TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ 10 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Leskowsky Hangszergyűjteményről

29
2019 okt.

10 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Leskowsky Hangszergyűjteményről

 

Múzeumként aposztrofálják, de sokkal több mint tárgyak gyűjteménye. Hívogatóan bohém és játékos, ahol marcona teremőrök helyett elképesztően kreatív és életvidám munkatársak bátorítanak nem megszokott múzeumi cselekedetekre, így aztán itt nem ritka a hangos zeneszó és a nevetés. A furábbnál furább hangszerek nem öncélúan és porosan dölyfösködnek a vitrinekben, hanem esdeklőn várják, hogy megszólaltassák őket a látogatók. A LESKOWSKY HANGSZERGYŰJTEMÉNY egy nagybetűs hely Kecskeméten, ahol a 6 hónapos babák éppúgy remekül szórakoznak, mint a nyugdíjas látogatók, emellett családi programnak vagy randi helyszínnek sem utolsó. Idén 40 éves a gyűjtemény, mi ezzel a cikkel kívánunk boldog születésnapot a Hangszergyűjteménynek!

 

1. Magyarországon egyedül itt látható zsiráfzongora.

 

Nyúlbőr duda

 

2. Lóból, tevéből, macskából, kutyából, nyusziból és még cápából készült hangszer is van itt.

3. Kutyabarát múzeum, de már macskát is láttak vendégül.

4. Idén várhatóan 20 ezer látogatót vonz a gyűjtemény.

 

A legkisebb cserépsíp

 

5. A legkisebb hangszerük egy 2 cm-es zsírkőből faragott síp. A leghosszabb egy román tulnic nevű kürt, ami majd 6 m hosszú.

6. Az ország legnagyobb trianguluma (kb 30 kg és 2 m oldalhosszúságú), gémkapcsa (kb 1 m), fésűje (kb 3 m) és működő zsebórája (60 cm átmérő) is itt látható.

7. A hangszergyűjteményt gazdagítja 3 db írógép is. Mi köze az írógépnek a hangszerekhez? Nézd meg a videót és megtudod:

 

 

8. Magyarország első 12 húros gitárja is itt található, amit Tolcsvai Béla (Illés zenekar) adományozott a zenekarnak.

9. 15 részes, gyereknek szóló, érdekes hangszereket bemutató sorozata Kong a Bongó címmel éppen az M2 gyerekcsatornán fut.

10. Régen mozi volt a jelenlegi hangszergyűjtemény, és a régi mozigépház helyén most madársípok sorakoznak. A régi “Mesemozi” helyét most is kisgyerekek birtokolják: hangszerbabusgató, angol daloló foglalkozás vagy éppen tábor zajlik a helyén.

 

Néhány érdekes hangszer a gyűjteményből:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 29 október 2019 16:01
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449