TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét arcai: Leskovics-Ortelli Andrea pszichológus

12
2019 szept.

Kecskemét arcai: Leskovics-Ortelli Andrea pszichológus

Köszönet a fotóért Petróczi Réka fotográfusnak! Köszönet a fotóért Petróczi Réka fotográfusnak!

 

Két ügyfél időpontja közé szorított be bennünket, ezért bő 45 percünk volt az interjúra. Másnál talán bele sem mentünk volna egy ilyen szűkre szabott időintervallumba, de Andinál tudtuk, hogy működni fog. Határozott és lendületes, mindenről van véleménye és nem is fél azt megosztani. Mi pedig minden alkalommal isszuk a szavait és elraktározzuk magunkban a bölcs meglátásait. Andival évek óta dolgozunk már együtt, több nagy visszhangot kiváltó cikkét olvashattátok már nálunk, láthattuk őt az országos televíziókban az érzelmi evés szakértőjeként, pedig ez csak a jéghegy csúcsa. Sokéves ismeretségünk dacára most is tudott újat és meglepőt mondani nekünk.

 

Kecskemét arcai című sorozatunkban neves, kevésbé ismert, vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos: köztünk, értünk, velünk élnek.

 

 

 

Trendalelke.hu: Mesélj, hogy van egy háromgyerekes anyuka szeptemberben!

Leskovics-Ortelli Andrea: Élvezem, hogy végre visszaállt a rend! Óriási segítség, hogy a gyerekek intézményben vannak, újra lett énidőm.

 

Mi szerettél volna lenni gyermekkorodban?

Író! Anyukám viszont rengeteg pszichológiával kapcsolatos könyvet halmozott fel, amikbe én beleolvasgattam, hisz egy leendő írónak sokat kell forgatnia a könyveket. Nagyon tetszettek is, úgyhogy a top 3 vágyott szakmába bekerült a pszichológia, illetve még az állatorvosi pályával kacérkodtam. Szerettem írni egészen a középiskoláig, ott megtört a lendület. Ezután sem hagytam fel vele, de már csak a fióknak szántam a műveket. Pszichológusként viszont újra előkerült kedvelt tevékenységem, e-bookokat már írtam, de gondolkozom könyv publikálásán is. Csak az a fránya idő…

 

No, igen, mikor jut ilyesmire időd?

Amikor mindhárom gyereket elaltattam, éjszaka. Ez egyfelől egy kényszerhelyzet, másfelől viszont egyébként is ilyenkor száll meg az ihlet, napközben képtelen lennék írni.

 

 

Állítólag minden suszternek lyukas a cipője. Te hogy állsz ezzel a dologgal? Jársz pszichológushoz?

Nekünk, szakmabelieknek is nagyon fontos foglalkozni a lelki egészséggel. Pszichodráma önismereti csoportba, szupervízióra és időnként egyéni pszichoterápiára egyaránt járok. Önismeret nélkül nem tudnék jól működni a szakterületemen.

 

Pszichológusként, a válaszkész nevelés szószólójaként halmozottan hátrányos helyzetű anyának tűnhetsz, aki soha nem lehet türelmetlen, fáradt és ingerült.

Miért ne lehetnék? A válaszkész nevelésnek pont az a lényege, hogy megélheted a saját érzéseid, csak ne a gyereken töltsd ki. Igenis elfáradhatok, válhatok ingerültté, még az is előfordul, hogy kiabálok - persze nem ez az állandó állapot. Szintén nem rejtem véka alá a véleményem, korlátokat szabok, szabályokat alkotok és ezeket be is tart(at)om. Emiatt már megkaptam, hogy szigorú szülő vagyok. Én inkább azt mondom: következetes.

 

 

Hogyan viszonyulsz a gyerekek kütyühasználatához?

Bizonyos időben (suliidőben hétvégén, az ebéd utáni csendespihenőben), bizonyos feltételekkel (ha hétköznap reggelente minden flottul megy a beágyazástól az elindulásig) természetesen lehet használni őket másfél-két órát. Mindenkinek van saját kütyüje, amihez más nem nyúl és csak a saját kis dolgait tárolja rajta, nyilván a megfelelő szűrőprogramokkal ellátva. Telefonja egyik gyerkőcnek sincs még, szerencsére a mi sulinkba nem is engedik bevinni. Néha előfordul, hogy hétköznap is szeretnének “kütyüzni”, ilyenkor megbeszéljük, hogy majd hétvégén lehet, biztosan tudnak várni addig. Persze érezhetnek emiatt szomorúságot, csalódottságot, dühöt, kütyüzni attól még nem lehet, de feszültséglevezetőnek remek ötlet egy kiadós tollasozás.

 

Szerintünk óriási önbizalom és bátorság szükségeltetik ahhoz, hogy más életét befolyásoló tanácsokat adj valakinek.

Ha egy mód van rá, nem adok tanácsot. Inkább csak hallgatok, majd nézőpontot kínálok. Alapvetően az a célom, hogy mindenki megértse, mi miért történik vele. Igaz, hogy tanácsadó szakpszichológus vagyok, de a képzés elején azt tanították, hogy direktben nem osztunk tanácsokat.

 

Fotó: Petróczi Réka

 

Mit takar pontosan a tanácsadó szakpszichológus titulus?

Egészséges embereknek segítek a hétköznapi vagy pont a hétköznapin túli nehézségeket megélni, feldolgozni. Ezen belül résztémám a krízis szakirány - például egy munkahelyváltás, gyász, válás, katasztrófa, de krízis lehet egy gyermek születése is, bármi, ami után az életünk már soha nem lesz ugyanolyan, mint volt. A másik kedvelt témám a fogyókúra sikerének vagy sikertelenségének a pszichológiai megközelítése - ezzel nagyon sokan foglalkoznak, de konkrétan ilyen szakirány nincs az egyetemen, ebben magamnak tapostam ki az utat, integráltam a sok olvasott információt, kutatást, és ez alapján igyekszem támaszt nyújtani. Sokan jönnek hozzám pusztán azért, hogy közelebb kerüljenek önmaguk megismeréséhez.

