TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Nem ment ki a divatból Kecskeméten a hagyományos katolikus böjt

12
2020 márc.

Nem ment ki a divatból Kecskeméten a hagyományos katolikus böjt

Fotó: LillART Photography Fotó: LillART Photography


Egyre többen böjtölnek tavasszal, de egyre kevesebb embertől halljuk, hogy a szigorú, katolikus szabályok szerint teszi ezt. Egyből nyúltunk a diktafonért, amikor megtudtuk, mégis akad ilyen ismerősünk. Gégöl Sarolta számára - neveltetéséből fakadóan - az lenne a furcsa, ha nem tenne lemondásokat ebben a 40 napban. Kifaggattuk, milyen pozitív hatásai vannak a hagyományos böjtnek, melyek a vele járó legnagyobb kihívások és vajon a kecskeméti anyuka gyermekeit is hasonló szellemben neveli-e.

 

Trendalelke.hu: Miért és mióta böjtölsz?

Gégöl Sarolta: Katolikus családból származom, ezáltal mindig is az életem része volt a böjt. Először szemlélőként, majd gyakorlóként. Az apám például sosem eszik húst péntekenként, böjttől függetlenül, és a nagyszüleim is így tettek. Ez régi, katolikus hagyomány. Abba nőttem bele, hogy húsvéti időszakban betartjuk az egyházi böjt szabályait. Nehéznek tűnik, de ha arra fókuszálsz, hogy ezt szeretnéd betartani, akkor könnyen megy.

 

 

Egyre divatosabbá válik a böjtölés, de sokak számára ez egy lecsupaszított, testi tisztítókúrát jelent.

Mivel nő vagyok, én is fogyókúráztam már, sőt, most is épp benne vagyok egyben. Nagyon fontosnak tartom azonban tisztázni, a kettőnek mennyire más a célja. A fogyó- és tisztítókúra lényege, hogy lemondásokat teszünk az étkezés terén annak érdekében, hogy lefogyjunk és egészségesebbé váljunk. Ezzel inkább a külsőnkre, illetve a testünkre fordítjuk a figyelmet: hogy javuljon a fizikumunk, illetve azért is, hogy az énképünk a helyére kerüljön. Ellenben a katolikus böjt Jézus szenvedésére és feltámadásának ünnepére hívja fel a figyelmet és készít fel lelkileg. Az étkezésen túl két fontos további “nagyböjti összetevőről” beszélhetünk: befelé fordulás és jótékonykodás. Fontos, hogy el tudjunk csendesedni, és ez alatt a negyven nap alatt kilépjünk a megszokott napi rutinokból, és a saját kényelmünket félretéve az Istennel való kapcsolatunkra koncentráljuk. A cél, hogy megpróbáljuk felfogni Jézus szenvedését és megértsük a feltámadásának a jövőbe tekintő értelmét.

 

Melyek a legfontosabb szabályok?

14 éves kortól a nagyböjtben péntekenként nem szabad húst enni. A felnőtt kort elérve pedig ezeken a napokon egyszer szabad jóllakni és maximum háromszor étkezhetünk. Húshagyó kedden ehetünk utoljára korlátok nélkül, hamvazószerdán veszi kezdetét a nagyböjt. Emellett mindenki tehet saját lemondást, ami az ő életvitelében nagy áldozatnak, erőfeszítésnek számít. A bátyám például nagy kávéfogyasztó, ezért ő erről mond le. Természetesen ezt nem kötelező élelmiszerhez kötni. Én idén azt találtam ki, hogy minden nap igyekszem valami jót cselekedni. Szeretnék kilépni a komfortzónámból a tekintetben, hogy ebben az időszakban nagyobb figyelmet, erőbedobást szentelek olyan dolgoknak, amik másoknak örömet okoznak. 40 nap, 40 jócselekedet a terv. Akad már néhány konkrét ötletem: szeretnék hajléktalanoknak étellel segíteni, de úgy, hogy közben meg is szólítom őket, odalépek hozzájuk. Továbbá jár hozzánk egy cica, ha nem is fogadjuk őt be, de tervezem, hogy elviszem állatorvoshoz és esetleg néhány finom falatot ugyancsak kaphat, pedig nagyon nem szeretem a macskákat, ki nem állhatom, ha hozzám dörgölőznek. A nővéremnek adok két teljes napot és segítek rendbe tenni a lakásukat. Az a tapasztalatom, hogy ebben az időszakban, amikor ébredezik a természet, mi is nyiladozunk, és jobban tudunk másokra figyelni.

 

 

A templomban milyen szokások kapcsolódnak a böjti időszakhoz?

