TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Minden, amit a koronavírus kapcsán tudnia kell a kecskemétieknek
13
2020 márc.

Minden, amit a koronavírus kapcsán tudnia kell a kecskemétieknek


Elárasztotta a virtuális postaládánkat a rengeteg sajtóközlemény a városi operatív törzstől, a megyei kórháztól és a kecskeméti intézményektől. Összegyűjtöttük egy cikkben az átláthatóság és egyszerűség kedvéért, mennyiben befolyásolja jelenleg a kecskeméti mindennapokat a koronavírus miatt elrendelt országos egészségügyi veszélyhelyzet és a vele járó intézkedések.

 

A koronavírussal kapcsolatosan ingyenesen hívható zöld számok:

 • 06/80/277-455
 • 06/80/277-456

Friss és hiteles információk

 

Megalakult a Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzs

 

2020. 03. 12-én létrehozták a Kecskemét Megyei Jogú Város Operatív Törzset. A grémium tagjai: a polgármester és közvetlen munkatársai, a járási népegészségügy, a rendőrség, a városrendészet, a polgárőrség, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, a katasztrófavédelem, a tankerület és a megyei kórház képviselői. Az operatív törzs tagsága a jövőben kibővül a honvédség, a kormányhivatal és a szakképzési centrum képviselőivel.

 

“Az operatív törzs meghozta első döntéseit:

 • A tömeges megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb módja a kockázati tényezők minimalizálása. Ennek érdekében folyamatosan hangsúlyozni kell az személyes felelősségteljes magatartás fontosságát.
 • A szerda éjszaka megjelent kormányrendeletben szerepel, hogy a Kína, Olaszország, Irán és a Koreai Köztársaság területéről hazaérkezett magyar állampolgárok orvosi vizsgálaton esnek át. Amennyiben nem merül fel náluk a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor hatósági házi karanténba kerülnek. Ebben az esetben a helyi önkormányzat feladata gondoskodni ellátásukról (pl. szükséges élelmiszer, gyógyszer). E feladatban elsődlegesen az egészségügyi és szociális alapellátásban dolgozók, nagyobb esetszámnál a városrendészet, a polgárőrség és a karanténban lévők ellenőrzését végző rendőrség működik közre. A következő napokban megtörténik az ellátási feladattal kapcsolatos intézkedések kidolgozása.
 • Az operatív törzs felhívja az érintettek figyelmét, hogy akik a hatósági házi karanténnak nem vetik alá magukat, ezzel járványügyi szabályszegést követnek el, ami elzárással büntetendő.
 • Az operatív törzs kéri a kecskemétieket, hogy lehetőség szerint egyáltalán ne utazzanak külföldre. Amennyiben mégis megteszik, akkor hazaérkezésük után maradjanak otthonaikban két hétig. Kéri továbbá a munkáltatókat, hogy dolgozóik esetében vezessék be ezt az intézkedést.
 • Az operatív törzs javasolja az önkormányzati fenntartásban működő óvodák és bölcsődék esetében, hogy ahol a család meg tudja oldani a gyerekek otthoni felügyeletét, ott a gyereket ne vigyék közösségbe. Amennyiben a gyermek vagy az intézmény munkavállalója családjában légúti megbetegedés tünetei jelennek meg, abban az esetben sem az érintett gyerek, sem pedig az intézmény munkavállalója ne menjen az óvodai, illetve bölcsődei közösségbe.
 • A jövőben a hiteles és minél szélesebb körű tájékoztatás kerül középpontban. A város honlapján és az internetes médiafelületeken megjelenő banner tartalmazza az aktuális információkat, linkeket. 
 • A közintézmények bejáratánál a megelőzéssel kapcsolatos tájékoztató anyagok kerülnek kihelyezésre. Továbbá magyar és 2 idegen nyelvű tájékoztató kerül megküldésre a kecskeméti szálláshelyek üzemeltetői részére.
 • Fel kell venni a kapcsolatot a Kecskeméten működő egyházakkal és felhívni a figyelmüket a kormány által elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekre, valamint az operatív törzs által megfogalmazott helyi ajánlásokra.
 • A hétköznapokban csak annyi személyes kontaktus legyen, amennyi feltétlenül szükséges a napi munkába járáshoz, a bevásárláshoz. Kerüljük a tömeget. Az alapvető higiénés szabályokat be kell tartani.
 • A háziorvosokat arra kérjük, hogy munkaidőben legyenek elérhetők, akár a vonalas szám átirányításával. Délután 16 óra és reggel 8 óra között a háziorvosi ügyeletet kell hívni, rosszullét esetén pedig a mentőt. HÁZIORVOS ÉS VÉDŐNŐ KERESŐ
 • A város honlapján megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított „Útmutató gazdálkodó szervezetek számára a kulcsfontosságú infrastruktúra, és a kritikus erőforrások folyamatos biztosításának tervezéséhez pandémia idején” szakmai anyag, amely a gazdasági társaságoknak nyújt segítséget.” 

