TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kinek adjam az 1 %-om? #1: Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány

24
2020 ápr.

Kinek adjam az 1 %-om? #1: Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány

 

A családbarát kecskeméti állatkert mára igazi közösségi térré nőtte ki magát. A Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány az állatkert működtetésén, valamint az a természet védelmén túl azonban számtalan közhasznú feladatot is ellát az oktatás, természetvédelem, állatmentés terén, de a lakosság bizalommal fordul a Vadaskerthez szaktanácsadásért is. Mivel a járvány miatt az állatkert nem fogadhat látogatókat, hatalmas bevételkieséssel kell szembenézniük. A kiadások ugyanakkor változatlanok, hiszen az állatokat ebben a helyzetben is gondozni, takarmányozni és gyógyítani kell, a területet és az épületeket karban kell tartani, hogy a lehető legszebb állapotban várja majd újra a látogatókat. Épp ezért különösen fontos bevételi forrásuk lesz most az 1 %-os felajánlás.

 

 

A civil szervezetek számára az SZJA 1 % felajánlása évről évre nagy segítséget jelent, mi pedig így támogathatjuk őket a legkönnyebben. Még nem tudod, idén kit írj be kedvezményezettnek az adóbevallásod leadásakor? Sorozatunkban bemutatunk néhány kecskeméti alapítványt, egyesületet, akik munkája nélkülözhetetlen segítséget jelent vagy épp hozzátesz a kecskeméti életérzéshez.

 

Trendalelke.hu: Mióta működik az alapítvány?

Dr. Brúszel László kuratóriumi elnök: 1993. április 1. óta. Az egyszemélyes alapító Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

 

Mi a fő küldetése?

Az alapítvány célja és feladata Kecskemét városához kapcsolódóan egy olyan természeti környezet kialakítása, fenntartása, amely alkalmas arra, hogy a növény- és állatvilág összhangjának megteremtésével optimális életteret biztosítson Magyarországon honos állatfajok, illetve Magyarországon telepíthető állatfajok számára. E cél elérése érdekében működteti a Kecskeméti Vadaskertet.

Minden hétvégén látványetetéseket, hétköznap csoportos szakvezetéseket, nyáron táborokat és egész évben sok színes, tartalmas programot kínálunk az érdeklődők számára. Az országos médiával való szoros együttműködésünk hozzásegít ahhoz, hogy nemcsak Kecskemétről és környékéről érkeznek látogatók, hanem az ország minden részéről. A Kecskeméti Vadaskert közkedvelt állomása az osztálykirándulásoknak is.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Kecskeméti Vadaskert Bács-Kiskun megye leglátogatottabb közgyűjteménye, az elmúlt négy évben több, mint 60%-kal emelkedett a látogatottsági mutatónk!

 

Mik a legnagyobb kihívások?

A Vadaskert mintegy 3 hektáron működik, s ezen a területen a törvények által előírt feltételek között lakik mintegy 150 állatfaj és 500 példány. Nagy kihívás a viszonylag kis terület és a tartási körülmények pontos betartása úgy, hogy sokféle állatfajt be tudjunk mutatni, de a szűkös elhelyezés miatt többféle nagy állatfajt nem tarthatunk. Ugyanakkor a terület jó bejárási lehetősége, környezeti feltételei nagyon kedvezőek a kisgyermekek és az idősek számára is.

 

 

Mire fordítja majd a szervezet az idei SZJA 1 %-ból befolyt összeget?

Tavaly, két jelentős beruházás megvalósítását indítottuk el: egy új, belső játszótér komplexumot, és az Állatkertünkbe érkező zebra pár részére új kifutó kialakítását. Az adományokat a terület karbantartására, játszótér korszerűsítésére, egyes kifutók felújítására és új kifutók kialakítására (ez évben pl. a zebra kifutó) fordítjuk. További terveink között szerepel a dámszarvasok új kifutójának elkészítése.

 

Kérjük, osszon meg velünk egy emlékezetes, szívmelengető vagy tanulságos történetet a szervezet életéből!

A 2018. év végén egyhetes művészeti tábort rendeztünk a Kertvárosi Általános Iskola és a Méntelek Általános Iskola diákjai számára, a LEDA Művészeti Alkotóműhely 9 művészének a részvételével. A gyermekek a művésztanárok segítségével dolgoztak egy hétig a vadaskertben, és nagyon szép rajzokat, szobrokat és egyéb művészeti alkotásokat készítettek, amelyekből állandó kiállítás nyílt a Vadaskert kiállítótermében. Egy rendezvényen összejött a tanulás, az oktatás, az alkotó munka és az állat- és növényvilág szeretete.

 

 

 


Támogatnád a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítványt?

 

Adószám: 18352144-2-03

Bankszámlaszám: 11732002-20346160

Honlap 

Facebook oldal

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 24 április 2020 19:14
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449