TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kis karácsony, zöld karácsony: borral az igazi

18
2019 dec.

Kis karácsony, zöld karácsony: borral az igazi

 

"Sokszor esünk abba a hibába karácsonykor, hogy túlköltekezünk, ráadásul olyasmit vásárolunk, amire a megajándékozottnak semmi szüksége. A  legjobb megoldás a bor" - állítja lehengerlő magabiztosággal Fehér Anna, a  Koch Borház Kecskemét üzletvezetője, aki szerint klímaválság idején az egyik legzöldebb ajándék a bor, amivel tulajdonképpen saját magunkat adjuk ajándékba. Van ennél szebb meglepetés?

 

 

 

Trendalelke.hu: Még mindig bort ajándékozol karácsonykor?

Fehér Anna Luca: Mást se! Kivételt képez a kiskorú gyermekem. A régiek mellett vannak új borászaink, akiknek a boraiba egyenesen szerelmes vagyok és nagy büszkeség velük együtt dolgozni, így nem lesz nehéz válogatnom.

 

 

Mik az aktuális kedvenceid?

Idén kezdtük a közös munkát a mádi Szarka Pincészettel, a dűlőszelektált Juharos furmintjuk kihagyhatatlan, a Garamvári Pincészettől prémium pezsgőket választottunk, úgyhogy a szilvesztert is kipipáltam, bár úgy gondolom, ez a karácsonyi asztalhoz is dívik. Található nálunk néhány igazi különlegesség is, mint például a Borbély Pincészet számozott “Karós” olasz rizlingje. Amikor alkalmam nyílik rá, mindig kóstolgatom azokat a borokat is, amiket mi nem forgalmazunk, és olykor előfordulnak nagy egymásra találások.

 

A Koch-borok közül mi a menő nálad?

Kadarka. Évek óta konstansan. Most jött ki a 2017-es villányi franc-unk, és bár nem fog sajnos karácsony előtt forgalomba kerülni, de mindenképp figyelemre méltó a 899 borcsalád - ezt egy franc, egy merlot és egy syrah alkotja és fajtánként mindössze 899 üveg készül belőle. Bízom benne, hogy ezzel köszöntjük majd az új évet.

 

 

Kovács Sándor, a Bagatell tulajdonosa-séfe ajánlott nekünk egy remek karácsonyi fogást: baconnel és aszalt szilvával töltött pulykamellet fehérboros mártással és gesztenyés puffanccsal. Ehhez milyen bor dukál?

A Koch késői szüretelésű chardonnay-ja mindenképp illik hozzá. A Frittmann Pincészet fahordós Ezerjóját ugyancsak el tudnám hozzá képzelni. A Rózsakő, a tokaji furmint, az Egri Csillag Superior szintén remek választás lehet. A lényeg, hogy egy tartalmasabb, érett fehérborra essen a választásunk. Mivel a gesztenye sem képvisel markáns ízvilágot, egy tartalmasabb rozét vagy sillert is bevállalnék akár, mondjuk a Szentpéteri Néró Sillert. Alapvetően az a szokás egyébként, hogy ugyanazt a bort tálaljuk, amivel főztünk.

 

Pulai Kati, az OHANA Gasztroklub és Főzőiskola tulajdonosa pedig egy desszert receptet osztott meg velünk, a fügés-narancsos-mascarponés tortát. Mit szervírozzon hozzá, aki megsüti?

Én a hagyományos desszertborokra szavaznék: akár egy jégbort is megkezdenék, a Koch Borászat 2007-es évjáratát. A tokaji aszú remek lehet - a Szarka Pincészet 2016-os hatputtonyos aszúját Magyarország 100 legjobb bora közül a 4. legjobbnak választották. Jó szívvel ajánlom továbbá a villányi Polgár Pincészet Aranyhárs borát.

 

 

Molnár Évától, a Veyron ügyvezetőjétől ugyancsak kaptunk karácsonyra egy receptet: arany quinoa salátát avokádóval és csicseriborsóval, előétel gyanánt. Mire esne a választásod mellé?

Egyszerű, savhangsúlyosabb rozét passzítanék hozzá - mondjuk a Koch Frisch Rozé Cuvée-t vagy a Gere Kisasszony kadarka rosét, illetve az újborok közül egy jó Irsai Olivért, Generosát, cserszegit borrégiónk borászaitól.

Mindent összevetve, a karácsonyi menü esetén van egy kedvenc idézetem: “szeretek borral főzni, ha kell, még az ételbe is teszek”.

 

Nálatok mi kerül az asztalra?

Nyílt titok a családban, hogy nem jeleskedem a konyhában, ezért évről évre nem főzök, ez is az én karácsonyi ajándékom. Én a borokért felelek.

 

 

Hogyan zöldíti a bor a karácsonyt?

Igyekszünk a Koch Borház Kecskemétet is zöldíteni apró lépésekkel: kevesen tudják, de az összes meglévő asztalunk, székünk adományboltból származik, ezért nincs két egyforma semmiből! Ugyanez igaz a tányérokra és a dekoráció elemeire is. Magától értetődő, hogy szelektálva gyűjtjük a hulladékot. Idén refill pont lettünk, ami azt jelenti, hogy bárki betér hozzánk az utcáról, újratöltjük a vizespalackját csapvízzel, hiszen Magyarországon a legtöbb helyen ásványvíz minőségű a csapvíz, szerencsére Kecskeméten is. Borotán rendelkezünk szelektívhulladék-szigettel, a kecskeméti üzletben pedig a vevőink visszahozhatnak bármilyen üveghulladékot, nem csak a nálunk vásárolt borosüvegeket. Nem adunk semmihez műanyag szatyrot, papírzsákokat és kartonokat tartunk csak, és nem számolunk fel értük plusz pénzt.

