TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így neveli olvasóvá az alsós gyerekeket a kecskeméti tanítónő páros

25
2020 febr.

Így neveli olvasóvá az alsós gyerekeket a kecskeméti tanítónő páros

 

Igazi bagoly-invázió fogadott minket a kecskeméti Arany János Általános Iskola 2. b osztályában. Egy óriási bölcs bagoly tekintett le ránk a falról, a szőnyeg mintáján és a padokon is kisebb-nagyobb baglyok szemeztek velünk. Nem a véletlen szülte a dekorációt, komoly és komplex motivációs rendszer bújik meg a huhogó szárnyasok mögött.

  

Bálintné Mészáros Mónika és Pirisiné Dognai Krisztina osztályában a bagoly a tanítás mértékegysége: plüss bagoly jár minden nap a legizgalmasabb, legokosabb meglátásokért, és az olvasóvá nevelésben is élen járnak a madarak.

Az Aranybagoly-díj keretében könyvklub működik az osztályban: 2-3 havonta, olvasásórán, kiscsoportban osztják meg egymással a könyvélményeiket a gyerekek.

 

 

Amikor náluk jártunk, épp három hónap terméséből szemezgettek. 14 gyerkőc előtt hihetetlen mennyiségű kötet hevert. Persze volt, aki szerényebb tempóban olvasott és csak 1 vagy 2 könyvet hozott, de jónéhányan igazi betűfalónak bizonyultak 8-10 kiolvasott könyvvel. Igen, másodikosokról beszélünk…

A baglyos szőnyeget körbeülve lelkesen mesélték egymásnak a könyvek lényegét, legizgalmasabb, legviccesebb részeit, miközben a tanító néni, Mónika kérdésekkel segítette az olvasmányok ajánlását.

Vajon miért Aranybagoly-díj a könyvklubként működő program neve? Minden kiolvasott és bemutatott könyvért jár egy nyakba akasztható papír medál bagoly matricával, amit lelkesen és sietősen aggatnak magukra a gyerekek a könyvajánlók során.

Azt, hogy a könyvklub mekkora sikerrel működik, az is jelzi, hogy kicsengetéskor senki sem rohant az udvarra, inkább beindult a kiolvasott könyvek csereberéje.

 

 

Elárulom, hogy a kisebbik lányom, Zsanna ebbe az osztályba jár, illetve Szonja is Mónikánál és Krisztinél kezdte az iskolai pályafutását. Mindketten úgy mentek szeptemberben iskolába, hogy nem tudtak olvasni. Decemberben még mindig nem ismertek pár betűt, de a lelkesedés óriási volt bennük. Szonja második osztályban kezdte a Harry Potter sorozatot, és 8 hónap kiolvasta (3-4000 oldal!) a hét kötetet. Zsannának sem igazán felelt meg az otthoni bőséges könyvállomány (állítólag úgy nem izgalmas olvasni, hogy mindegyik könyvet elmeséltük már), így az első osztály téli szünetében egy kezdő olvasóknak szánt csajos sorozat első kötetét vettük meg neki. 4 naponta jártam a könyvesbolta az újabb részekért. Tanév végén 25 könyvért kapott elismerést, ő lett a második legtöbbet olvasó az osztályban.

A lányok iskolai eredményeiről nem osztok meg képeket a közösségi médiában, de az Aranybagoly-díjról muszáj volt posztolnom, annyira büszke voltam rájuk. Lépten-nyomon megállítottak ismerősök, és faggattak, hogyan csináljuk. Többen mesélték, hogy ők kötetenként pénzt is ajánlottak a gyereküknek az olvasásért, de így sem csigázták fel őket. Ezek szerint a papír érem többet ér a pénznél…

 

Bálintné Mészáros Mónika

 

A baglyok által fémjelzett motivációs rendszerről kérdeztük a két tanító nénit.


Trendalelke: Hogyan született meg a könyvklub ötlete?

Bálintné Mészáros Mónika: Nagyon tetszik a mostani könyvpiac: rengeteg a kortárs író, akiktől remek gyerekkönyvek születnek. Körülbelül hat évvel ezelőtt, a most hatodikosokkal kezdtük kisebb léptekben az olvasóvá nevelést. Behoztam néhány könyvet, hogy el tudják vinni a gyerekek olvasni, és hamar rákaptak, aztán pedig szívesen be is számoltak az olvasottakról. Szerettem volna, ha elindul a könyvcsere, ha ajánlanak olvasnivalót egymásnak. Láttam a lelkesedést rajtuk, egyre több könyvet kiolvastak két alkalom között, ezért egyre gyakrabban tartottunk könyvklubot, hogy beszámolhassanak olvasmányaikról. Így született meg az alapötlet, ebből nőtte ki magát mostanra az Aranybagoly-díj. Fontosnak tartom az olvasásra nevelésben, hogy a megfelelő időben a megfelelő könyvet adjuk a gyermek kezébe, hogy mindenki a saját szintjéhez passzolót olvasson. Egy vaskos, nehezen értelmezhető szöveggel teli könyv könnyen elveheti a gyerkőcök kedvét. Persze, az ugyancsak nagy segítség, ha otthon a szülő olvas, ezzel akaratlanul is ösztönzi a gyermekét.

