TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A kecskeméti fodrász jótevő “aranyollója” frizurát varázsol gyermekeknek, mosolyért
02
2019 júl.

A kecskeméti fodrász jótevő “aranyollója” frizurát varázsol gyermekeknek, mosolyért

 

Egy energikus édesanya, egy hajvágó olló és sok mosolygós gyermek - íme egy megsüvegelendő kecskeméti kezdeményezés képlete, amely Piszman Erika fodrász, az Aranyolló Alapítvány és a Család- és Gyermekjóléti Központ összefogásával valósult meg. Erika úgy gondolta, mindenkinek jár a megszépülés öröme, ezért szabadidejében ingyen vágja rászoruló gyermekek haját. Inspiráló volt vele beszélgetni.

 

Piszman Erika a Ceglédi úton lassan 8 éve vág, fest, fon, szárít - gyerkőcök, hölgyek, urak egyaránt szépülnek nála. “Anyukám is fodrász, így én is erre az útra terelődtem, és nagyon szeretem ezt a szakmát” - kezdi Erika. “Rengeteget járok tanfolyamokra, ahova gyakran a 16 éves lányom is elkísér a modellemként.”

 

Kettő az egyben: játszóház és fodrászat

 

Háromgyerekes anyukaként teljes empátiával áll azokhoz a vendégeihez, akik gyermekükkel érkeznek hozzá. Hogy ne legyen tortúra a hajvágás, egy külön helyiségben hangulatos játszószoba várja a legkisebbeket. A Jázmin Hajstúdióban nem gond, ha a kis vendég autista, hiperaktív vagy épp mozgássérült. Erika a bizalomépítés mestere, ha kell, a babaházba bebújva, játék közben - szinte észrevétlenül - igazít a kusza tincseken. Hercegnős és pókemberes beterítő közül választhatnak az aprónépek, a fésűk is mesefigurásak, a hajnyírógép pedig egy halkabb, kisebb teljesítményű a normálhoz képest, hogy ne egy ijesztő gépszörny legyen a csemeték számára. A hajvágás végén pedig csoki és matrica jár, sőt, nyáron még csillámtetoválás is!

Erika - gyermekcentrikusságából fakadóan - úgy érezte, tennie kell azokért a lurkókért is valamit, akik számára csak álom, hogy ellátogassanak egy fodrászatba. Látva az óriási szükséget és igényt, saját szabadidejéből áldozva segít: ingyen vágja a rászoruló, 14 év alatti gyermekek haját a Fecske utcai Család- és Gyermekjóléti Központban. Velük nem régóta működik együtt, így még nincs kialakult, fix rendje az ingyenes hajvágásnak, de ha a családsegítőben megszervezik az alkalmat, Erika lelkesen áll szolgálatba.

 

A képen látható kisfiú Erika régi vendége, hamar elnyerte a bizalmát 

 

“El sem tudok képzelni nagyobb fájdalmat, amit egy szülő átélhet, mint ha valakinek a gyermeke súlyos betegséggel küzd, illetve, ha nem tudja neki megadni azt, amire vágyik. Persze, van, amikor a szülő tehet róla, hogy nem jut el a gyermek fodrászhoz, de sok esetben tényleg nem engedheti meg magának a család. Ezért nagyon örülök, hogy az Aranyolló Alapítványon keresztül, az ingyenes hajvágással segíteni tudok a Fecske utcán. Magától értetődő, hogy a hajvágás végén a csoki és a matrica ott is jár a gyerekeknek!”

Fejtetűinvázió gyermekközösségekben mindig előfordul, ilyenkor literszámra fogy a Nittifor, persze csak azokban a családokban, ahol telik rá. A Fecske utcai Család- és Gyermekjóléti Központ pártfogoltjainak sokszor a szükséges tetűirtó szereket sem tudják megvenni a szülők. Erika segít a fejtetvek elleni küzdelemben is. A vegyszeres kezelés mellett a serkék elpusztításának legkönnyebb módja, ha gőzölős hajvasalóval átvasalják a hajat. Erika tervei között szerepel, hogy vásároljon egy ilyen eszközt a Fecske utcára, mivel saját, a szalonjában használt eszközeit ott nem tudja alkalmazni. Egy-egy ilyen eszköz azonban igencsak nagy beruházás, és noha a csoki, matrica megvásárlását magánemberként meg tudja oldani, az eszközök megvétele már túlmutat saját korlátain és az alapítvány jelenlegi büdzséjén is. Természetesen lehetőség van támogatni a kezdeményezést az alapítványon keresztül:

 

ARANYOLLÓ ALAPÍTVÁNY

Bankszámlaszám:  Unicredit: 10918001-00000076-17240005

SZJA 1 % felajánlása: 18147500-1-03

 

Három gyermek, egy férj és egy kutyus, a fodrászat és a jótékonykodás mellett Erika nem dúskál a szabadidőben, de a kis vendégeitől kapott szeretet ellátja energiával, hogy menni tudjon tovább az úton.

“Elsősorban a saját gyermekeim a töltőim, de amikor láthatom a rászoruló gyermekek örömét és a csillogást a szemükben, az is tölti a lelkem. A munkám során megismertem Down-szindrómás és autista gyerekeket, felnőtteket. Elképesztő, mennyi szeretet lakozik bennük! Elsőre általában félnek a fodrászkodástól, de óriási elismerés, amikor másodszor jőve már puszit és ölelést kapok” - büszkélkedik. “A férjem szerencsére nagyon támogat, illetve a kikapcsolódásomról azért gondoskodnak a barátaim - tehát nincs okom panaszra.”

Tele álmokkal és ambíciókkal Erika kiterjesztené a jótékonysági fodrászatot: szívesen ellátogatna például az SOS Gyermekfaluba vagy más szociális intézményekbe, de legnagyobb vágya egy olyan saját szalon, ahová kizárólag a rászorulók térhetnének be ingyenes hajvágásra. Víziója, hogy itt megváltozott munkaképességű fodrászokat alkalmazna, így rajtuk ugyancsak segíteni tudna.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 02 július 2019 16:45
Értékelés:
(31 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449