TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így böjtölünk Kecskeméten: Benkő Ildikó jógaoktató

29
2020 febr.

Így böjtölünk Kecskeméten: Benkő Ildikó jógaoktató

Fotó: Lucza Bernadett  Fotó: Lucza Bernadett

 

Manapság talán egy vallásos eredetű önsanyargatás jut eszébe az embernek, ha meghallja a böjt szót. Sokan és sokféleképpen böjtölnek azonban, sőt, egyre népszerűbb. Utánajártunk, ismert kecskemétiek miért és hogyan böjtölnek, milyen praktikák váltak be náluk. Benkő Ildikó jógaoktató, a Danujoga alapítója egy évtizede tart minden év elején, a természettel összhangban egy megtisztulást, hogy teste, lelke, környezete szabadabbá, könnyedebbé váljon.

 

Trendalelke.hu: Miért böjtölsz?

Benkő Ildikó: Az sem lenne igaz, ha azt mondanám, csakis vallási okok miatt, de az sem, hogy kizárólag egészségügyi megfontolásból. Eredetileg reformátusként kereszteltek meg, de abszolút ökumenikus vallásúnak vallom magam. A jóga nyitott, minden hit "megengedett", hozzám is jár jógázni gyakorló buddhista, katolikus, angyalhívő... Nekem a böjt egy évszakhoz köthető megtisztulási időszakot jelent. Ha szétnézünk a természetben, még látjuk az avart, de alóla már elindul az új élet. Ahhoz, hogy a növény csírából virággá nőjön, előbb át kell törnie a régit. A jóga számos eszközt ad ahhoz, hogy én is áttörjem a régit, kaput nyissak az újnak, a természet ritmusához igazodva.

 

Az étkezésed hogyan változik ilyenkor?

Alapvetően vegán vagyok, igaz, nemrég orvosi utasításra a hal visszakerült hetente egyszer az étrendembe. Ahogyan elkezdtem elhagyni a húst, egyre jobban éreztem magam a bőrömben, ezért ezt folyamatosan tartom. Emellett minden nap 12-14 órát böjtölök, ami azt jelenti, hogy legalább 12 órát kihagyok két étkezés között - általában a vacsora és a reggeli között. Napközben természetesen megvan a három főétkezés. Ami kimondottan a tavaszi, böjti időszakhoz köthető praktika, hogy kiegészítem az étkezéseket feketekömény-olajjal, illetve végzek egy illóolajos tisztítókúrát.

 

 

Mettől meddig böjtölsz?

A jóga január 31-et jelöli ki, mert azt mondják, ekkor indulnak meg a fákban a nedvek. A kereszténység húshagyó kedd, hamvazószerdával indítja. A nagymamám mindig február közepét emlegette, hogy akkor kell elkezdeni a külső és belső nagytakarítást. Az ájurvéda azt javasolja, figyeljük, a környezetünkben mikor kezdődik a természetes vizek olvadása, mikor jön a tavaszi áradás. Mivel a testünk nagy része szintén víz, érdemes ezzel szinkronban kezdeni a megtisztulást. Én már körülbelül két hete kezdtem az idei böjtöt, és általában legalább húsvétig tartom. Közben valamikor beiktatok egy böjtöt a böjtbe, azaz egy háromnapos Neera-kúrát. Egy édes szirupot kell elképzelni, amiből "limonádét" készítünk. Vízzel hígitva, Cayenne-t és friss citromlevet adunk hozzá, és ezeken a napokon ez helyettesít minden étkezést, mégis elég energiát ad, hogy dolgozni tudjunk, fenntartva a vércukorszintet. Ezt a kúrát ősszel is megismétlem.

 

Mi mindenben nyilvánul még meg nálad a böjt?

