TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Évente átlagosan 15 babáról mondanak le a kecskeméti kórházban
24
2019 nov.

Évente átlagosan 15 babáról mondanak le a kecskeméti kórházban


A kecskeméti babamentő inkubátorban hagyott újszülött, Ignácz Brigitta esetének híre 2016-ban bejárta a várost. Az eset kapcsán sorsokról, kérdőjelekről, a kecskeméti kórház tapasztalatairól beszélgettünk a Bács-Kiskun Megyei Kórházban a szülészet osztályvezető főorvosával, Dr. Bánfalvi Attilával. A téma újból aktuálissá vált, miután 2019. november 21-én ismét csecsemőt helyeztek el a csecsemőmentő inkubátorba. Trendalelke.hu: Hány gyermekről mondtak le az utóbbi 3 évben a kecskeméti kórházban?


Dr. Bánfalvi Attila: Pontos számadattal nem szolgálhatunk, de évente több esetről, átlagosan 15 gyermekről számolhatunk be. A babamentő inkubátor kihelyezése országos szinten egy szükségszerű kezdeményezés volt: noha nálunk a februári volt a második eset, hogy elhelyeztek benne egy újszülöttet, összességében működése óta már több mint félszáz baba életét mentette meg a nagyobb kórházak elé telepített inkubátor, mely révén az anya maximális diszkréció mellett mondhat le magzatáról. Nálunk szerencsére mindkét baba egészséges is volt, szépen nevelkednek.


Kiderül-e a kórházban, mi kényszeríti ilyen nehéz döntésre az édesanyákat?


A legfőbb ok többnyire az, hogy még túl fiatal az anyuka, nem tudja vállalni a felnevelést - még tanulni akar, éretlennek érzi magát, nincs hova hazavinnie a csecsemőt. Sokszor félelemből, tudatlanságból el sem meri mondani szüleinek vagy az apának, hogy állapotos. Elhamarkodott, netán már meg is szűnt kapcsolatból fogant gyermek esetében is előfordul ez a végkifejlet. Néhányukat a szociális körülmények sodorják e döntés felé. Jellemzően nem a sokgyermekes családok mondanak le az újszülöttről, hanem azok a nők, akiknél az első gyermekről van szó. Létezik olyan eset is, amikor erőszakból származik a gyermek. A hatályos jogszabályok ilyenkor lehetővé teszik a terhesség megszakítását, mégis vallási vagy más, lelki okokból esetenként megszülik ezeket a babákat, majd örökbe adják.

 


Szociális összefüggés van az esetek közt?


Nem lehet megfigyelni ilyesmit, a fő indok általában a túl alacsony életkor. Globálisan nem a jóléti államok azok, amelyek túlszaporodnak, épp ellenkezőleg, a szegény országokban magas a születésszám.


Számos esetben a nők még a baba kihordását sem vállalják, és inkább abortusz mellett döntenek. Az örökbeadás ehhez képest tehát jobb döntésnek mondható?


Ha már mindenképp megválik a gyermektől az anya, akkor az optimális eset, ha eljár terhesgondozásra, biztonságos, kórházi körülmények között megszüli a gyermeket, és aláírja a lemondó nyilatkozatot, így a gyámügy már a születésig is intézkedni tud az örökbeadásról. Sokan vannak azonban, akik nem készülnek fel ilyen tudatosan az elválásra. Évente szembesülünk olyan esettel, hogy valaki megszüli a gyermeket, majd egyszerűen összepakol és elmegy. A gyámhatóság a lemondó nyilatkozat híján nem tudja elindítani az örökbefogadást. A gyerek tehát hosszú időn keresztül nem kaphatja meg a megnyugtató családi otthonát, mert megtalálni sem könnyű ilyen esetben az anyát.

 


Előfordul, hogy később meggondolja magát?


Nem csupán a filmekben látni ilyet. Megesik, hogy amikor az édesanya vagy a gyermek elérkezett egy más életszakaszhoz, akkor magához akarja venni gyermekét. A lemondó nyilatkozat hiányában ezt megteheti, viszont ha aláírta, az egy életre szól. Nem tudni tehát, hogy tudatlanság vagy pont a tudatosság viszi rá ezeket a nőket, hogy szó nélkül eltűnjenek a kórházból.


A társadalom ma mennyire veti meg a gyermekéről lemondó anyát?
Jó lenne előrelépni ebben a kérdésben, mert jelenleg nagyon rosszallóan nézünk ezekre a nőkre. A legjobb az volna, ha elfogadnánk ezt a döntést, de persze nem ösztönözhetünk rá senkit. Sőt, abban segítenénk, hogy merje vállalni a gyermekét. Az érintetteknek, tehát az örökbeadónak, az örökbefogadónak és később a gyermeknek is hatalmas lelki terhet jelent a folyamat, mégis esetenként ez a legjobb megoldás, hiszen az anya biztonságban tudhatja gyermekét, boldoggá tesz egy családot, ahol esengve várják egy új élet érkezését, a gyermek pedig gondoskodó szülőket kap.

Az abortuszt tekintve van előrelépés, a ‘70-es, ‘80-as években jellemző volt a terhesség megszakításának könnyelmű kezelése. Ehhez hozzátartozik, hogy azokban az időkben a születésszabályozás is gyerekcipőben járt, a nőknek nem álltak olyan eszközök a rendelkezésükre, mint manapság.

 


Hogyan kezeli a helyzetet a gyermekétől megváló nő, és hogyan a kórházi személyzet?


Vannak anyák, akik sírdogálnak, mert nem látják úgy, hogy vállalhatnák a gyermeket, természetesen nekik fáj a döntés. Ellenben sokan rezdületlen arccal távoznak. A kórházi személyzet fokozott szeretettel veszi körül az elhagyott gyermekeket, sokszor hangzik el, hogy szeretnék hazavinni.


Milyen eljárási protokoll érvényesül ilyen esetekben?


A lemondó nyilatkozatot meg kell tennie az anyának. A kórháznak minden itt hagyott baba esetében azonnal értesítenie kell a gyámhatóságot. Ezek a gyerekek mindig tovább vannak a kórház kötelékében, a személyzet gondoskodik róluk, mindannyian dédelgetik, mert érzik, hogy meg kell adniuk a babának azt a szeretetet, amit az édesanyjától már nem kaphat meg. Általában meg is könnyezik őket az orvosok, ápolók. Megnyugvást jelent nekik, ha látják, jó helyre kerül a gyermek. Az örökbefogadó szülők bejárnak a kórházba, ismerkednek a gyerekkel és a szülői teendőkkel. Ugyanúgy zajlik tehát a felkészítés, mint normál esetben. Ezután, amennyiben a gyerek egészségi állapota megengedi, hazavihetik.


Kapnak-e lelkigondozást az anyák? Milyen gyakorisággal élnek a lehetőséggel?


Aki igényli, kaphat, de általában nem igénylik, a legtöbben csendben, magukban hozzák meg a döntést, így a lelki vívódásaikról mi nem tudunk. Onnantól, hogy aláírják a lemondó nyilatkozatot, már nem állunk velük kapcsolatban.


Köszönjük az interjút Dr. Bánfalvi Attila osztályvezető főorvos úrnak és Horváth Attiláné Nellinek, a kórház PR menedzserének.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 24 november 2019 08:26
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449