Hamvazószerdán tartjuk a hamvazkodást, ilyenkor a pap az előző évi barka elégetett ágának hamujából keresztet rajzol a hívők fejére, miközben azt mondja: “Emlékezzél, ember, porból lettél és porrá leszel.”. Ez egy figyelemfelhívás arra, honnan jöttünk és hova tartunk. Csupaszon érkezünk erre a világra és úgy is megyünk el. A halálunk pillanatában nem számít, milyen földi vagyonokat szereztünk. Az fog számítani, mit és hogyan cselekedtünk. A nemrég elhunyt Csukás István is gyönyörűen megfogalmazta: „Nem tehetek arról, hogy megszülettem, és nem tehetek arról, hogy meghalok. Ami a kettő között van, arról tehetek.”. Emellett természetesen hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjti napok vannak. Húsvéthétfő (locsolkodás napja) előtti héten többször megyünk templomba. Ezek kötelező szertartások, amelyek Jézus elárulásáról, szenvedéséről és feltámadásáról szólnak. A hívők részt vesznek a feltámadási körmeneten a templom körül, illetve keresztúton, ahol Jézus szenvedésének állomásait imádkozzák végig. Azt gondolom, ha valaki nem vallásos, akkor is érdemes ebben az időszakban ellátogatnia egy szentmisére, mert magával ragadó az ünnepi szertartások atmoszférája, és jót tesz bárkinek egy kis elcsendesülés, befelé fordulás.

 

Előfordult már katartikus élményed a böjtölés során?

A húsvéti nagyvacsora minden évben nagyon ünnepélyes volt számomra: amikor a hideg templomból hazaértünk, anyukám elővette a frissen készített sonkát, főtt tojást és a tormát, és együtt evett az egész család. Most is hallom, ahogy apukám kinyit egy üveg bort, mi pedig, a hat testvér, azon veszekszünk, ki melyik pohárból igyon Közben megbeszéltük, ki miről mondott le. Ez az ünnep legalább olyan jelentős volt nálunk, mint a karácsonyi együttlét. Sokszor előfordult, hogy a testvéreimmel együtt kérdezgettük, mikor lesz már vacsora, mikor ehetjük végre a sonkát, vagy bosszankodtunk, nem igaz, hogy nem lehet uzsonnázni… A sok lemondás, a hideg templom, a sonka illata, az ünnep titokzatossága, a rengeteg apróbb öröm a családdal nekem mind hozzátartozik ehhez a rituáléhoz, és egyszerűen felemelő érzés visszagondolni rá. Az is óriási élmény a gyerekkoromból, hogy mivel –a hatból négyen vagyunk lányok, mindig éjszakába nyúlóan festettük húsvétkor a tojásokat, majd másnap megszámlálhatatlan locsoló érkezett hozzánk. Jó néhányszor át kellett ilyenkor öltöznünk.

 

Fotó: Erdős Zsolt

 

Megerősített a sok lemondás?

Növelte a kitartásunkat, az biztos. Valami hasonlót szeretnék ezért átadni a két gyermekemnek. Idén lesz az első alkalom, hogy a kislányommal - aki 5 éves - tojást festünk és várjuk a locsolókat. A 3 éves kisfiam pedig megy majd locsolni. Szeretném, ha ők is átélnék azokat az izgalmakat, amikkel nálunk járt a húsvét. Elkezdtem őket a templomba is vinni magammal. Az egyórás mise még nagyon hosszú és tömény nekik, de érdeklődve nézegetik a hatalmas freskókat és hallgatják az orgonaszót, vagy futkosnak az oszlopok körül.

 

Mi a legnehezebb a 40 nap alatt?

A böjti időszakban visszafogottabb az életvitelünk is, nem megengedett a nagy vigalom, nem járunk el szórakozni, például moziba, agy nem ülök be egy étterembe enni. Nem hallgatom a kedvenc zenéimet hangosan a kocsiban. Ha arra gondolok, hogy Jézus nem evett, nem ivott 40 napig azért, hogy megváltson minket, akkor ez a lemondás semmiség ahhoz képest. Ez erőt ad nekem. Akkor nehéz egy kicsit, ha olyan emberek agitálnak, akik nem vallásosak, hiszen ők furcsállják, nem értik, miért mondok nemet.

 

 

Csodabogárnak számítasz a környezetedben a böjt miatt?

Szerencsére a baráti köröm nagy része ugyanilyen neveltetésben részesült. Akadnak olyan barátaim is, akik viszont csodálkozva kérdezgetnek. Azt veszem észre, ha látják, hogy a lemondás, a határok szabása, a kitartás az elveim mellett, a célkitűzés pozitívan hat rám és a kisebb, mindennapi dolgokban ugyancsak működni tud, az elgondolkodtatja őket is. Illetve szerintem rendkívül jó önfejlesztés abból a szempontból, hogy a kitartásra nevel. Nemrégen költözünk haza Észak-Írországból. Ott teljesen természetes, hogy mindenki, de tényleg mindenki vasárnap reggel misére, istentiszteletre megy. Az összes bolt ilyenkor zárva van, csak délután nyitnak ki. A templomok pedig zsúfolásig telnek. Nekem ez a tapsztalat magasabb fokra emelte ezt az oldalamat. Többé nem érzem ezt különlegesnek, és cikinek sem. Sőt!

 

Megesett, hogy egy-két szabályt megszegtél?

Marketing stratégaként dolgozom, és bizony előfordult, hogy egy rendezvény beleesett a nagyböjtbe, én pedig megfeledkeztem arról, hogy péntek van, és jóízűen belakmároztam húsos ételből. Ilyen bárkivel előfordul, más az, ha szándékosan hagyja valaki figyelmen kívül a szabályokat. Ettől még nem fogok a pokolra jutni. Remélem.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 12 március 2020 20:01
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449