TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így működik a szelektív hulladékgyűjtés Kecskeméten

24
2019 jún.

Így működik a szelektív hulladékgyűjtés Kecskeméten

 

Amíg csak az óceánokon úszó, felfoghatatlan méretű szemétszigetekről hallottunk, távolinak tűnt a probléma, ám mióta tele az internet és a különféle közösségi felületek is a magyarországi természetes vizek, nemzeti parkok, közterületek elképesztő mértékű szennyezettségével, talán már kevesebben legyintenek a témára. Kecskeméten a DTkH Nonprofit Kft. végzi a szelektív hulladékgyűjtést. Elmagyarázták, mi mindent tudunk az újrahasznosítás áldásos útjára bocsájtani, ha megfelelően gyűjtjük az otthonunkban.

 

A DTkH Nonprofit Kft. a környezettudatosság jegyében, a közszolgáltatás keretein belül, az ügyfelek kényelmi szempontjait szem előtt tartva, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is végez. Ez azt jelenti, hogy 2 hetente összegyűjtik az ingatlanok elé, sárga színű DTKH-s emblémás zsákokban kihelyezett szelektív csomagolási hulladékot (papír, fém, műanyag, tetrapack).

 

Honnan lesz sárga zsákod?

A szükséges sárga színű DTkH emblémás zsákokat térítésmentesen biztosítják, bármelyik ügyfélszolgálaton beszerezhetőek, de ha az első alkalommal bármilyen áttetsző (nem fekete) zsákban helyezed ki a szelektált hulladékot, a következő gyűjtési alkalomra cserezsákként biztosítják.

 

Logo photo created by freepik - www.freepik.com

 

Mi kerülhet a sárga zsákba?

 • papír (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet.
 • műanyag (kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl: samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok,
 • fém- és italos kartondoboz (kiöblítve, laposra taposva): fém italos doboz (pl: üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai (TetraPack), konzervdoboz

 

Mi NEM kerülhet a sárga zsákba?

 • üveg,
 • használt papírzsebkendő, szalvéta,
 • felvágottak csomagolása,
 • hungarocell,
 • CD, magnó- és videokazetta,
 • egyéb műanyagnak ítélt hulladék (pl. nejlonharisnya)


A fent említettek a kommunális edénybe kell, hogy kerüljenek! A színes és színtelen öblös üveg (italos üveg) elhelyezésére a településen kihelyezett üveggyűjtő konténerekben van lehetőségünk!

 

“Nem szelektálok, mert úgyis összeöntik!” - Nyugi, utána szétválogatják!

Sokaktól hallottuk kifogásként, hogy azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert úgyis összeöntik. Igen, ez igaz, de egyáltalán nincs vele gond. Az összegyűjtött csomagolási hulladékokat a válogatóművekbe szállítják, ahol megtörténik a frakciók utólagos külön válogatása. A frakciók együttes gyűjtésének egyrészt gazdaságossági okai vannak, illetve a korábban a gyűjtőszigeteken alkalmazott frakciónkénti különgyűjtés csekély mértékben valósult meg, ezért minden esetben így is szükséges volt az utólagos válogatás!

 

 

 

Kiöblítve?! IGEN!

Egyes flakonokat, ételes dobozokat és olajos palackokat elvileg el kellene mosogatni, mielőtt a zsákba kerülnek. Sokakban megfogalmazódik, hogy a mosogatással azonban vizet pocsékolunk, és ezzel többet ártunk a környezetünknek. Vagy mégsem? Nem azt várják el, hogy patyolat tiszta legyen, csupán azt, hogy makacs szennyeződések ne legyenek benne/rajta. Elég, ha például a mosogatás végén a mosogatóvízben átöblítjük, vagy szükség szerint szivaccsal eltávolítjuk a szennyeződéseket!

