TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Mózes és Réka a legvagányabb kecskeméti kutya-gazdi páros!
07
2019 nov.

Mózes és Réka a legvagányabb kecskeméti kutya-gazdi páros!

 

Miért dönt úgy valaki, hogy bevállal egy sárban mászós, akadályokkal teli futóversenyt, ráadásul a kutyájával az oldalán? A kecskeméti Kovács Réka és hűséges, sportos négylábú társa, Mózes októberben teljesítették hatodik Hard Dog Race kihívásukat. Mi pedig elmeséltettük Rékával, hogyan kovácsolja össze a gazdit és az ebet egy ilyen megméretés.

 

Púza András fejében fogant meg a verseny gondolata, amelyhez életének néhány meghatározó élménye vezetett el: A kutyákhoz fűződő kapcsolata - ahogyan ő fogalmaz, kutyaszőrbe kapaszkodva tanult meg járni. Később egy személykereső mentőkutyás csapat tagja lett, majd katonaként szolgált a Magyar Honvédségben, kutyavezető tűzszerészként részt vett egy afganisztáni misszióban. Innen szerelt le kutyájával, Roninnal. Tetten érhető a HDR gondolatában a harcművészetek, a küzdősportok világa is, amelyet gyermekkorában ismert meg, illetve nagy hatást gyakoroltak rá az extrém akadálypályás futóversenyek, amelyek után azonban sosem hagyta nyugodni a kérdés: „Jó, ez szuper volt! De hol a kutyám?!” Így szinte adta magát a Hard Dog Race ötlete.

 

 

“Nem tudom pontosan megválaszolni a miértjét, de ahogy először megláttam a versenykiírást, tudtam, hogy ez nekünk szól. Nem egy szokványos séta, hanem egy igazi természetközeli kaland, amely összehozza a kutyát és a gazdit. Nagyon megfogott a történetet arról, milyen érzelmek töltötték el a Hard Dog Race kiötlőjét, amikor túléltek egy-egy nehéz helyzetet és összebújtak a kutyájával. Nagyon ritkán él meg az ember ilyen érzéseket, ilyen közelséget a házi kedvencével” - kezdi Réka.

Innen a “Hat láb, két szív, egy büszkeség” mottó, ami nemrég “Hat láb, két szív, egy ölelésre” módosult. “A tavaszi versenyen nem érkeztek meg időben az érmek, helyette a célban mindenkit egy ölelés várt. Annyira megtetszett mindenkinek, hogy az októberi versenyen érmet és ölelést is kaptunk” - meséli a duó kétlábú tagja.

Tavasszal a 6 kilométeres afféle bemelegítés az őszi 12 kilométeres távra. Réka és Mózes mindkettőn helyt álltak már, a mostani, októberi volt a hatodik Hard Dog Race, amelyen versenyeztek. A rengeteg közösen megtett kilométer, az összecsiszolódás és a bizalomépítés elengedhetetlen komponensei a felkészülésnek.

 

 

“Szerencsém van, mert Móz elég bátor természetű kutyus, illetve meglehetősen világlátott: Spanyolországban született, ott került hozzám, de élt velem Hollandiában is. Mindig próbáltam arra nevelni, hogy ne féljen semmitől, a biciklizéshez nagyon fiatalon hozzászoktattam, de ültünk már együtt óriáskeréken is. A versenyre való felkészülésünk szintén arról szólt, hogy igyekeztem minél több helyzettel megismertetni, erdőt jártunk, úsztunk, hidat másztunk, hogy semmilyen akadály előtt ne torpanjon meg a versenyen.

23 embert- és kutyát próbáló akadály és 542 m szintkülönbség nehezítette a 12.39 kilométeres futást Egerben: akadtak egyszerűbbek - mint például a pókjárás vagy a kifeszített hálóban lépdelés -, voltak vizes és sáros akadályok, stílszerűen kutyaházon átbújás, kutyatáphordás és különféle nehézségű mászós és ügyességi feladatok.

 

 

“A majomlétra majdnem megtréfált minket, mert annyira magasan volt, hogy nem tudtam felugrani rá. Egy másik versenyző segített nekem, de utána meg Mózes akart folyton megmenteni és lecibálni róla. Van pár karmolásnyom és lila folt a lábamon… Jövőre ezt is gyakorolnunk kell. A majomlétra mellett a legnehezebb akadály számunkra az volt, amikor egy platós autóra kellett fel-, majd leugrani, ráadásul többször. Én 50 kg vagyok, Mózes 30, szóval nem volt egyszerű őt felküzdenem, ráadásul az első leugrásnál megbicsaklott a lába és elesett, ezért másodszorra már hezitált egy kicsit, de végül megoldottuk. A verseny egyik fontos célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a kutyát és a gazdit, ez ilyen helyzetekben tényleg remekül érződik. Olyan is előfordult, hogy meg kellett állnunk, mert Móz teljesen felpörgött vagy túlságosan megindult egy másik kutya után. Ilyenkor meg kell várnom, míg kicsit csillapodnak nála a kedélyek” - ecseteli Réka a kihívásokat. “A személyes kedvenceim a vizes-sáros akadályok, mert kellemesen lehűtenek, illetve az agility cső, amiben rengeteget fejlődtünk az első verseny óta. Akkor még labdával kellett becsalogatnom Mózest, mert be sem mert menni, most pedig már csak lazán átkúsztunk rajta mindketten.”

Szintidő nincs, így edzettségtől függetlenül bárki rajthoz állhat a Hard Dog Race-eken. Kutyák terén sincsenek megkötések, mindenkinek meghagyják a lehetőséget, hogy maga mérje fel kedvence teljesítőképességét. Azért az akadályoknál ügyelnek rá, nehogy baleset érje a kutyákat vagy az embereket, illetve természetesen állatorvosi vizsgálat előzi meg a versenyt.

 

 

“Találkoztunk már Yorkshire Terrierrel, illetve a 6 km-es versenyen hallottam olyanról, aki fél tüdővel is bevállalta és 6 óra alatt lesétálta a távot a kutyájával. Ha valamelyik akadályt nem tudja teljesíteni a csapat egyik tagja, azt ki lehet váltani guggolással. Itt az élmény és a csapatmunka a lényeg! Persze büszke vagyok az időnkre: 1 óra 48 perc alatt értünk célba, vagyis fél órát javítottunk a tavalyi eredményünkhöz képest.”

Mózes, a pitbull-staffordshire terrier keverék januárban lesz 11 éves, de egyelőre nem tervezik, hogy lassítanának.

“Úgy érzem, simán bírja még egy jó pár évig az extrém igénybevételt, sőt, ez tart minket fiatalon! Ha pedig azt látom majd rajta, hogy túl fárasztó neki a versenyzés, akkor szeretnék egy menhelyi kutyával futni - erre is van lehetőség a Hard Dog Race-en.”

 

Galéria:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 08 november 2019 11:39
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449