TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Új élmények várnak a fővárosban Dobó Enikő színésznőre

08
2019 júl.

Új élmények várnak a fővárosban Dobó Enikő színésznőre

 

A kecskemétiek nagy bánatára többen is távoztak a 2018/19-es évad zárultával a Katona József Színházból, köztük Dobó Enikő. Néhány éve még a Kecskemét arcaiban mutattuk őt be, ezúttal viszont arról beszélgettünk, hogyan, merre tovább, illetve láthatjuk-e még őt a kecskeméti színpadon.

 

Vőlegény - Kornél, Katona József Színház, Kecskemét

 

Az egyetemről egyenes út vezetett számodra a Katona József Színházba. Ritkaság, hogy egy fiatal színész ennyi évig a kezdeti társulatánál maradjon?

Az, hogy én vidéken lehettem hét évig, egy nagyon szerencsés, áldott helyzet! Igazán sokszínű évadokat tudhatok a hátam mögött, amiért nagyon hálás vagyok volt igazgatómnak, Cseke Péternek. Fiatalon, 21 éves koromban kerültem a színházhoz gyakorlatra. Különböző műfajú előadásokban próbálhattam ki magam a drámáktól, a vígjátékokon és a zenés darabokon keresztül, a gyerekelőadásokig. Számomra inspiráló és a szakma által elismert rendezőktől tanulhattam az egyetem után a színművészet csínját-bínját. Megerősítettek, hogy ne ódzkodjak a zenés daraboktól, hanem bátran képviseljem a műfaj sajátosságait, s mutassam meg, hogyan tudom prózai szemmel látni ezeket a szerepköröket. Sajnos napjainkban - a szakmánkon belül is - sok esetben pejoratív tartományba esik az operett vagy mondjuk a musical, és derogál ilyet nézni, játszani vagy akár rendezni. Szeretném eltörölni ezt az előítéletektől bugyogó hozzáállást és bebizonyítani, hogy van létjogosultságuk. Azt gondolom, hogy mindezt a szakmai tapasztalatot szabadúszóként óriási erőfeszítésbe tellett volna összeszednem. Idő kell ahhoz, hogy megnyíljon egy színész a társulat és a helyi közönség előtt.

 

 

Mi hiányzik majd leginkább a városunkból?

A legjobban a barátaim fognak hiányozni Kecskemétről. Nehezebb napokon a tőlük kapott számtalan kalandos-szeretnivaló élményekből fogok táplálkozni, és tudom, hogy bármi történjék velünk, mi mindig számíthatunk egymásra.

 

Állami áruház - Bezzegh Ilonka (Kovács Lottival - balra - és Danyi Judittal - középen), Katona József Színház

 

Az Állami áruház műsoron marad a következő évadban, Kecskeméten. Nyugtass meg minket, hogy abban továbbra is láthatunk!

Remélem!

 

 

Mesélj, hogyan kerültél a Vígszínházhoz!

Egy meghallgatáson jártam a Vígszínházban – ennek keretében többek közt Eszenyi Enikő, a társulat igazgatónője instruált hosszasan. Nagyon élveztem a vele való közös munkát, a látásmódját, a temperamentumát, nyitottságát és figyelmét. Miután végeztünk, felkért a Mágnás Miskában Rolla szerepére – ezt a darabot ő rendezi, továbbá egyéves szerződést ajánlott. Nem tudtam nemet mondani egy ilyen régóta áhított lehetőségre. Olyan volt napokig, mintha álmodnám az egészet. A szinkronizálás miatt eddig is sokat dolgoztam a fővárosban, ezáltal évek óta Kecskemét és Budapest között ingáztam, ami teljesen kiszipolyozta az energiaraktáraimat, ezért egy ideje már fontolgattam, hogy valamin a jövőben változtatnom kell. Az pedig különösen izgalmas helyzet, hogy pár évvel korábban már eljátszhattam Kecskeméten Rollát, Rusznyák Gábor rendezésében. Örülök, hogy kaptam egy újabb esélyt ennek a szerepnek a megformálására.

 

 

Biztosra vesszük, hogy nem láblógatással töltöd majd az ingázás megszűnésével felszabaduló időt.

Arra számítok, hogy több energiám marad a szinkronizálásra, ezzel szeretném kitölteni a szabadidőmet, illetve minél több olvasással és sportolással.

 

Menyasszonytánc - Janka (Laki Péterrel), Budapesti Operettszínház

 

Ezek szerint továbbra is munkamániás vagy.

Nekem ez az életem, a drogom. Egyszer még egy kétnapos weekendet is félbeszakítottam egy spontán szinkronmunka miatt. Anyukámmal voltam, aki tökéletesen megértett, s támogatott a döntésemben. Akkor még kezdőnek számítottam, és attól tartottam, ha egyszer nemet mondok, nem hívnak többet.

 

 

Nagy Ervin nemrég meglehetősen élesen bírálta a hazai szinkron világában uralkodó körülményeket. Neked mik a tapasztalataid? 

Nem titok, hogy Magyarországon a szinkronszakma - és ezalatt minden szegmensére gondolok - valóban egy rendkívül alulfizetett szakma. Jelenleg az a cél, hogy itthon is nyugati árakon dolgozzunk, mert rengeteg energiát és időt ölünk bele, ez pedig nincs egyenes arányban a fizetésünkkel. Szerencsére Rajkai Zoliék a kezükbe vették sorsunkat, mi pedig szakszervezeti tagokként támogatjuk a szándékukat, mert ez egy közös ügy. 

 

 

Milyen filmben, sorozatban fogjuk mostanság hallani a hangod?

Nyáron látható a moziban Tarantino legújabb filmje, a Volt egyszer egy Hollywood, ebben Margot Robbie magyar hangja leszek; a Halálos iramban: Hobbs és Shaw-ban Madam M hangjaként hallhattok majd. Az RTL Klubon futó népszerű török sorozatban (Megtörve) Cemre hangját kölcsönzöm, továbbá az HBO-n a City on a hill, a Harcos, a Gomorra, a Netflixen pedig a Trinkets c. sorozatban is hallható vagyok. Szerencsémre még számos más sorozatban és filmben lehet hallani ezek mellett. 

 

 

Hogyan töltöd a nyarat? Kikapcsolódsz, töltődsz, lélekben készülsz pályafutásod új szakaszára vagy a szünetre is betábláztad magad munkával?

Sokat fogok dolgozni, az biztos, de mellette azért igyekszem lazítani, töltődni is. Szeretném fejleszteni az angolnyelv-tudásomat, ezért elkezdtem magántanárhoz járni, újra bokszolok, és sok időt töltök a barátaimmal, akik mindig feltöltenek és kirángatnak a komfortzónámból. Így már voltam kétnapos, pihentető, rapid nyaraláson Etyeken, egy nagyon kedves barátnőmmel, Patyi Szilvivel (a kecskeméti színház súgója – a szerk.). Borkostolókon vettünk részt, és másnap ellátogattunk a Korda Filmstúdióba. Tavaly számos helyre eljuthattam, így ezen a nyáron nem tervezek hosszabb nyaralást.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 08 július 2019 18:27
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449