TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Életmentő tetoválások készülnek Kecskeméten
12
2019 szept.

Életmentő tetoválások készülnek Kecskeméten

 

Dobrovszki Angéla nyár elején megsüvegelendő akciót indított Kecskeméten: olyan betegségek nemzetközi szimbólumait készíti el ingyen, amelyek valóban életet menthetnek - mint a cukorbetegséget jelző kék kör. Az egységesített logó rosszullét esetén jelzi, hogy egy diabétesszel, epilepsziával vagy szklerózis multiplexszel küzdőnek azonnali segítség kell, így a járókelők nem tévesztik össze más állapotokkal (részegség, kábítószer). Erről a nemes kezdeményezésről beszélgettünk a kecskeméti tetoválóművésszel.

 

 

 

2009-ben vette meg az első tetoválógépét, több mint két éve pedig már saját tetoválószalont üzemeltet a Hoffmann János utcán, Chalet delle Rose Tattoo néven. A kicsit nyugalom szigeteként is funkcionáló üzletben készülnek nyár eleje óta a különleges minták: Dobrovszki Angéla hetente egyszer-kétszer ingyen varr fel életmentő tetoválásokat a jelentkezők alkaljára.

“Sok tetoválószalonban készítenek hasonlókat, nekem az egyik vendégem - aki a Medina Adományboltban dolgozik - hívta fel rá a figyelmem, az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy valósítsam meg én is. Rögtön úgy éreztem, hogy ez nekem való, hiszen fontos számomra, hogy az adok-kapok mérlege kiegyenlített legyen az életemben, így pedig egy kicsit visszaszolgáltathatok a törődésből és figyelemből. Működik egy hivatalos, nemzetközi kezdeményezés, a Life Guard Tattoo, igyekszem minél hamarabb csatlakozni hozzájuk.“ 

 

 

Rengeteg betegségnek létezik nemzetközi szimbóluma, egyeseket jobban, másokat talán egyáltalán nem ismer az átlagember. A rózsaszín szalag már bizonyára mindenkiben összeforrt a mellrákkal, annyi kampányt láttunk hozzá kapcsolódóan. De például tudtad-e, hogy a narancssárga szalag szklerózis multiplexre, a lila az epilepsziára, a kék kör pedig a cukorbetegség típusaira utal?!

Angélától eddig a szklerózis multiplex és a cukorbetegség jeleit kérték, de ha bárki, bármilyen betegséggel együtt élve úgy érzi, fontos lehet számára, hogy magán viselje a logóját, ő szívesen megtervezi és kivitelezi.

Sokan első tetoválásként készíttetik el a betegségek szimbólumait, de aztán már a székben ülve vizionálják, hogy egy egyedi mintával folytatják a sort.

18 évestől a 60 felettiekig minden korosztályból mutatkozik igény az életmentő tetoválásra, legtöbben a Medina Adománybolt felhívásán vagy ismerősön keresztül jutnak el a Chalet delle Rose-ba. Angéla igyekszik mindenkit mihamarabb fogadni, hogy ne kelljen heteket, hónapokat várni a tetoválásra.

“Van azonban olyan vendégem is, aki cukorbeteg, de ő úgy gondolja, betegsége nem tartozik másra, nem viselné a jelét a csuklóján” - utal arra Angéla, hogy ezt mindenkinek magának kell éreznie, akarja-e egy életen át a testén látni a mintát. Épp ezért az alsó korhatár 17 év, de ebben a korban még szükség van szülői beleegyezésre.

 

 

Azt gondolnánk, manapság már senkinél nem vágja ki a biztosítékot, ha tetoválást lát és már levakarta magáról ez a kultúra az olyan bélyegeket, hogy a börtönviselt emberek bőrére való. Nos, még mindig találkozni azért hangos ellenzőkkel, főleg az idősebb generációból.

“Néha, az utcán sétálva látom a rosszalló tekinteteket. Az életmentő tetoválásra azonban mégsem így tekintenek, ennek talán jobb a megítélése. Szeretek idősebbekkel beszélgetni a szalonomban, mert ilyenkor lehetőségük van megismerkedni velem, faggathatnak a tetoválásról, és esetleg rájönnek, hogy a mintákkal fedett külső alatt egy normális ember lakozik” - meséli Angéla, aki 50-60 éveseknek is rajzolt életmentő tetoválást. “Eszméletlenül jól bírják a középkorúak, idősebbek a tetoválást, nem szisszennek fel a fájdalomtól egyszer sem.”

Angéla szerint a fájdalom leghatásosabb ellenszere a kellemes zene és a folyamatos beszélgetés mint figyelemelterelés. Különösképp szereti faggatni az életmentő tetoválást kérő vendégeit, mivel ezáltal sokat megtud arról, milyen együtt élni az egyes betegségekkel, inspiráló történeteket hall kitartásról, küzdelemről.

 

 

Hiába azonban az életmentő tetoválás, ha közönnyel fordulunk embertársaink felé.

“Elég nagy gond manapság, hogy az utcán nem feltétlenül lépünk oda ahhoz, akit a földön látunk” - figyelmeztet Angéla, aki reméli, hogy e téren is elindul némi változás az emberekben.


Te is szeretnél életmentő tetoválást?

  • Helyszín: Chalet delle Rose Tattoo, Kecskemét, Hoffmann János utca 5./a f.sz.
  • Bejelentkezés: Dobrovszki Angéla, (30) 290 7622
  • Ennyi időt vesz igénybe: kb. 30 perc
  • Díja: ingyenes

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 13 szeptember 2019 08:28
Értékelés:
(8 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449