Nyomtatás
01
2019 aug.

Durvább a műanyagmentes júliusnál? Itt az új kihívás: a káromkodásmentes augusztus

"Designed by Asierromero / Freepik" "Designed by Asierromero / Freepik"

 

Sikerült a plasztikszemét csökkentése, mellőzése az elmúlt időszakban? No, akkor mutatunk egy vadonatúj kezdeményezést, ami szerintünk szintén nagyon ránk fér, akárcsak a műanyagböjt. A SZEMlélek értékmagazin dobta be az ötletet, hogy augusztusban a káromkodást iktassuk ki az életünkből. Bevállalod?

 

 

“A blaszfémia a külső világunkat is szennyezi, hiszen általában meglehetős hangerővel hangzanak el a szitkozódó szavak, másrészt a saját belső világunkat is károsítja. Ezért javasoljuk a káromkodásmentes augusztus meghirdetését” - szól a magazin rövid indoklása.

“Miről is van szó? Tágabb értelemben a káromkodás indulatos kifakadást jelent, mellyel az ember tárgyat, személyt, szenteket, Istent szidalmaz, amivel a másik ember kárát kívánja; szoros értelemben Isten nevének, a szenteknek és szent tárgyaknak gyalázása, átkozása.”

Ne legyünk prűdek, olykor szinte mindenkinek kicsúszik a száján egy-egy ilyen szó, ki az erősebbeket, ki a megtűrt kategóriásokat rántja elő a tarsolyból bizonyos szituációkban. Ugyanakkor sokaknál a b-vel kezdődő szó már-már olyannyira beépült nagyjából minden második mondatba, mintha a szintaxis szabályait újraírva, a nyelvészek kötelezővé tették volna.

“Hogy miért folyik egyik-másik embertársunk szájából a káromkodás akkor is, amikor nem dühös, nem érte hirtelen csalódás, nem léptek a lábára és nem ütött kalapáccsal a saját ujjára? Talán egyszerűen csak nyomatékot akar adni a szavainak a nemi szervek és szexuális aktus céltalan emlegetésével, vagy a mondatát tovább gördítő töltelékszóként csak ez jön a szájára” - elmélkednek a SZEMlélek szerkesztői.

 

 

A csúnya szavak egyszerre hasznosak és ártalmasak

“Mondhatjuk, hogy a káromkodásnak (az igazinak, nem pedig annak, amikor már a beszélő maga sem veszi észre, hogy minden második szava funkciótlan durvaság) haszna, hogy levezeti a feszültséget. Valamikor a rendszerváltás környékén mutatott be a tévé egy lelkes civil csapatot, amelyik a futballszurkolói szókincset – és ezzel a lelkületet is – meg akarta változtatni, méghozzá jó példa mutatásával. A néhány fős lelkes drukker-csoport be is mutatta, hogyan szidják teli torokból a nekik nem tetsző helyzetet, játékot vagy ítéletet a lelátóról: ‘Ejnye-bejnye, ejnye-bejnye!’; ‘A macska rúgja meg! A macska rúgja meg!’” - ha valaki még hall ilyesmit nemcsak focis közegben, hanem bárhol, vegye fel nekünk!

A káromkodás azonban észrevétlenül szennyezi lelkünket. Azét, aki kimondja és azét is, aki a címzettje vagy kéretlenül kénytelen hallgatni - mint ahogyan a cigifüst sem csak a dohányzó tüdejét károsítja.

“Milyen világot hagyunk hátra a következő generációnak? – hangzik az aggódó kérdés, hiszen évente háromszáz millió tonna műanyag szennyezi a környezetünket. Vajon mennyi lehet átlagosan a világra zúduló káromkodás/nap/fő? A ‘macska rúgja meg’-től eljutottunk oda, hogy sokak szájából önkontroll nélkül csak úgy ömlik az obszcén káromkodás, és talán már fel sem tűnik. Ahogy az eggyel több eldobott szívószál, Dunában úszó petpalack is, ‘nem oszt, nem szoroz’. Valóban? Milyen világot hagyunk hátra a gyerekeinknek?” - teszik fel az elgondolkodtató kérdést. “Azt akarjuk, hogy számukra ez legyen a természetes?”

 

 

Álljunk át a “lebomló” káromkodásra!

Mi semmiképp sem szeretnénk mérgezni magunkat vagy a környezetünket, sem műanyaggal, sem durva szavakkal, úgyhogy igyekszünk moderálni magunkat ebben a hónapban, és bízunk benne, hogy néhány hét tudatosság és odafigyelés után már automatikusan csak egy “a macska rúgja meg” jut eszünkbe, ha bármilyen atrocitás ér minket mondjuk a nagyvárosi közlekedés közepette.

“A káromkodásmentes augusztus során ha csak a mondatainkba funkciótlanul beleszőtt töltelék-trágárságot gyomlálnánk ki, vagy a valódi, indulatból mondott blaszfémia szavait váltanánk fel ‘a nemjóját!’-típusú ‘lebomló’ káromkodással, már tettünk valamit világunk védelmében. A saját lelki világunk védelmében is. Aztán pedig a káromkodásmentes augusztus után miért ne jöhetne a panaszmentes szeptember, beszólásmentes október…?”

Maximálisan támogatjuk!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned