TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A kecskemétiek jó barátja lett a 2020-as év madara

08
2019 aug.

A kecskemétiek jó barátja lett a 2020-as év madara

 

Magyarország leggyakoribb bagolyfaja nyerte el az emberek szívét az év madara idei szavazásán. Jól látható tollfülei és nagy, narancsvörös szemei miatt nem kell különösebben nagy ornitológiai tudás, hogy azonosítsuk az erdei fülesbaglyot, Kecskeméten ráadásul könnyű is tetten érni őket, főleg télen.

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján 2019. június 24-július 25. között zajlott az internetes lakossági szavazás 2020 év madaráról. A szavazás nyertese az erdei fülesbagoly lett 3146 szavazattal (48 százalék) a füleskuvik (2312 szavazat, 35 százalék) és az uráli bagoly (1118 szavazat, 17 százalék) előtt diadalmaskodva.

 

Tudtad a győztesről?

 • Közepes nagyságú bagoly, testhossza 35-40 centiméter, szárnyfesztávolsága 90-100 centiméter, testtömege 220-435 gramm közötti.

 • A hím, a tojó és a fiatalok hasonló színezetűek.

 • Magyarországon védett, eszmei értéke: 50 000 Ft.

 • Ragadozó madár, rágcsálókra vadászik nyílt területeken. Kedvence a mezei pocok; köpetei ezek koponyáival vannak tele. Havas teleken több madarat is megfog - főleg verebeket. Horgas, éles és hegyes csőre kiváló fegyver, ezzel üti agyon a lábával megfogott áldozatát.

 • Nyugodtan pihennek tűlevelűeken, gyakran városok, falvak belterületén álló lucfenyőkön - például a Széchenyivárosban. Te is találkoztál már velük? Néha csupán embermagasságban ül, és ha úgy haladunk el mellette, hogy azt hiszi, nem vettük észre, nem repül el, csak nagy szemével kíséri minden mozdulatunkat.

 • Fészket nem épít, helyette főleg az elhagyott varjúfészkeket használja. • Fiókái fészeklakók. A fehér pihés apróságokat a tojó melegíti. Az elején csak a hím látja el élelemmel a családot, a fiókák 2 hetes kora után a tojó is vadászik. A fiókák szeme 5–7 nap után nyílik ki. A fészket három hetesen, még röpképességük elérése előtt elhagyják, és a környékbeli fák koronájában ugrándozva szétszóródnak. Este panaszos, síró hívóhangjukkal jelzik hollétüket. Ez a hangos, elnyújtott és magas „pí-í” a tavaszi, nyári esték (májustól augusztus végéig) jellemző hangjainak egyike; akár egy km-ről is hallható. A fiókák akár egész este vijjoghatnak. Egy hónapos koruk után tanulnak meg repülni, ami után szüleik egy ideig még etetik őket. A ragadozók (róka, nyest, héja és egerészölyv) főleg a röpképtelen fiókákat veszélyeztetik.

 • További veszélyek, amelyek a fajt fenyegetik: közúti ütközések, erdőgazdálkodás.

 • 1995–2002 között hazánkban 6500–12 000 pár fészkelt. Télire az állomány fel is szaporodik, mert északabbról is érkeznek egyedek. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető.

 

Az "Év madara program"

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indított "Év madara" programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449