 

Mi mindennel foglalkozol egyszerre?

Részmunkaidőben a kecskeméti Család- és Gyermekjóléti Központ dolgozom pszichológus tanácsadóként, ahol olyan felnőttekkel foglalkozom, akiknél vagy a saját gyermekkori kríziseket, traumákat kell feldolgozni, vagy a gyermekei nevelésében szembesültek nehézségekkel, esetleg bántalmazó kapcsolatban élnek és a továbblépésben szorulnak segítségre. A Nők a családban és a munkahelyen című pályázat keretében működő kecskeméti Család és KarrierPONT szintén pszichológus tanácsadóként alkalmaz. Itt az álláskereséshez, elhelyezkedéshez tudok támaszt nyújtani: például, ha valaki önbizalomhiánnyal küzd, fél, újra és újra elnyomott helyzetben találja magát a munkahelyén, megalázzák, netán családi nehézség miatt nem tudja a munkáját megfelelően ellátni. A magánpraxisom egyik része a fogyókúrás terápia - ennek legerősebb része az érzelmi evés -, de ezen kívül bármilyen krízis vagy gyermeknevelés kapcsán fordulhatnak hozzám. Önbizalom-témában tréningeket tartok, illetve igyekszem önkénteskedni is, most például a Hordozós Hét Fesztivál szervezésében tevékenykedem.

 

 

Egy idealizált országban és társadalomban mindenkinek járna a pszichológus?

Úgy gondolom, ha az emberek megtanulnák felismerni, kezelni, feldolgozni az érzelmeiket, ha tudnák, mi a teendő abban az élethelyzetben, amin épp keresztülmennek, ha lehetne szabadon beszélni, ha nem kellene félni a megszégyenítéstől és ha nem kellene tartani a társadalmi nyomástól, akkor nem lenne szükség a munkánkra.

 

Álmodtál már pácienseddel vagy esettel?

Pont az idei nyáron, az eltolódott szabadság előtt merültem ki annyira, hogy az egyik páciensem rémálmaival álmodtam, közben pedig tudatosult bennem, hogy ezek nem a saját álmaim, és mennyire durva, hogy az ügyfelem álmaival álmodom, és mikor mehetek már pihenni. Ettől mélyebb élményem nem volt, ezt meg tudni kell kezelni.

 

 

Nemrégiben puska és céltábla társaságában láttunk viszont a Facebookon. Te így vezeted le a feszültséget?

Ez csak a férjem sportja, az ő egyesületüknek is szoktam segíteni koordinációs, szervezési munkákkal. Engem kimondottan frusztrál, hogy nem találom el a célokat ezekkel a légfegyverekkel. A feszkólevezetés nálam a tollas, futás a kutyával és a biciklizés, emellett imádok zenét hallgatni, mostanság Pintér Béla szólít meg leginkább a vallási töltete miatt. Mostanság elmaradozott idő hiányában a templomba járás, ezt valamelyest pótolja. A séta is kikapcsol, gyűjtöm a lépéseket, a napi 10 ezret igyekszem elérni, a belvárosban kizárólag gyalog közlekedem.

 

Milyen tanácsokkal igyekszel felvértezni a gyerekeid, hogy egészséges lelkű felnőttekké váljanak?

Hogy merjenek hibázni, mert a hibák arra valók, hogy tanuljunk belőlük. Hogy nem kell tökéletesnek lenni, inkább azt találják meg, amit szívesen csinálnak, de abban legyenek kitartóak. Igyekszem nekik átadni a sport örömét és hogy milyen fontos az őszinteség és a sok nevetés. Nagyon szeretem egyébként a pozitív fegyelmezést, régóta alkalmazom, de Dorka lányom már agykontrollon is járt.

 

 

Nem érezted úgy, hogy a fővárosban még nagyobb karrier várhatna rád?

Azt szoktam mondani, ha Pesten élnék, elköltöznék onnan Kecskemétre. Lehetőségem innen is lenne például a kereskedelmi televíziókban szerepelni, volt is már rá példa, de nem vágyom erre. Nekem sokkal többet ér, hogy a családommal is lehetek és nem darál be a sok munka.

 

Tősgyökeres kecskemétiként melyek a kedvenc helyeid a városban?

Imádom a főteret, ha van egy kis szabadidőm, beülök egy kicsit feltöltődni a Nagytemplomba. A Széchenyivárosban nőttem fel, felnőttként költöztem ki Hetényegyházára. Sokaknak az csak egy panelrengeteg, de én szerettem és hiányzik. Sétatávra van tőle a belváros, a domb, a játszótereken sokkal több a gyerek, mint a külvárosiakon. A férjemmel szoktunk is nevetni, hogy a paneldzsungelekben én tájékozódom jobban, az erdő pedig az ő terepe. Beülős helyekből minden kategóriában megvan a kedvencünk, sokszor ebédelek az Aranyhomokban, de kedvelem a Vincentet is.

 

Fotó: Petróczi Réka

 

Milyen legyen Kecskemét 5 év múlva?

A közlekedésen sokat javítanék, hogy könnyebb legyen a bejutás Hetényből és a bicikliutakat is rendbe tenném. Emellett azt kívánom, hogy az emberek élvezzék és használják azt a sok szépet és jót, amivel Kecskemét rendelkezik.

 

Fejezd be a mondatot: Ha tehetném, …

Délig aludnék!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 13 szeptember 2019 08:54
Értékelés:
(15 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449