 

Ez azt jelenti, hogy felülmúlta a várakozásaitokat a program?

B. M. M.: Abszolút! Nagy örömmel tapasztalom, mennyire szeretnek olvasni a gyerekek.

 

Pirisiné Dognai Krisztina

 

Mennyire látjátok a versenyszellemet a gyerekeken?

Pirisiné Dognai Krisztina: Egymást közt szerintem nem versengenek. Azt tapasztalom inkább, hogy pusztán a könyvek szeretete motiválja őket. Persze, büszkélkednek, ki mennyit olvasott, de nincs rivalizálás.

 

Mi rendszeresen járunk könyvtárba. Ti mit tapasztaltok? Szeretnek kölcsönzött könyvet olvasni?

B. M. M.: Örömmel tölt el, hogy azt mondhatom, igen, egyre többen iratkoznak be a könyvtárba. Van osztálykönyvtárunk is, egy füzetben vezetjük, ki, mikor, mit vitt ki.

 

Nem kevés munka lehet a baglyos díjak tömeggyártásával.

P. D. K.: Nagyon szeretek kézműveskedni, és óriási a jutalom a munkámért: hogy láthatom, mennyire örülnek a díjnak. 100-120 díjjal szoktam egy-egy alkalomra készülni, ez azt jelenti, hogy ennyi könyvet olvasnak el két Aranybagoly-díj osztás között.

 

 

Nem sajnáljátok a tanórákat erre a programra?

B. M. M.: Legalább két tanórát kitölt, de megesik, hogy belecsípünk a harmadikba is, de olyan lelkesen mesélnek, hogy érdemes ennek teret engedni. Vannak, akik persze szűkszavúbban fejezik ki magukat, mások teljes átéléssel, szinte megállíthatatlanul mesélnék az élményeiket.

 

Melyek a leggyakrabban olvasott könyvek?

B. M. M.: Most egyértelműen az Egy ropi naplója a sztár főleg a fiúknál, de már a lányoknál is. Tavaly, első osztályban kedvelték a Tökmag-sorozatot és a Kuflikat. Nekem is sok újdonságot mutatnak, hoznak rendre olyan szerzőktől könyvet, akiket addig nem ismertem. A jelszavak mindenképp a vicces, izgalmas, kalandos. Régebben, a mostani hatodikosok számos ismeretterjesztő könyvet hoztak, most inkább a gyerekregények mennek.

 

 

Mennyire inspiráljátok a többi pedagógust?

B. M. M.: Más formában, talán kevesebb időráfordítással, de akad rá példa. Mi úgy gondoljuk, erre nem szabad sajnálni az időt. Az biztos, hogy nekünk, a két tanító néninek egy felé kell tartanunk. Szerencsére Krisztivel hasonló nézeteket vallunk és érzem a támogatását, amiért hálás vagyok.

 

Viszitek negyedikig ezt a programot?

P. D. K.: Megpróbáljuk.

 

 

Nemcsak a könyvklub dicséretes az osztályban, van nálatok Sakkpalota és 5-6 fős csoportokban tanulás is.

B. M. M.: Mindketten kiemelten fontosnak tartjuk az együttműködést, a kooperációs tanulási formákat, ezért már első osztálytól kezdve csoportokban tevékenykedve tanulnak a gyerekek egymástól, egymással, egymásért. A felnőtt életben lényegesek ezek a kompetenciák. Ha ebben a korban elkezdjük, apró lépésekben, akkor igaz, hogy mi csupán negyedikig látjuk ennek az eredményét, de hiszünk és bízunk benne, hogy a későbbiekben is könnyebbség lesz nekik az élet bármely területén helyt állni ezekkel a képességekkel felvértezve. Minket is ösztönöz, ahogy látjuk ennek a módszernek a hatékonyságát. Szerintem ez a jövő, én legalábbis ezt hatékonyabbnak érzem, mint a frontális oktatást. Keressük, ki miben ügyes, és azt igyekszünk támogatni.

 

Galéria:

 

Fotók: Trendalelke.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 26 február 2020 15:02
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449