TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Dr. Fischer László gyermekorvos, költővel ünnepeljük József Attila születésnapját
09
2020 ápr.

Dr. Fischer László gyermekorvos, költővel ünnepeljük József Attila születésnapját

 

A magyar költészet napja alkalmából Dr. Fischer László csecsemő-  és gyermekorvossal beszélgettünk a versek életszépítő, lélekgyógyító és személyiségformáló tulajdonságairól. László díjnyertes szerelmes versét is megosztja velünk.

 

 

Trendalelke.hu: Melyik a kedvenc versed?

Dr. Fischer László: Buda Ferenc: Himnusz haza

 

Milyen költőket olvasol?

A mai magyar költők verseit szívesen olvasom. Két kiemelkedő költő, Tóth Krisztina és Buda Ferenc művei kötnek le leginkább. Weöres Sándor utolérhetetlen zsenije, Váci Mihály őszintesége, Juhász Ferenc szóáradata is mindig magával ragad.A gyermekeidnek milyen verseket olvastál szívesen?

Érdekes..., nem verseket olvastam. Amikor este körbeült három kisgyermekem, a Bibliából az Ószövetség Mózes első könyve A világ teremtése részt olvastam föl nekik.

 

Mikor és miért kezdtél el verseket írni?

60 éves koromban írtam le első versemet. (Természetesen gimnazistaként is írtam verseket, de azok - szerencsére - az asztalfiókban maradtak.) Csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosként a pszichoterápiával is megismerkedtem. Az önismereti pszichológiai foglalkozások megerősítettek abban, hogy az embernek föl kell vállalnia önmagát. Fölvállalni önmagát, ha gyenge, ha hibázott, ha vétett valaki ellen. Megismerni - elfogadni - fölvállalni - megszeretni önmagát. Ez az önszeretet nem egy önös szeretet: nem jelent mást, mint erényeimmel és hibáimmal együtt szeretem magamat. Verseimmel célom, hogy a magyar nyelv, a magyar gondolat sokszínűségét, gazdagságát védjem és közvetítsem olvasóimnak. Ebben, kezdetektől fogva segít Orgoványi Anikó költő, festőművész, aki hozzáértő bírálataival támogatja munkámat, és két verseskötetem illusztrációit is elkészítette.

 

Hogyan inspirálódsz?

A hétköznapok eseményei, gyermek- és ifjúkorom emlékei, hangulatai öltenek testet verseimben. Utazásaim során, erdőkben, mezőkön töltött kirándulások élményeiből merítkezem.

 

Dr. Fischer László és felesége

 

Miként kezdesz el dolgozni egy-egy versen? Ha eszedbe jut egy jó rím vagy mondat- foszlány, akkor leírod, és majd felhasználod később? Vagy egy szuszra írod a verseket?

Gyakran egy gondolat, egy rím köré “épül” a költemény. A verset egy lendülettel írom. Magával ragadó élmény a versírás. Ekkor szinte újfajta valóság-dimenzióban létezem. Olyan más élmény, amit a munkás hétköznapok elfoglaltsága során nem tapasztal meg az ember. A vers elkészülte után a mű “elszakad” a szerzőről, és önálló életet kezd élni. Élettel, érzelmekkel az olvasó fogja megtölteni a nyomtatott szavakat, ritmusokat, rímeket.  Nemcsak felnőtteknek írok, de gyermekeknek is. Négy gyermekverses könyvem alapja az a sok-sok rím, ami napközben, vagy “komoly” verseim írásakor eszembe jut. Már elkészült az ötödik gyermekverseket tartalmazó kötetem, amit prof. Dr. Horváth Zoltán nyugalmazott agrármérnök barátom illusztrál.

 

Mi jellemzi a verseidet?

Lírai költőnek vallom magam. Ahogyan az Úton című verseskötetem ajánlásában megjelent: A lehelet-finom érzések mindnyájunkban megjelennek, és ha örömmel fogadjuk, méltó helyet foglalnak majd el hétköznapjaink tünde csodái között - jól megférnek mindent elsöprő és magával ragadó vágyainkkal.

 

Milyen témákban írsz?

Verseim a természet szeretetéről, a hazaszeretetről, szomorú és vidám gyermekkori élményeimről, a szülők tiszteletéről szólnak. Természetesen az emberi kapcsolat is helyet kap a művek között. Magam is csodálkozom, de szerelmes verseket gyakran és könnyeden, szinte egy szuszra írok.

 

Melyik versedet ajánlanád az olvasóinknak?

Összebújva

éljük összebújva életünk
együvé fonódva
karjaink gubancolódva
legyen ajkadnak ajkam étke
szemednek szemem menedéke
leheleted forró katlan
fürödni benne szakadatlan
hadd érezzem minden porcikámban
hogy ez az örökkön örökké
mit megtaláltam
ez a holtomiglan s holtodiglan
ez az a varázslat mit keresve sem találhat
emberpár sehol máshol csak e-világon
ez az az álom mely valóság
ez a múlt és ez a jövendő
és ez az itt és ez a most
legyen ölelkezésünk
egymáshoz tartozásunk éke
oly egyszerű e póz
mint minek jelképe
ezt mindenki érti
egy nő és egy férfi

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449