TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Környezetóra Magyar Ilona-módra: faültetés, traktorozás, csizmahajítás, fokhagymakóstolás
15
2019 okt.

Környezetóra Magyar Ilona-módra: faültetés, traktorozás, csizmahajítás, fokhagymakóstolás

 

Szénási-Mata Ágnes és Antalné Erős Lívia tanítónők szerették volna, ha negyedikes osztályuk nemcsak a könyvből sajátítja el a környezetvédelemmel és a növények termesztésével kapcsolatos tudást, hanem minden érzékszervükkel meg is tapasztalják a gyerekek a tanultakat. A Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskola Tanüzemében tettek hétfőn látogatást, amely láthatóan felejthetetlen élményekkel szolgált a tanulóknak.

 

 

A varázslatos iskolabusz című rajzfilmsorozat jutott eszünkbe, ahogyan kísértük a Magyar Ilona Általános Iskola 4. b osztályát a tangazdaságba. Aki nem emlékezne a kanadai-amerikai mesére, a főszereplő, Miss Mitzi a varázslatos iskolabusszal izgalmas kalandokra szállítja osztályát, kimaxolva az élményalapú oktatást. Esetünkben a 2D jelzésű helyijárat volt a varázslatos iskolabusz, amely elrepítette az osztályt az óriáskáposzták, csodaszép virágok és traktorok felfedezésre váró világába.

 

 

A gyerekek keresztül-kasul bejárták a kéthektáros tangazdaságot: bekukkantottak a fűtött sátrakba, látták, hogyan növekedik a paradicsom, a zöldbab, a saláta és még temérdek finomság, megtudták, miért fontos, hogy a lehető legkevesebb vegyszer érje a terményeket. Természetesen meg is lehetett kóstolni a helyben érett portékát: a különféle káposztákat, zöldbabot, almát, hagymát és fokhagymát. Utóbbi elsöprő sikert aratott a lelkes kóstolóbrigádnál, komoly verseny alakult ki a gyerkőcök között, ki hány gerezdet küzd le, úgyhogy jöhet a vírusszezon, a 4. b felkészült a támadás ellen!

 

 

A vitaminbomba után jöhetett egy kis kétkezi munka, a Kocsis Pál iskola egyik dolgozója felajánlott az osztály számára egy szomorú eperfát, amelyet felnőtt segítséggel a gyerekek ültettek el a tangazdaság udvarán, a 10 millió fa mozgalom keretében. A fát a továbbiakban a Kocsis Pál tanulói gondozzák majd.

 

 

Mivel a csapat nem merült ki az ásásban, következett egy igazi erőpróba: gumicsizma-hajításban mérkőztek meg egymással a fiúk-lányok.

 

 

Az igazán bevállalósak pedig traktort is vezettek, illetve több munkagépet megszemléltek a vezető ülésből.

 

 

Végezetül a laborban folyó munkálatokba nyertek bepillantást a gyerekek, ahol agar-agar nevű, zselés állagú táptalajon termesztenek, szaporítanak növényeket steril körülmények között.

 

 

Az osztályt elkísérte a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány munkatársa, Farkas Andrea és terápiás kutyája, Bobi, ők ketten ugyanis rendszeresen látogatják a nebulókat az iskolában folyó kutyás oktatásnak köszönhetően. A most 9 éves úr egyévesen került Andreához a menhelyről, azóta jól összeszokott csapattá váltak, akikért rajonganak a gyerekek.

 

 

A Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola tangazdaságában leendő kertészek, dísznövénykertészek, virágkötők és virágkereskedők, parképítő és -fenntartók, családi gazdálkodók, illetve környezetvédelmi dolgozók tanulnak. Képzési lehetőséget kínálnak alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezőknek, szakmai végzettséggel rendelkezőknek és érettségizetteknek egyaránt. 

 

Galéria:

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 15 október 2019 13:41
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449