Különösen fontos mozzanata ez a gyűjtésnek, mivel ugyanabba a zsákba kell rakni az összes szelektíven gyűjtött hulladékot (vagyis a műanyag, a papír és a fém együtt) és ha más anyagokkal szennyeződnek, sajnos nem hasznosíthatóak újra! Például a zsírfoltokkal teli pizzás doboz már nem újrahasznosítható, csak ha megszabadítod egy ollóval a szennyezett részektől.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy otthon sem büdösödnek a zsákban az elszállítás időpontjáig.

 

Kissé elcsépelt szlogen a “tapossa laposra”, de azért tartsd be!

A gyűjtés másik ugyancsak nem elhanyagolható momentuma, hogy lehetőség szerint a zsákba a lehető legkisebb térfogattal helyezze el a műanyag palackokat, flakonokat, dobozokat! Lapítsa ki az italos kartonokat, a palackokat is. A műanyag kupakokat nem szükséges visszacsavarni! Mindezek elősegítik, hogy több csomagolóanyag férjen a zsákokba, ezáltal a gyűjtőjárművekbe is!

 

 

Ne adj plusz munkát a válogatóknak!

Könyvjelzőzd el ezt a kisokost, és bármikor elbizonytalanodsz, inkább kukkants rá, biztosan a szelektívbe való-e az adott hulladék. Plusz segítség, hogy a sárga zsákokra rányomtatták, milyen hulladékok kerülhetnek bele. Amennyiben mégis előfordult, hogy szennyezett vagy szelektíven nem gyűjthető hulladékot helyeztél a szelektíves zsákba, azt utólagosan, a válogatás során, a hasznosítható anyagoktól elkülönítve, a háztartási hulladékokkal együtt ártalmatlanítják. Nem történik tehát tragédia, azonban nem illik kitolni a szalag mellett álló emberekkel, akik a mi szemetünket válogatják. Ha esetleg véletlenül kidobsz egy olyan műanyagfajtát, amit nem tudnak újrahasznosítani, senki sem fog szidni a hátad mögött, de ha mondjuk a gyerek pelenkájával leped őket meg, elképzelhető, hogy csuklani fogsz...

 

Mikor szállítják el a sárga zsákokat a mi utcánkban?

A szelektív hulladékgyűjtés időpontjairól, lomtalanításról és egyebekről itt tájékozódhat a kecskeméti lakosság.

 

 

Ne feledd, a legjobb hulladék az, amelyik nem keletkezik!

 

Attól, hogy rengeteg anyagot újra lehet használni, ne dőljünk hátra, hogy innentől korlátlan mennyiségben termelhetjük a hulladékot, hisz maga az újrahasznosítás is komoly terhet ró a környezetünkre! Legyünk egyre tudatosabbak, üzenjünk minden apró vásárlásunkkal a gyártóknak: nem kérünk felesleges szemetet! Sőt, alapvetően ne dőljünk be a fogyasztói társadalomnak, mindig tervezzünk előre, készüljünk saját szatyrokkal, táskákkal, dobozokkal a bevásárláshoz, kerüljük a spontán vásárlást, ne halmozzunk fel semmit - legyen szó élelmiszerről, elektronikai cikkről vagy ruháról, és utóbbiak esetében ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem kötelező ezeket pár havonta, évente csak azért lecserélni, mert már van helyette egy újabb, trendibb! Rossz irányba robog a világ, de bármikor ki lehet szállni ebből a totálisan nem fenntartható játékból!

 

Palackos- kontra csapvíz

Ha a palackos víz helyett csapvizet iszol, máris rengeteg PET-hulladékot megspóroltál! A Bácsvíz Zrt.-től már informálódtunk ebben a témában, kell-e félnünk a csapvíz minőségétől Kecskeméten. Ezen a térképen pedig megkeresheted a lakóhelyed, és kiderítheted, mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

 

A megunt, elhasználódott holmidat vidd vissza a megfelelő helyre Kecskeméten!

Passzold vissza tesó! programról - amelynek célja a magyar háztartásokban meglévő, használaton kívüli mobiltelefonok visszagyűjtése - ugyancsak írtunk már, mert Kecskeméten is található gyűjtőpont, illetve a használt ruhától is könnyedén megszabadulhatunk, erre ugyancsak kitértünk.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 24 június 2019 20:14
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449