TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így csináld végig a műanyagmentes júliust!
01
2019 júl.

Így csináld végig a műanyagmentes júliust!

 

Elsőre lehet, azt gondolod, ez lehetetlen küldetés, de azért biztatunk, próbáld meg! Segítünk belevágni a műanyagmentes júliusba, mert mi nemcsak júliusban igyekszünk mindenféle hulladékot minimalizálni a háztartásban, így már pontosan tudjuk, látjuk, átérezzük a nehézségeit, buktatóit és trükkjeit.

 

Finom falatok a piacról fölösleges műanyag szemét nélkül...

 

Így csináljuk mi - a műanyagmentesség 5 lépésben

 

Nem fogsz tudni egyik napról a másikra, a nulláról hulladékmentessé válni. Ne is tűzz ki magad elé elvetemült célokat, mert képtelenség lesz teljesíteni, ezáltal elmegy tőle a kedved és minden marad a régiben. Erre is tökéletes a műanyagmentes július kezdeményezés, megtanít, hogy kis lépésekben haladj, akár először próbálgasd egy rövidebb ideig (egy napig, egy hétig vagy egy hónapig), és igyekezz eleinte csak néhány dolgot elhagyni a mindennapjaidból, aztán ahogyan ezek rutinná váltak, jöhet a következő szint. Nem az a cél, hogy legyen néhány tökéletesen hulladékmentesen élő ember, akire valami más dimenzióból érkezett csodabogárként nézünk fel, sokkal inkább azt kellene elérni, hogy mind a hétmilliárdan tegyünk valamit az ügy érdekében a magunk tökéletlen módján. Íme hozzá egy kis segítség tőlünk:

 

 1. Büszkén vállaljuk, hogy környezettudatosak vagyunk, ezért már nem feszengünk, ha az étteremben furcsállják, egy pohár csapvizet kérünk szigorúan szívószál nélkül. Ugyanez a szabály vonatkozik a felesleges műanyag evőeszközökre, papírszalvétára, fagyis sétálópohárra.

 2. Óhatatlan, hogy ne kerüljön haza műanyag, amiből hulladék keletkezik, ezeket a szelektív szemétben gyűjtjük. A szelektív hulladékgyűjtés kecskeméti tudnivalóit itt szedtük össze. 

 3. Nem iszunk palackozott vizet, üdítőket, kizárólag csapvizet. Több napos, külföldi kirándulások esetében is tökéletesen bevált a saját ökopalack.

 4. A vásárlásokat textil szatyrokkal, dobozokkal, üveggel oldjuk meg; amit csak lehet, kimérve vásárolunk. Persze vannak problémás árucikkek - mondjuk egy fej kicsit még vizes, sáros bio saláta a piacon -, amit nincs szívünk a textilzsákba tenni, hogy ne kelljen minden alkalom után mosni azt, mert akkor megint messze kanyarodtunk a környezettudatosságtól a vízhasználat miatt. Ilyen esetekre mindig van nálunk néhány darab a még régen felhalmozott nejlonzacsikból. Ha kikerült belőle az áru, száradás után kirázható belőle a föld vagy egyéb szennyeződés, minimális vízzel kiöblíthető, ha esetleg ragad is, majd újra mehet a bevásárlótáskába.

 5. Szépen lassan megváltunk egy rakat felesleges kozmetikumtól, illat- és takarítószertől. Egyszerű volt: amikor valami kifogyott, nem vettünk a helyére másikat. Fel lehet mosni külön ehhez gyártott vegyszer nélkül is, az ecet, szódabikarbóna, citrom triója szinte minden fronton megállja a helyét és magunkra sem muszáj 100 féle anyagot kenni napi szinten, hisz például néhány, a konyhában is használt olaj kiváló sminklemosó és testápoló is. Rémes, hogy még mindig nem vonták ki a forgalomból a mikroműanyagból készült gyöngyöket tartalmazó kozmetikumokat (pl. bőrradírokat), ilyesmit semmiképp ne emelj le a boltok polcairól! Bőrradírozáshoz (és még takarításhoz is) sokkal jobb egy természetes csodanövény: a luffa tök, amelyből szivacs készül.

 

 


Teszteld magad!

 

Európában körülbelül 30 kilogrammnyi műanyagot használ fel egy ember egy év alatt, a világ átlaga pedig 50 kg körül mozog per fő. Brutális mennyiség, igaz?

Kíváncsi vagy a saját mérlegedre és műanyag-lábnyomodra? Itt egy kalkulátor, amelynek segítségével kiderítheted, évente mennyi műanyag hulladékkal terheled a bolygót, és ez mit jelent a teljes életciklusodra vetítve. 

 

 

 

Kibírod egy hónapig műanyag nélkül? 5 hét - 5 kihívás

 

 • Július 1-től: Ne kérj szívószálat és sétálókelyhet a fagyihoz! 

 • Július 8-tól: Mondj le a eldobható palackos innivalókról! 

 • Július 15-től: Rendszeresíts a táskádban környezetbarát bevásárlószatyrot és textil zsákokat a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, pékárukhoz, és ne félj használni! 

 • Július 22-től: Felejtsd el az alufóliát és a folpackot! Az élelmiszereket, készételeket mosható edénybe, tárolóba (doboz, üveg) csomagold fólia helyett! 

 • Július 29-től: Szelektálj úgy, hogy annak értelme is legyen! A recept röviden: sárga zsák, tiszta hulladék. Bővebben

 

Minden kihívás felmenő rendszerben működik, azaz minden hétfőn új feladat lép be a másik mellé. Az első héten a szívószáltól és a sétálókehelytől válsz meg, a következő héten már az eldobható palackoktól is, és így tovább. Hajrá!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 01 július 2019 18:43
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449