TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ilyen volt, ilyen lesz: újévi interjú Somogyi Tímeával

06
2020 jan.

Ilyen volt, ilyen lesz: újévi interjú Somogyi Tímeával

 

Ismert kecskemétieket kérdeztünk 2019-es évük tanulságairól és 2020-as várakozásaikról. Őszinte, bölcs és tanulságos sorok következnek, amelyek megkönnyítik az évindítást, fogadalmakat, célkitűzéseket. Elsőként Boronkay Péter paratriatlonistát kérdeztük, most pedig Somogyi Tímea Anna gondolatai olvashatók, aki szociológus, hétgyermekes édesanya, a Hajnalcsillag Tanoda és a Védőháló Karitatív Egyesület és Adománybolt mozgatórugója, a mélyszegénységben élő gyermekek és családok felemelésének elkötelezett segítője. 

 

 

Trendalelke.hu: Mit tanultál az életről, az élettől 2019-ben?

Somogyi Tímea Anna: Az én életem mindig elég mozgalmas volt, nem unatkoztam az elmúlt évben sem. Nagyon szeretek élni, nem szeretek értékelni, inkább megérteni vágyom. Szociológus vagyok, az elvetemült fajtából. Szenvedélyesen szeretem a munkámat, és nagyon sok minden történt e téren 2019-ben. Mindannyian emberek vagyunk, és belőlünk áll össze az a közösség, amiben élünk.  Fontos, mi van az emberek fejében, többet kell tudni azokról a társadalmi jelenségekről, amelyek körülvesznek minket. Ezek legtöbbször törvényszerűen, de nem tudatosan működnek. Most azt látom, elindult valami új és izgalmas. Lényeges minden olyan alkalmat megragadni, és hálás vagyok minden lehetőségért, ami pozitív hatással lehet azoknak a szegénységben élő gyerekeknek és családoknak az életére, akik még nem látnak ebből kiutat. A gyerekeknek olyan tükör kell, amiben látnak lehetőségeket is önmagukban, nem csak akadályokat. A nélkülözés hatalmas teher, korlátok közé szorítja a gondolatokat is. Azt gondolom, nem szerencsés, hogy a köztudatban a cigány származás indikátora a hátrányos helyzeteknek, ezen jó lenne változtatni.

A Református Hajnalcsillag Tanoda tavaly januárban kezdett működni, benne sok gyerek kapott segítséget a tanuláshoz. Nagyon fontos a gyerekek oktatása, viszont nem könnyű feladat. Szerencsére vannak oktatási intézmények, ahol szívvel-lélekkel és új módszerek elsajátításával érnek el eredményeket. Fontos ez mindannyiunknak, szükségünk van összehangolt és átgondolt lépésekre.

 

 

Kecskemét Felzárkóztatási Stratégiájának célja, hogy olyan hosszú távú tervek valósuljanak meg, amelyek egy jobb élethez vezetnek. A Védőháló Egyesületben a fontos, hogy jól segítsünk a szegénységben élőknek. Támogattuk az embereket krízishelyzetekben, az életkörülményeik javításában és szerveztünk közös programokat is.

Székelyné Kőrösi Ilonával előadást tartottunk a könyvtárban a cigányság életéről - ezt hatalmas érdeklődés kísérte a városban. Szerencsés vagyok, hogy ismerem az értelmezési kereteket és sajátom a cigány és magyar kulturális nyelv is. Azt mondhatom, nekem mindkettő egyaránt kedves.

 

 

Rengeteget dolgoztam tehát 2019-ben, de saját magamról tanultam a legtöbbet. Közelebb kerültem ahhoz az önmagamhoz, akit tudok szeretni. Egy olyan nő vagyok, aki történetesen cigánynak született, és ezt tudom értékelni akkor is, ha az a világ, ami körülvesz, még nem igazán. Megérteni vágyom azokat a jelenséget, amelyeket elfogadni nem tudok, mert változtatni csak így lehet rajta. Felelős vagyok azért, amit tehetek, és én ezt nem tudom figyelmen kívül hagyni. Minden okom megvan arra, hogy ez a világ jobb hely legyen. 

Hálás vagyok, mert olyan emberek vesznek körül, akikkel egy ügyön dolgozunk, és még a szórakozottságomat is tolerálják. Tudunk nevetni, ha kiborítok ezt-azt, nem köveznek meg, ha elkésem vagy öt percen belül hatszor hagyom el a kulcsom…

Ma már annyit mosolygok, amennyit csak jólesik, szóval nagyon sokat!

 

 

 

Mit vársz 2020-tól?

Tudom, hogy nem fogok unatkozni, olyan sok minden elindult 2019-ben. A munkámmal szeretnék haladni, változást elérni, egy kicsit rendet tenni a fejekben, folytatni, ami elkezdődött. 

Emellett edzeni kezdtem az elmúlt évben, mert ennyi mindenhez kell az energia. Egy szuper girja-csapathoz tartozom, szeretnék velük együtt fejlődni és még erősebb lenni!

 

Hogy állsz a fogadalmakkal?

Nincs szükségem rájuk.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 06 január 2020 16:53
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449