TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Suli, mégis menő és izgalmas. Mi az? Az MCC FIT tehetségprogram

25
2020 ápr.

Suli, mégis menő és izgalmas. Mi az? Az MCC FIT tehetségprogram

 

Szívesen lennél varázsfőzetet kotyvasztó tudós vagy életeket mentő orvos? Érdekel a gazdaság, a bankok titkos világa? Vagy inkább profi riporterként, netán rendezőként képzeled el magad? A tanulás lehet izgalmas, sőt, még a kémia is válhat kedvenc tantárggyá! Legalábbis a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjában, ahova iskolán túli, izgalmas kiegészítő képzésekkel várják a tudásra szomjas és kreativitásra nyitott leendő ötödik osztályos diákokat. A MCC FIT Program kecskeméti központjában ősszel már a negyedik évfolyam indul útjára. A részletekről Tóth Ákos Károly régióvezetővel beszélgettünk.

 

MCC FIT Program

 

Jelentkezési határidő: 2020. június 30.

Jelentkezni egy szülői ajánlással itt lehet

 

Az MCC a Tihanyi Alapítvány fenntartásában működő tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő, magas színvonalú képzéseket az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig. A FIT Program egyedülálló oktatási formát jelent, amely felső tagozatos diákoknak biztosít iskolán túli, komplex szemléletű tehetséggondozást. Oktatási koncepciójának fókuszában olyan, az iskolai oktatást kiegészítő/hiánypótló képzések állnak, amelyek sok szálon kapcsolódnak a diákok mindennapi életéhez.

Kecskeméten 2017 óta működik a program, idéntől pedig egy új, több termes központban zajlik a tehetséggondozó munka.

 

 

Trendalelke.hu: Mely programok szoktak a gyerekek kedvencei lenni?

Tóth Ákos Károly: Gyerekenként változik, hogy kinek éppen melyik kurzus a kedvence. Ez természetes is, hiszen a mi diákjainknak is megvannak a személyiségükhöz, érdeklődési körükhöz közelebb álló tantárgyak, tudományterületek. Viszont az a FIT Program egyik legfőbb sajátossága, hogy a kurzusainkat átszövi az élménypedagógia módszertana, tehát minden témát játékosan közelítünk meg, mindent kipróbálhatnak, kézbe vehetnek, vagy éppen saját maguk készíthetnek el a gyerekek. Ebből kifolyólag azok is megszerethetik a biológiát vagy a történelmet, akiknek az iskolában nem ez a kedvenc tantárgya.

Alapvetően „svédasztalos” megközelítéssel építettük fel a tantervünket, így szinte minden tudományágat érintenek a kurzusaink, emellett vannak önismeretet, kreativitást, nyilvános szereplést fejlesztő alkalmaink is.

A mind a négy évet végigkísérő kurzusunk pedig az egészség- és pénzügyi tudatosság. Ezek a témakörök sajnos nagyon elhanyagoltak a közoktatásban.

Egyébként olyan diákok vesznek részt a programunkban, akik nem feltétlenül egy tantárgyban kiemelkedően jók, hanem az átlagnál nyitottabbak, érdeklődőbbek a világ dolgai iránt, szeretnek új ismereteket elsajátítani és szívesen válnak egy kalandokra, kihívásokra kész közösség tagjaivá.

De hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak: a visszajelzések alapján az ötödikes évfolyamban évek óta a Természettudományos kísérletek kurzus a legnépszerűbb. Ami annak fényében kicsit meglepő, hogy felmérések szerint a kémiaóra az egyik leginkább elutasított tantárgy. Ezek szerint az oktatóink valamit nagyon jól csinálnak! A hetedikeseinknél ebben a tanévben pedig a Kommunikáció és vitakultúra kurzus volt a legnépszerűbb.

 

 

Mekkora elköteleződést jelent a jelentkezés a diákoknak, szülőknek? Heti szinten mennyi elfoglaltsággal jár a program? Mi történik, ha valakinek mégsem tetszik és nem szeretne tovább járni? Anyagilag ró-e terhet a családokra?

Programunk ötödik évfolyamon ingyenes, a továbbiakban pedig jelképes, évi 10.000 Ft a tanulmányi hozzájárulás. Ezen felül minden eszközt biztosítunk a diákok számára.

A képzési napjaink kéthetente, szombati napokon valósulnak meg, 9 és 16 óra között.

Van egy saját fejlesztésű e-learning rendszerünk is, az e-FIT, amin a személyes kurzusokat egészítjük ki további információkkal, saját készítésű oktató videókkal, továbbá ezen keresztül tudjuk tesztelni is a diákjainkat, hogy mennyire mélyen sikerült elsajátítaniuk az ismereteket.

A programban való részvétel tehát komoly elkötelezettséggel jár, aminek meglétét a felvételi során vizsgáljuk is, de ha menet közben valaki úgy dönt, hogy mégsem szeretne hozzánk járni, azt természetesen megértjük és elfogadjuk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján viszont egyáltalán nem jelentős a lemorzsolódás.

 

 

Nyáron is pörög az élet a FIT-en belül?

Képzésünk illeszkedik az általános iskolák menetrendjéhez, tehát amikor ott szünet van, akkor nálunk is. Viszont van egy nagyon szuper és intenzív nyári élménytáborunk külön az ötödikes és a hatodik-hetedikes évfolyamoknak. Ezeket azért is tartjuk nagyon fontosnak, mert itt találkozhatnak a gyerekek a többi magyarországi és határon túli FIT-es diákkal, vegyes csapatokba kerülnek, megismerhetik egymást, és remek barátságok szoktak kialakulni.

 

Kik a "tanárok"?

Kurzusainkat a szakmájukban, tudományterületükben elismert oktatók tartják, akik közben kiválóan értenek a gyerekek nyelvén és tudják, mi fán terem az élménypedagógia.

A teljesség igénye nélkül vannak köztük mentőtisztek, kutatók, mérnökök, dietetikusok, üzletemberek, trénerek, orvosok, marketing szakemberek.

 

Ad-e valamilyen bizonyítványt, ha valaki elvégez egy évfolyamot?

Évfolyamonként kapnak tőlünk a diákjaink egy nagyon részletes, többoldalas személyes értékelést, amiben a szülők is nyomon követhetik, hogy miben fejlődött sokat a gyermekük. A negyedik FIT-es év, azaz nyolcadik osztály végén kapnak tőlünk egy FIT Diplomát, ami egyébként automatikus felvételt jelent az MCC Középiskolás Programba.

 

További információ

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 25 április 2020 10:51
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449