TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Egy beteljesületlen kecskeméti álom titkai

20
2019 szept.

Egy beteljesületlen kecskeméti álom titkai

 

Nem sokszor foghatunk a kezünkbe könyvet valami olyanról, ami egy beteljesületlen álom maradt. Lechner Ödön Kecskemétre tervezett pompás víztornya azonban még így is szóért kiált. Sümegi György művészettörténész fel is kutatta az összes fellelhető információt a nagy tervről, amely minden bizonnyal óriási hírnevet hozott volna a városnak. A könyv visszarepít minket a múlt századelő hangulatába.

 

Lechner Ödön teljes munkásságából 7 épület vagy terv kötődik Kecskeméthez. A Városháza mellett az egyik legkülönlegesebb lett volna az 1910-es években a Rákóczi út Vasútkert felőli végébe tervezett kecskeméti víztorony, valamint a Rákóczi-szobor, amelyet vele egységben álmodott meg az építész. Lechner többször átdolgozta a terveket, ezt a folyamatot követhetjük nyomon a könyvben.

Az 54 méter magasra tervezett építmény magában is tekintélyt parancsoló lett volna, ám Lechner fantáziája végtelen volt, így az ország négy legnagyobb folyóját szimbolizáló vízesés-fülkékkel és majolika díszekkel dobta volna fel a kilátóként is funkcionáló látványosságot. A terveket el is küldték Pécsre, a Zsolnay Gyárba. II. Rákóczi Ferenc szobrát pedig hasonlóan díszesre szánta. Nem csoda tehát, hogy Lechner víziója nem igazán passzolt az aktuális kultúrpolitikai dimenzióba Magyarországon. Akkoriban, amikor Kada Elek bizalmat szavazott neki a víztorony terveinek elkészítésére, már nem sok megbízást kapott.

Az együttesről egyébként Kada Elek, az akkori polgármester úgy vélekedett, hogy “kétségkívül oly elsőrangú művészeti hatása lesz, hogy az nemcsak a városnak, hanem az egész országnak egyik építészeti nevezetességét fogja képezni”.

A könyvbemutató házigazdája, Király József, a kiadványt megjelentető Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke átszámolta a korabeli, koronában tervezett költségeket mai árakra, kb. 1,5 milliárd forintot kóstálna a remekmű megépítése.

A könyvbemutatón Hadik András művészettörténész is méltatta Sümegi György munkáját, illetve köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, aki megosztotta saját álmát: a Kurucz körút, a Szolnoki út és a Bem utca találkozásánál épült új körforgalom díszeként képzeli el Lechner víztornyának kicsinyített mását.

Makett formájában már most is megtekinthető a Cifrapalotában, a Kecskemét 650 c. kiállítás keretében.

 

A könyv a Líra Könyv- és Zeneszalonban lesz kapható (Hornyik János krt. 2.), ára: 2000 Ft.

 

 

NYEREMÉNYJÁTÉK

 

Nyerd meg Sümegi György: Egy Lechner-álom című, a szerző által dedikált könyvét, ami páratlan olvasni- és lapozgatnivaló, szinte kötelező helyet kapnia minden kecskeméti könyvespolcon.

Nem kell mást tenned, mint

 

  • lájkolni a cikkhez tartozó Facebook bejegyzést,
  • megírni kommentben, hogy melyik a kedvenc kecskeméti épületed

 

A sorsolásról:

  • Minden játékos egy hozzászólással vesz részt a játékban.
  • Válaszként csak a feltett kérdésre adott választ fogadjuk el.
  • Az érvényes Facebook kedveléssel és hozzászólással rendelkezők között kisorsolunk egy darab, a szerző által dedikált könyvet.
  • A játék időtartama: 2019. szeptember 20-22.
  • Sorsolás: 2019. szeptember 23., hivatalos sorsolás alkalmazással, a véletlenszerűség elve alapján.
  • A nyerteseket privát üzenetben értesítjük először, majd egy külön posztban is kihirdetjük.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 23 szeptember 2019 12:09
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449