TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Csomagolásmentes bolt nyílt Kecskeméten, mi voltunk az első vásárlók!

12
2020 márc.

Csomagolásmentes bolt nyílt Kecskeméten, mi voltunk az első vásárlók!

 

Egy fiatal lány zöldíti meg Kecskemétet: Zubor Melissza a hulladékmentes háztartásra rendezkedett be otthonában, majd szerette volna, ha másoknak is segít a zero waste mindennapok kialakításában, ezért pénteken megnyitotta a város első csomagolásmentes boltját. Mi már vásároltunk is a Zöld Misszióban. Elöljáróban csak annyit, hogy nekünk szerelem első látásra.

 

 

 

Egy klasszikus nagybevásárlás listájának jó részét kipipálhatjuk a Zöld Misszió kínálatából: az az alapélelmiszerek, mint lisztek, rizs, só, cukor, tészták, fűszerek mellett olyan finomságok is csábítanak a polcokról, mint házi készítésű kencék, szószók, szörpök, ivólevek, granolák, müzliszeletek, illetve friss kekszek, krékerek, sütemények várják, hogy beugorhassanak a saját dobozunkba.

Merthogy ez a lényeg: semmi sem előre csomagolt, mindent az otthonról hozott szütyőnkbe, dobozunkba, üvegünkbe mérhetünk ki saját magunk, hiszen tudjátok, a legjobb hulladék az, amelyik nem keletkezik! Ha eddig még nem szerelkeztél fel ilyesmivel, semmi baj, a boltban az említett tárolók beszerezhetők a cuki mintájú ökoszatyroktól a különböző méretű üvegekig. Ha üveges terméket vásárolunk, azt pedig visszavihetjük az üzletbe attól függetlenül, betétdíjas-e.

 

 

Ha már az élelmiszereket felpakoltuk a dizájnos fa bevásárlókocsira, jöhetnek a környezetbarát takarítószerek: durva vegyszerek helyett növényi alapú mosó-, mosogató- és tisztítószereket találsz. Kizöldül a fürdőszobánk is: kozmetikumok, eldobható tisztálkodószerek tartós alternatívái közül böngészhetünk, amelyek a bőrünknek és a természetnek egyaránt a legjobb választást jelentik. Sőt, még a pénztárcánknak is!

Egy ideje már vadásszuk az öko, állatokon nem tesztelt, növényi alapú takarítószereket és kozmetikumokat, de bizony igencsak borsos áron találkoztunk velük eddig. A Zöld Misszióban tulajdonképpen semmi sem luxuscikk, nem kell egy termék többszörösét fizetnünk, ha környezetbarát szemlélettel szeretnénk vásárolni.

 

 

Melissza ügyel rá, hogy amit csak lehet, Kecskemét környékéről vagy legalább Magyarországról szerezzen be, főként kistermelőktől. Így találunk a boltban például Kisújszálláson termett rizst, fajszi fűszerek garmadáját, kalocsai, pálmaolajmentes mogyorókrémet, hamarosan pedig még lajosmizsei bio citromot is, ugyanis szezonális zöldség, gyümölcs ugyancsak helyet kap a boltban. Melissza top 3 kedvenc terméke a Mamka málnaszörp, a Berta majonéz és a Borza dezodor.

A bolt a tervek szerint rendszeresen közösségi térré alakul majd: workshopok keretében magunk varrhatjuk meg például az ökoszatyrunkat, készíthetünk szappant vagy éppen nyersételt, illetve megismerkedhetünk egy-egy termék készítőjével.

