TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Gólyák, egerészölyv, fülesbagoly és sün gyógyultak és cseperedtek fel a Kecskeméti Vadaskertben

14
2019 aug.

Gólyák, egerészölyv, fülesbagoly és sün gyógyultak és cseperedtek fel a Kecskeméti Vadaskertben

 

8 fehér gólya és egy egerészölyv költözik a napokban vissza a természetbe, miután egy ideig a Kecskeméti Vadaskert madármentő kórházának vendégszeretetét élvezték. A madarakat természetesen meggyűrűzték az elengedés előtt, aminek mi is szemtanúi lehettünk. Simogattunk kölyök sünit és barátkoztunk egy ifjú fülesbagollyal is.

 

 

A madarak kétféleképpen kerülhetnek a Vadaskertbe: a Kiskunsági Nemzeti Parkkal együttműködve évek óta folytat madár- és állatmentő tevékenységet az ország - területileg - legkisebb állatkertje, így a sérült vagy árván maradt tollasokat általában a nemzeti park munkatársai viszik be, de szerencsére a kecskeméti és környékbeli lakosság is éber és tettre kész, ők szintén fordulhatnak a Vadaskerthez, ha beteg vagy legyengült állatot találnak.

Noha elsősorban madárkórházként funkcionálnak, védett és fokozottan védett madarakra koncentrálnak, előfordul, hogy más állat szorul segítségre, ilyenkor persze ugyanúgy megtesznek minden tőlük telhetőt.

 

 

“Tavaly például egy fokozottan védett vidra érkezett hozzánk, akit addig gondoztunk, míg át nem került a vidramentő központba, majd onnan vissza a természetes élőhelyére” - meséli egy szintén elengedésre váró európai sünivel a kezében Tokovics Tamás, a Vadaskert igazgatója.

“A hozzánk bekerült állatokat tápláljuk, szükség esetén ellátjuk. Ha olyan a sérülésük, ami lehetővé teszi, hogy később folytatni tudják az életüket a természetben, akkor a felépülést követően elengedjük (repatriáljuk) őket. Ha azonban sérülésük maradandó, akkor a gondozásunkban maradnak bemutató állatként” - magyarázza.

 

 

Sokszor megesik, hogy a madárfiókák kiesnek a fészekből, de a sérülés is gyakori, például, hogy üvegnek ütköznek vagy elüti őket az autó. Ugyancsak előfordul, hogy a költözés hosszú és megerőltető folyamatában kimerülnek, legyengülnek a madarak.

Egy másik óriási veszélyforrás a madarakra nézve: a villanyvezeték. Egy 2018-as statisztika szerint évente közel százezer madarat ér halálos áramütés Magyarországon. A Kiskunsági Nemzeti Park tetemkereső kutyája, Samu is talált nemrég egy szerencsétlenül járt fehér gólyát területbejárás közben.

 

 

“A nemzeti park működési területén a Nemzeti Közművek vette át az elmúlt időszakban a szolgáltatói feladatok ellátását, amivel az áramütés, illetve a madarak vezetéknek ütközésének megelőzése új lendületet kapott. Az NKM szakembereivel közösen dolgozunk azon, hogy felderítsük a veszélyes szakaszokat, és megoldást találjunk a problémára. Kunpeszér térségében - ahol a túzokok nagy számban fordulnak elő - nemrég komoly földkábelesítési projektet hajtott végre az NKM, amellyel a túzokokat és a többi madarat is próbáljuk védeni a légvezetéknek ütközéstől” - számol be a jó hírről Dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője, aki közben rutinos mozdulatokkal helyezi fel a fehér gólyákra és az egerészölyvre a később számos értékes információval szolgáló gyűrűket.

 

 

Sajnos a “szabadlábra helyezésre” még várniuk kell a madaraknak, de ha eltűntek az esőfelhők, a gólyák új lakhelye a tiszaalpári Nagy-tó lesz. Itt bőségesen találnak maguknak táplálékot és a civilizációs veszélyek is elkerülik őket. Hamarosan pedig csatlakozhatnak vonuló társaikhoz és a Boszporusz felé veszik az irányt. Az egerészölyv egy szárazabb területen kezdhet új életet, míg a sünt hamarosan a Vadaskert közelében bocsájtják szabadon. A fülesbagoly fióka még egy kicsit tovább vendégeskedik az állatkertben, hogy biztonságos körülmények között bontogathassa szárnyait.

 

 

A madárgyűrűzést a Vadaskertben táborozó gyerkőcök is figyelemmel kísérték. Bevalljuk, irigyeljük őket, amiért a nap hátralévő részét is az állatok társaságában tölthették.

 

Galéria:

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 14 augusztus 2019 16:14
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449