 

Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház tájékoztatása

 

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban 2020.03.08-tól teljeskörű látogatási tilalom lépett érvénybe, mely visszavonásig érvényes.

A látogatási tilalom ideje alatt:

 • Súlyos, életveszélyes állapotú betegnél egy hozzátartozó tartózkodhat
 • A kiskorú beteg mellett egyik szülője, vagy törvényes képviselője tartózkodhat
 • Apás szüléseknél a szülő nő által kijelölt személy jelen lehet
 • A beteget megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás
 • Rendkívüli látogatási engedélyt az adott osztály osztályvezető főorvosa adhat.
 • A Rendkívüli látogatási igazolás kizárólag 14 napon belüli Háziorvosi igazolással és kitöltött Nyilatkozattal együtt érvényes.
 • A Nyilatkozat megtalálható ezen a címen, vagy nyomtatott formában a főbejárati portán.
 • A portaszolgálaton a Rendkívüli látogatási igazolással, a Háziorvosi igazolással, a Nyilatkozattal és személyi igazolvány felmutatásával együtt léphetnek be az arra jogosultak.

 

"A nemzetközi és országos járványügyi helyzetre való tekintettel kérjük, hogy saját, illetve hozzátartozójuk érdekében működjenek velünk együtt!"

 

A Kecskeméti Piac tájékoztatója

 

Az élelmiszereket árusító helyeket, így a nagypiacot és a nagybani piacot a korlátozás egyelőre nem érinti. A Szent László körúti zsibpiac mostantól kezdve határozatlan ideig, szombaton és vasárnap ZÁRVA tart az országos vészhelyzetre való tekintettel. A korlátozás egyelőre nem érinti a hétfői és csütörtöki napokon tartott zöldség- és gyümölcs nagybani piacot.

Eltérő rendelkezésig a Budai utcai piaccsarnok is a megszokott rend szerint tart nyitva, az alapvető élelmiszer ellátás biztosítása érdekében. Március 15-én, vasárnap, ünnepnapon is nyitva lesz a Budai utcai piaccsarnok.

A Széchenyivárosi Kispiac is tovább működik.

 

A Neumann János Egyetemen határozata

 

A Neumann János Egyetemen 2020. március 12-14. között rendkívüli rektori oktatási szünetet rendeltek el. 2020. március 16-21. között a hallgatók részére rendkívüli tavaszi szünet elrendelésére kerül sor. 2020. március 23-tól az oktatás távoktatásos formában zajlik az adott specialitások figyelembevételével visszavonásig. A Neumann János Egyetem valamennyi épületében a hallgatók részére visszavonásig intézménylátogatási tilalom lép életbe.

 

Elmaradó programok Kecskeméten

 

A X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé 2020. március 14-re tervezett megnyitó ünnepsége elmarad.

A jelenlegi helyzet szerint azonban a tárlat március 14-től látogatható, nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig, 10.00-17.00 óráig. A X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé hagyományos, díjátadással egybekötött megnyitó ünnepségét előreláthatóan finisszázsként fogják megrendezni 2020. április 25-én, szombaton du. 15.00 órai kezdettel.

 

A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. a koronavírus által okozott megbetegedések megelőzése, a kockázati tényezők és helyzetek számának csökkentése érdekében az április 15-ig sorra kerülő nagyobb közönséget vonzó rendezvényeit, előadásait elhalasztja.