 

 

Melisszát egyébként egészen fiatalon elkapta és magával repítette a zöld hullám. “Már gyerekkoromban értek ilyen irányú impulzusok, az általános iskolai biológiatanárom például nagy hatással volt rám, igyekezett bevezetni minket a környezettudatosságba. Később, az egyetemen, mivel pénzügy-számvitel szakon diplomáztam, több kurzusunk kapcsolta össze a környezetet és a gazdaságot, amik nagyon érdekeltek. Aztán összeköltöztünk Kecskeméten a párommal, és ahogyan elkezdtem saját háztartást vezetni, elborzadtam, mennyi hulladékot termelünk. Nekiálltam a zero waste home-ról olvasni cikkeket, könyveket - nagy hatással volt rám például Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő és Bea Johnson, a hulladékmentes életvitel mozgalom szülőanyja. 2018 augusztusa óta próbálkozom én is minimalizálni a hulladéktermelésünket. A kommunális kukánk azóta kb. háromnegyedik telt meg, a szelektív szemetünk 1,5-2 hónap alatt tölt meg egy sárga zsákot, és amit lehet, komposztálok. Most már úgy érzem, ez is rengeteg, szeretném tovább csökkenteni a kidobott dolgok mennyiségét. Eddig, ha más ügyből kifolyólag Budapesten jártunk, akkor több hónapra előre bevásároltam az ottani csomagolásmentes boltokban” - meséli Melissza.

 

 

Gyerekkorunkban bizonyára mindannyian imádunk boltosat játszani, de aztán nem sokan választjuk ezt a hivatásunknak. Melissza viszont elérkezettnek látta az időt, hogy kiszolgálja a kecskeméti zöldek igényeit egy bolttal.

“Egyre jobban beleástam magam a hulladékmentességgel kapcsolatos témákba, elvégeztem egy tanfolyamot, majd elkezdtem a környezetemben élőkkel finoman megismertetni, hogy másképp is lehet. 2019-ben létrehoztam a Zöld Misszió Facebook és Instagram oldalt, ahol igyekeztem a saját példámon keresztül ötletekkel, tippekkel szolgálni az egyre növekvő, érdeklődő tábornak. Mivel egyre nagyobb lelkesedést tapasztaltam és sokan kérdezősködtek, szerveztem két pikniket, majd hívtak előadni intézményekbe, rendezvényekre. Több olyan visszajelzés érkezett, hogy szuper, ahogyan én élek, de sokan nem tudják megoldani, hogy Pestre vagy Szegedre utazzanak csomagolásmentes boltba vásárolni. Gondoltam, miért ne nyithatnék akkor én egy boltot Kecskeméten? Bízom benne, hogy továbbra is lelkesek maradnak a kecskemétiek, mert rengeteg energiám, tudásom, erőforrásom és szeretetem tettem a bolt megnyitásába.”

 

 

Melissza egy személyben az árubeszerző és az eladó, de igazi családi vállalkozás a projekt: a férfi erő a bolt berendezésében segítkezett, a nagymama jön és segít az adódó problémákban, az üzlet hangulatos dekorációja és a szülők zavartalan vásárlását biztosító gyereksarok pedig Melissza leendő anyósának keze munkáját dicsérik.

 

 

Büszkék vagyunk, hogy mi lehettünk a Zöld Misszió legelső vásárlói. Vettünk kóstolót a kézműves granolából, a különféle ízesítésű tésztákból, teszteljük a környezetbarát mosószert, visszatérünk a gyerekkorunkban megszokott textil zsebkendőhöz, holnaptól pedig luffa tökből készült szivaccsal mosogatunk. Még nagyon sok termékkel szemeztünk, de véges volt a biciklink kosarának befogadóképessége, mert hát ugyebár ez is a környezettudatos életmód része, hogy amikor csak tehetjük, két keréken közlekedünk a városban. Biztatunk mindenkit, próbálja ki a csomagolásmentes boltot, amellett, hogy jót teszünk a bolygónak és magunknak, igazán szórakoztató saját kezűleg adagolni a termékeket.

 

 

Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt

 

Cím: Kecskemét, Vágó utca 3., fsz. 5. ajtó

Nyitvatartás:

  • Kedd-csütörtök 9.00-17.00
  • Péntek: 9.00-18.00
  • Szombat: 8.00-12.00
  • Vasárnap-hétfő: szünnap

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya

Facebook oldal

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(17 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449