 

Tehát abszolút környezetbarát, ha bort ajándékozunk karácsonyra.

Sokszor esünk abba a hibába, hogy túlköltekezünk, ráadásul olyasmit vásárolunk, amire a megajándékozottnak semmi szüksége. A bort azért adjuk, hogy együtt, egy kellemes beszélgetés mellett felbontsuk, hisz attól ünnep az ünnep, hogy együtt vagyunk. De akár felbontható később, egy kellemes ételhez, vagy végső esetben tovább is lehet ajándékozni. A pénztárca sem ürül ki fenékig, mivel mi pinceáron kínáljuk a borokat, ez 20-30 % megtakarítást jelent. Utalványokat szintén lehet nálunk venni, ezek borra és borkóstolóra egyaránt beválthatók. Végezetül oszlassunk el egy tévhitet: nem illetlenség a hölgyeknek bort ajándékozni! Sőt! Nem ismerek olyat, aki ne örülne egy palack jó bornak a fa alatt!

 

 

A napokban derült ki, hogy Koch Csabát választották az Év Bortermelőjének 2019-ben. Sűrűn csörög a telefon azóta?

Előtte is sűrűn csörgött, de ahogyan beindult a hírgépezet, záporoznak a gratulációk. Hatodszor jelölték erre a díjra Koch Csabát, minden évben nagyon izgultunk, és természetesen rendkívül örültünk, hiszen évről évre egyre többen kezdtek beszélni rólunk. Azt mondjuk, ez a borászat Kossuth-díja, nagyon megtisztelő is egyben, hogy idén Koch Csaba nyerte el.

 

Emel a borok presztízsén ez a díj?

Szerencsére eddig is olyan sok címet nyertek a borok hazai és nemzetközi versenyeken, hogy a márka presztízsével elégedettek voltunk. A borvidék szerepe változik meg ettől a győzelemtől és ez rendkívül fontos, mert Hajós-Baja sokak számára kissé megfoghatatlan. Nekünk, akik itt élnek a közelében, természetesen kedves a szívünknek, ám az nagy előrelépés, hogy most végre felkerülhet az országos térképre. Hajós-Baja területileg meglehetősen szűk, turisztikailag talán kevéssé frekventált, de rengeteg errefelé a kiváló borász, van egy szép pincefalunk, tehát adottak az olyan feltételek, mint akár Villány esetében.

 

 

Mi motivál ezentúl benneteket?

A borászat életében elértük a maximális méretet, tehát nőni már nem szeretnénk , egyelőre nem lesz több borfajtánk sem, hiszen a pezsgőtől a komoly vörösig minden megtalálható a szortimentünkben. Beindítottuk viszont a bioborászatot, mert alapvető hitvallásunk, hogy a világ változik, nekünk pedig lépést kell vele tartanunk. Ez az első évjáratunk, állnak át a szőlőink a bioművelésre. Kissé nehéz azonban megfogni ezt a témát, mert a bio szó egyrészt nagyon hangzatos, másrészt azonban van már egy elcsépelt felhangja. Mi egyébként is rezisztens szőlőfajtákat telepítünk amelyek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Így nemcsak a permetezést spóroljuk meg, hanem például a traktor használatát, illetve a plusz munkaerőt. Ezeket szeretnénk tehát egyre inkább leépíteni és ezáltal zöldülni, ez az egyik nagy célkitűzésünk. A másik, hogy a meglévő boraink minőségét tovább emeljük. Eddig is volt Koch Csabának egy dűlőszelektált borcsaládja, a Frisch, ezzel kívánunk haladni az úton. Bizonyítani szeretnénk, hogy lehet modern technológiával komoly, elegáns borokat készíteni. Ez egy érdekes kihívás, szívesen foglalkozunk vele.

 

Boldog szőlőt neveltek?

Nemcsak én hajtogatom marketingszövegként, hogy milyen boldogok a borotai szőlőtőkéink, hanem a Pécsi Tudományegyetem kutatásai is ezt bizonyítják.

 

 

És hogyan lesz boldog a karácsony?

Mindenkitől azt halljuk, hogy legyen stresszmentes a karácsony, na de hogyan? Érkezik a rengeteg vendég, szétreped a bejgli, eldől a fa, Pistike grimaszol a Lego láttán, aztán még hó sincs… És mégis, mindezek ellenére koccintunk újra és újra, az egészségünkre, a karácsonyra, ránk, a családunkra és a barátainkra. Én nem kívánok mást, csak azt, hogy amikor csilingelnek a poharak és egymás szemébe nézünk, gondoljuk ezt komolyan és valóban kívánjuk. Számomra ettől lesz igazi a karácsony. Egy szép ukrán maffia gondolattal kívánok kellemes karácsonyi ünnepeket: “Csak egészség legyen! A többit megvesszük.” Még a bort is. Azt mondjuk jó lenne, ha a Koch Borház Kecskemét üzletében...

 

Mit kínál a Koch Borház Kecskemét?
A legjobb magyar borok pinceáron: 30 pincészet válogatott borai - Bock, Koch, Frittmann, Mészáros, Gál, Polgár, stb.

  • Szakértői bortanácsadás
  • Vevőbarát nyitvatartás: keddtől szombatig 10.00-18.00 (hétfőn és vasárnap zárva)
  • Remek helyszín hangulatos rendezvényekhez (35 fős rendezvényterem)
  • Ingyenes parkolás az üzlet előtt
  • Honlap
  • Koch Borház Kecskemét a facebookon
Utoljára frissítve: szerda, 18 december 2019 19:09
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449