A döntés vonatkozik a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál nagyrendezvényeire is, de nem érinti az intézmény nyitva tartását, a kiállítások látogathatóságát , valamint a kisközösségek működését. A már megvásárolt jegyek felhasználhatók a halasztott időpontban megtartandó előadásokra, vagy visszaválthatók. A Hírös Agóra számos alkalommal ad helyet - bérleti szerződés alapján - külső szervezők eseményeinek. Ezen események megtartását, illetve lemondását a külső szervezőkre bízzák.

 

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2020. március 12-től nem tartja meg előadásait egyik játszóhelyén sem.

További tájékoztatásként az intézmény megerősítette: a rendelet és a külföldi egyetemek értesítését és kérelmét figyelembe véve (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Újvidéki Művészeti Akadémia) a SZÍN-TÁR Fesztivált és a Húsvétoló rendezvényt is lemondja. A fenti intézkedés a rendelet visszavonásig marad érvényben. A jegyekkel és a bérletekkel kapcsolatos egyéb ügyintézéssel kapcsolatban a további kormányrendeletek függvényében születik majd döntés. A friss hírekkel és az intézményt érintő határozatokról folyamatos tájékoztatást adnak a színház felületein.

 

A március 15-i hivatalos városi ünnepséget az önkormányzat nem tartja meg.

Az ünnepi beszéd videója megtekinthető lesz a városi hírportálokon és a közösségi média felületein. A kecskemétiek természetesen szabadon, tetszőleges időpontban koszorúzhatnak.

 

A Március 15-i Ünnepi Megemlékezés a Nyíri-erdőben ugyancsak elmarad.

 

A Ciróka Bábszínház meghirdetett előadásai a rendelet visszavonásáig elmaradnak.

Ez vonatkozik, a hétközi bérletes előadásainkra, a vasárnapi előadásokra és a Bábszínházi Világnapra meghirdetett programokra is. A márciusi Itt vagyok! és a Kukucs! c. babaelőadások is elmaradnak. Március 12-én csütörtökön 10:30 órakor és március 13-án, pénteken 10 órakor az Eddmegleves című előadásokat megtartják, mert a nézőtér befogadóképessége 100 fő alatt van. Az előre megvásárolt jegyeket április 15-ig válthatják vissza a nézők a bábszínház jegypénztárában.

 

Bezárt egyebek között a Kecskeméti Fürdő és egyes szórakozóhelyek.

 

A Sakura – A cseresznyevirágzás ünnepe kiállításmegnyitó elmarad a Népi Iparművészeti Gyűjteményben

Maga a kiállítás 2020. március 21-től május 30-ig látogatható. "A Húsvét üzenete írott tojásokon" című kiállítás és a hozzá kapcsolódó program szintén elmarad! Jókainé Gombosi Beatrix hímesei helyett a múzeum saját hímestojás gyűjteményéből rendeznek válogatást a húsvét előtti időszakban. Ez a kiállítás március 24-től április 18-ig látogatható. 

 

Az Otthon Mozi a rendelet visszavonásáig törölte vetítéseit.

 

A 100 fő alatti sportedzések és versenyek szintén megtarthatók, amennyiben a kormányrendeletek ezt továbbra is megengedik.

 

Mit kell tudni a koronavírus terjedéséről és megelőzéséről?

 

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést.

 

A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések:

 • Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba vagy olyan más területekre, amiről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött.
 • Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!
 • Alaposan és gyakran mosson kezet! Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
 • Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
 • Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!
 • Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!
 • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!
 • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
 • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!
 • Ha Ön egészséges, az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést. Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel!

 

El lehet kapni a betegséget olyan személytől, akinek nincsenek tünetei?

A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei nagyon alacsony. Ugyanakkor, sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik és nem érzi betegnek magát.

 

Mik a tünetek?

A betegség leggyakoribb tünetei a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek. Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

 

Mit tegyen, ha Ön potenciálisan fertőzöttnek érzi magát?

Ha Ön vagy egy Önnel szoros kapcsolatban álló személy fertőzött területen (pl. Észak-Olaszország) járt, vagy Ön akár itt Magyarországon fertőzött személlyel érintkezett és a fenti tünetei jelentkeznek, akkor az első legfontosabb teendők:

 • Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
 • Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!
 • A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
 • Ha felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőket és a mentő kórházba szállítja Önt.
 • A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.
 • Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés (karantén) alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

 

Mennyire lesz valaki súlyos beteg, ha megfertőződik?

Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség.

A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.

A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk! Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 13 március 2020 13:14
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449