TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Teszteld magad, kibírod-e szárazon a novembert!

04
2019 nov.

Teszteld magad, kibírod-e szárazon a novembert!

 

Igyál nyugodtan alkoholt. Igyál, ha az a te döntésed. Ha tudod, mikor, miért és mennyit iszol és természetesen, ha tudatosan vállalod a következményeket. Persze, sokan azt gondolják magukról, hogy minderre képesek, csak aztán valahogy sose úgy jön össze, ahogy eltervezték.

 

"Olyan jó volt a buli, hogy egy kicsit többet ittunk. Nem is emlékszem, ki hányt bele a taxiba."

"Balhét, én? Én ugyan biztosan nem balhéztam."

"Hát, előfordul, hogy hetente többször is iszunk, de az még nem jelenthet komoly gondot."

"Ezek mind csak véletlen botlások, attól még semmi gond nincs."

Remélem, tényleg nincs. Szerintem is te irányítasz. Kitaláltak egy tök jó módszert, amivel ha gondolod, letesztelheted magad. 

Ezt a módszert pszichológusként én gyakran használom. Túlevőknél, akik állítják, mindig ők döntenek arról, mennyit esznek és tudják tartani a mértéket. Csak annyit szoktam kérni: most egy hétig nincs nasi, odafigyelés viszont van. Figyeld meg, mit vált ki belőled, ha nem ehetsz bármikor bármennyit. Hogyan reagálsz, miket érzel?

Pontosan erre való a száraz november is. Tudd meg, mi történik veled, benned, ha egy hónapig minden egyes alkalommal, mikor alkoholhoz nyúlnál, azt mondod, köszönöm, most nem kérek. Mit érzel, mikor visszautasítod a téged kínálót? Hogy érzed magad, mikor többen is isznak körülötted, de te józanul nézed a bódultakat? Mi fogalmazódik meg benned, mikor az amúgy szokásos ivós helyzetekben józan maradsz? Csalódott leszel, vagy éppen dühös, szomorú? Lemaradsz valamiről, vagy pont, hogy büszkeséget érzel, mert képes vagy rá? Lenézed a többieket, mert ők továbbra is isznak, vagy aggódsz, hogy vajon te is ilyeneket teszel spiccesen? És az esti pár korty bor, hogy lazíts végre? Ha elhagyod, mi lesz veled?

A száraz november nem arról szól, hogy páváskodj, hogy még egy kihívást teljesíteni tudsz. Nem azoknak szól, akik amúgy sem isznak szinte sosem. A száraz november a hétköznapi embereknek szól, egy egyszerű önvizsgálat. Hogy állok én az életem ezen területén, én irányítok, vagy már elengedtem a kontrollt a kezeim közül? Hogy hat rám az ital és annak tudatosan vállalat hiánya? Önismereti út ez, amin érdemes újra és újra elindulni.

Te elég bátor vagy hozzá?

 

 

Leskovics-Ortelli Andrea

 

tanácsadó szakpszichológus, fogyókúrás terapeuta

leskovicsandrea.com

Telefon: 06 30 68 00 698

 

 

 

 

Ha úgy érzed, baj van, nem te irányítasz, bátran kérj segítséget!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 04 november 2019 17:36
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449