Szinte minden szervünkhöz kapcsolódik jól ismert tisztítókúra. De bennem is csak néhány éve tudatosult, mennyire megfeledkezünk egy nagyon fontos belső szervünkről: az agyról. A jóga mozgásformái erősítik az idegrendszert, de ha mellé még mantrázunk, imádkozunk, az nagyban fokozza a tisztulást. Én általában egyetemes igazságokkal, értékekkel kapcsolatos mantrákat mondok minden reggel. Hiszem, hogy a szanszkrit a lélek nyelve, nagyon különleges rezgéssel bír. Csilliárd gondolat cikázik folyamatosan a fejünkben, sokszor visszatérőek. A mantra munkát ad az elmének - még ha csak egy egyszerű AUM mantrát ismétlünk is -, így el tud nyugodni, nem rágódik a múlton és nem aggódik a jövőn, teret képes adni igaz természetének, ami a csendesség. A böjti időszakban a szokottnál többet mantrázom, ilyenkor a reggeli jóga-mantra-meditáció rutinom 30-ról 50-60 percre duzzad. Ugyancsak több figyelmet fordítok a légzőgyakorlatokra, hiszen remekül hatnak az érzelemvilágunkra.

Emellett nagy hangsúlyt fektetek a közvetlen környezetem rendbetételére: nemcsak a házban végzek nagytakarítást, hanem a számítógépemen is, rendezem a kölcsön adott és kapott könyveket. Ilyenkor megnő a vágy bennem a minimalizmusra, hogy minél kevesebb tárgy vegyen körül. A naplóm is nagyobb szerepet kap a böjti időszakban, vezetem benne a tapasztalásaimat, felismeréseimet, segít rendszerezni, tisztán látni. Ez mind támogat abban, hogy egy rendezettség felé haladjak, megtisztuljak, megkönnyebbüljek. Szabadságot érzek tőle, ahogyan megszabadultam dolgoktól.

 

 

Melyik volt a legkatartikusabb böjti élményed?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy mindig vannak kisebb-nagyobb megtapasztalásaim, kapok iránymutatásokat. Szerintem mindenkivel történnek apróbb megvilágosodott pillanatok, csak nem tudjuk olyan hosszan fenntartani, mint a megvilágosott mesterek.

 

Nem lehet könnyű ekkora önfegyelemmel élni a mindennapokat!

Végig érzek egy erőt, ami táplálja a kitartásom a böjt alatt. Gyönyörű szimbólum a mag, amely a föld alatt pihen. Először gyökeret ereszt az anyagban, majd töretlen az útja a fény felé. Mekkora erő szükséges ahhoz, hogy áttörje a csíra és a gyökér a maghéjat, majd kétségek nélkül folytassa a fejlődést mind a két irányba, hogy végül létrehozza a csodát: a napfényből nyer energiát! Amikor nehézség adódik, mindig ez a hasonlat segít át rajta. Tudom, hogy nem veszíthetem szem elől a célomat, hogy könnyedebbé, szabadabbá és tisztábbá váljak.

 

 

Ez azt jelenti, hogy soha nem is esel bűnbe a böjt alatt?

Dehogynem, velem is előfordul! Én is ember vagyok. Lehet, hogy apróságnak tűnik, de a napokban egy születésnapi bulin elfogadtam egy kisadag gesztenyepürét, pedig nem eszem tejterméket. Egyszerűen nem tudtam ellenállni a kézzel vert tejszínhabnak! Viszont én ilyenkor úgy tartom, a legnagyobb butaság lett volna bűntudatot érezni egy ünnepen, örömben elfogyasztott desszert miatt. Figyelek rá, hogy ne ostorozzam magam ilyen esetekben. A mantra segít észrevenni, hogyan beszélek Benkő Ildivel, és ha bántóan, helytelenül, akkor emlékeztetem magam, hogy hagyjam abba! Ha azt gondolnám, csak a tökéletesség felel meg, az lenne a legnagyobb hiba! Sokkal jobb a tökéletesség felé törekedni, de elfogadni, hogy közben hibázunk, mert a hibákból tanulhatunk. Ez a fejlődés lényege szerintem. Persze, olykor nehéz megtartani az egyensúlyt siker és sikertelenség között.

 

Melyik szokott lenni a legnehezebb időszak?

Általában az első két nap, illetve általánosságban véve a délutánok, esték. Harmadik naptól kezdve szoktam úgy érezni, most már bírom bármeddig. Lehet, hogy mi ilyen harmadnapra emberek vagyunk...

 

Fotók: Lucza Bernadett  

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 29 február 2020 18:29
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449