TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ezt olvasd el, mielőtt nekiesel a hétvégi kertrendezésnek: ilyen a madárbarát gereblyézés
20
2019 szept.

Ezt olvasd el, mielőtt nekiesel a hétvégi kertrendezésnek: ilyen a madárbarát gereblyézés

 

Van egy jó hírünk: ha madárbarát kertet szeretnél, még kevesebbet is kell dolgoznod az ősz folyamán, szóval csak módjával a gereblyével! Mutatjuk, miért és hogyan:

 

 

A Madárbarát kert program egyik előnye, hogy olykor mentesít minket a munkától – azaz akkor segítünk az állatokon, ha kevesebbet dolgozunk a kertben, az utcán, a parkban. Az egyik ilyen alkalom az elkövetkező hetekben, lombhulláskor adódik. 

Míg az általunk működtetett madáretetők, a téli madáretetés elsősorban az emberek szórakoztatását szolgálják - bár természetesen meg is könnyítik az ide járó madarak életét -, a lehullott lomb és a gyep madárbarát kezelésével jóval több állat életét tudjuk befolyásolni.

 

 

Telelő magevő és rovarevő madaraink táplálékának jóval több, mint 99,999%-át a természetes táplálékbázisok: a fák és bokrok, a borostyán és a vadszőlő termése, a hómentes gyepek és gazosok magkínálata, a kéreg- és egyéb repedésekben telelő rovarok, lárvák és bábok képezik. Enyhe, hómentes teleken az etetők alacsonyabb madárforgalmának egyik oka éppen az, hogy ezek a természetes táplálékforrások szabadon hozzáférhetőek, ezért a madarak kevésbé koncentrálódnak a lakott területekre (illetve a kontinens északi területeiről és a magas hegyek térségéből kevesebb érkezik a délebbi régiókba) és az etetőkre.

Az ősszel és télen a talajon táplálékot kereső madarak szempontjából tehát nem mindegy, hogy a gyepek milyen állapotban vannak. Az arasznyinál alacsonyabb fű (ebből még a kisebb testű fajok is kilátnak és a nagyobb termetűeket sem akadályozza a mozgásban), amit helyenként hullott falevelek is gazdagítanak kedvezőbb táplálkozóterületek, mint az agyongereblyézett, "steril" gyep, ahol a fűszálak is szép rendben, egyfelé állnak.

A lakott területek kertjeinek, parkjainak gondozásakor természetesen fontos szempont a drága pénzen telepített és fenntartott, az embereket gyönyörködtető fűszőnyeg megóvása. Ezzel kapcsolatban az egyik legfontosabb őszi feladat egy utolsó nyírás és a hullott lomb összegyűjtése. Ezek alapján az emberek és a telelő állatok igényei között alapvető ellentét lenne? Ha nem végletekben, hanem a középutat választva kezeljük a kérdést, akkor szerencsére nem!

 

Fotó: Orbán Zoltán

A legjobb megoldás:

Ha a nyílt gyepen össze is gereblyézzük a hullott faleveleket, a bokrok között és alatt, ahol amúgy sincs gyep, hagyjuk meg vagy akár a gereblyézett levelekből vastagíthatjuk is ezt a szőnyeget. További megoldás, ha a kert kevésbé zavart részén egy-két nagyobb levélkupacot alakítunk ki (és a szélhordás ellen nagyobb ágakkal lefedünk) a telelő sünök és békák számára.

 

Forrás: MME

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449