TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Zöldülni szeretnél? Használd ezeket az alkalmazásokat!
22
2020 ápr.

Zöldülni szeretnél? Használd ezeket az alkalmazásokat!

Fotó: Öko Napló Fotó: Öko Napló

 

Egyre több cikkben olvashatjuk, hogy a koronavírusnak van jó oldala is, bármilyen furcsa is ezt kimondani: a Föld kicsit fellélegezhet, ahogyan az emberi aktivitás világszerte csökkent, és a környezetvédő szervezetek azt ajánlják, a járvány és a karantén apropóján itt az ideje elgondolkodnunk, kell-e, illetve akarjuk-e a természet rovására folytatni a korábbi, túlpörgött életmódunkat. A Föld napja kapcsán összeszedtünk néhány hasznos alkalmazást, amely segít apró lépésekben egyre zöldebbé, környezettudatosabbá válnunk.

 

 

Ecosia

Az Ecosia egy kereső, amely hasonlóan működik, mint például a Google, azzal a különbséggel, hogy a bevételüket faültetésre fordítják. Két kattintással hozzá tudjuk adni a böngészőnkhöz, és már használhatjuk is. Innentől egy számláló rögzíti kereséseink számát - átlagosan 45 keresés szükséges ahhoz, hogy “elültessünk” egy fát.

 

 

AirVisual

Az AirVisual folyamatos tájékoztatást ad arról, milyen a lakóhelyünk levegőjének minősége. Az alkalmazás figyelmeztet, ha kiugróan rossz értékeket vagy értékváltozást tapasztal, illetve előrejelzést is láthatunk, valamint az időjárást is nyomon tudjuk benne követni. Szerencsére pillanatnyilag jó minőségű a levegő Kecskeméten.

 

 

Faértékszámítás

Mennyit ér egy fa? A legtöbben nem is gondolkoznak ezen. Kipróbáltuk mi is az alkalmazást, kíváncsiak voltunk, mennyit ér az udvarunkon álló meggyfa. “Mennyiii?” - Igencsak meglepődtünk az eredményen! Sajnos a köztudatból nagyon hiányzik, hogy értékként tekintsünk a fákra, és így, számszerűsítve talán könnyebben megy.

 

Pirossal a beérkezett, de még meg nem oldott bejelentéseket jelzik, a JÖN Alapítvány logójával ellátott helyszínek pedig a megoldott bejelentéseket takarják.

 

Hulladékvadász

Takarítsuk ki együtt Magyarországot! A Hulladékvadász by Zeewa rendszere lehetőséget nyújt számodra az illegális hulladéklerakások bejelentésére, közösségi szemétszedési akciók szervezésére egy rövid regisztrációt követően. A Hulladékvadász térképen az oldalra beérkezett összes illegális hulladéklerakattal kapcsolatos bejelentést láthatjuk és Kecskemétre ránagyítva meglehetősen kiábrándító képet kapunk.

 Cruelty - Free productsearch

Egyszerű telefonos alkalmazás keresési funkcióval, amely segítséget nyújt elsősorban az állatkísérlet-mentes termékek vásárlásához, de az adatbázisban találunk vegán, pálmaolajmentes élelmiszereket és kozmetikumokat, illetve szőrmentes ruhákat is. Kinézetre kicsit fapados, cserébe könnyű a használata: ha rákeresünk egy termékre vagy termékcsoportra, piros és zöld színnel jelölik, megfelel-e az elveinknek az adott holmi.

 

Erre abszolút nem vagyunk büszkék, van hova fejlődni...

 

WWF Léptem – Az első csepp

Minden emberi tevékenység használ biológiailag produktív földterületeket. Az ökológiai lábnyom ezeknek a területeknek az összessége. Annak meghatározására, hogy a megújuló erőforrások és CO2 elnyelés iránti emberi igény fenntartható-e, az ökológiai lábnyomot összehasonlítjuk a bolygó megújulási képességével. Ma az átlagos ökológiai lábnyom akkora, hogy a Föld lakosságához arányosítva azt mondhatjuk, úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. Természeti értékeink védelme, és egyben saját jövőnk biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy a lakosság megismerje saját hatását a bolygóra, és fenntartható életmód kialakítására törekedjen. Egyéni lábnyomunk megismerése és csökkentése mindannyiunk közös érdeke. Ehhez egy hiánypótló applikáció fejlesztésével adunk gyakorlati segítséget, amely elsőként számolja ki egyéni lábnyomunkat hazai viszonylatokban, valós itthoni adatokra támaszkodva, és ad mindennapi tippeket annak csökkentésére.

 

 

I'm vegan/vegetarian

Akár csak egy napra, hétre vagy hónapra próbálod ki a húsmentes étkezést, szívmelengető számokat fogsz viszontlátni az appban: hogy hány állat életét mentetted meg, mennyi kisboci maradhatott általad a mamájával, mennyi takarmányt takarítottál meg, milyen sok széndioxid-kibocsátástól óvtad meg a bolygót, hány liter vizet spóroltál meg és hány négyzetméter erdőt nem kellett miattad kivágni.

 

 

GYEREKEKNEK

 

Öko Napló

Az Öko Napló egy környezetvédelmi játék, amelyben a napi tevékenységeidet tudod naplózni napi 5 kérdés megválaszolásával. A válaszok pontokat érnek és megmutatják, milyen mértékben szennyezted bolygónkat, hogyan nézne ki Földünk, ha nap mint nap ekképpen cselekednél. A naplózáson túl olyan egyszerű és hasznos tippeket is kaphatsz, melyek nem igényelnek különösebb hozzáértést, így könnyedén végrehajthatók. A játékban egyedül is részt vehetsz, de az Erzsébet Ifjúsági Alap „Ültess fát!” programjában részt vevők az osztályukkal közösen is játszhatnak.

 

 

Fajbook

Gaál Péter és Máté Bence ötlete alapján készült el a Fajbook.hu oldal, ami arra ösztönözni a fiatalokat, hogy a telefonjukat ne csak a megszokott aktivitásokra használják, hanem a Magyarországon élő állatok fotózásával versenyezni tudjanak. Ezen a versenyen komoly nyereményeket (akár mobiltelefont, laptopot) tudtok nyerni. A játék célja, hogy egy kitöltetlen fotóalbumot kapnak a felhasználók az egyes fajok nevével, és az üres kártyák kitöltésével egy országos szintű fotópályázatban tudnak részt venni. Nem a képek minősége számít, hanem a mennyiség és az ismeretek.Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 22 április 2020 17:33
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449