is a kecskeméti mentősöket erősíti, de a megyei szintű futballbajnokságban a kecskeméti csapat ugyancsak rendszeresen a legjobbak között szerepel, legutóbb például a dobogón végeztek. Kell is a jó kondi és állóképesség a 30 kilós táskák cipeléséhez, a betegek mozgatásához és a folyamatosan fenntartott maximális koncentrációhoz. “Egy-egy komolyabb ellátás után, például egy elhúzódó újraélesztés során 1-2 kiló eltűnik az emberről” - meséli József.

 

 

Fuss velük, értük!

A mentősök szakmai képzését szolgáló torzó fantom csak egy alapdarab, végtagokkal, elektromos kiegészítőkkel szeretnék fejleszteni, hogy mindenféle vészhelyzetet szimulálhassanak a gyermekek sürgősségi ellátásban is.

Az idei Verőfényes Malom Futást ismét jó ügynek szenteli a Malom Központ, és a nevezési díjakból befolyó összeget a Kecskeméti Mentőkért Alapítványnak juttatják el, akik a pénzt az említett kiegészítők megvásárlására fordítják majd.

A kecskeméti mentősök közül többen az elmúlt évhez hasonlóan idén is futócipőt húznak majd a Verőfényes Malom Jótékonysági Futáson.

 

 

Csatlakozol hozzájuk?

Íme, mit kell tudnod róla:

 

VERŐFÉNYES MALOM FUTÁS:

  • 9:00 Futás helyszíni regisztráció (Korona utca – Piramis üzletházzal szembeni területen felállított sátorban)
  • 9:35 – 9:50 Bemelegítő torna (színpad)
  • 10:00 Ovis Futás (Korona utca)
  • 10:10 Iskolás Futás (Korona utca)
  • 10:20 Verőfényes Malom Jótékonysági Futás

Regisztrációs díj:

  • 3,5 km: 1.500,-Ft/fő;
  • 7 és 10,6 km: 3.000,-Ft/fő
  • Az ovis és sulis távok regisztrációhoz kötöttek, viszont a részvétel rajtuk ingyenes.

Idén először lehetőség van arra is, hogy valaki csak támogatóként, nem futóként is részt vegyen a programon. Aki így dönt, nincs más dolga, mint a helyszíni nevezés alkalmával befizetni a nevezési díjat.

 

A Malom sportnapjának teljes programkínálata:

Nagyításért katt a képre!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 29 máj. 2019 14:18
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449