TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kinek adjam az 1 %-om? #2: Autista Gyermekekért Egyesület

12
2020 máj.

Kinek adjam az 1 %-om? #2: Autista Gyermekekért Egyesület

 

Ha ők nem lennének, sok autista gyermeket nevelő család állna tanácstalanul a mindennapok kihívásai előtt. A kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület számos területen igyekszik gördülékenyebbé tenni az esőemberek hétköznapjait. A következő tanévben például minden autista diákot szeretnének erdei iskolai élményekhez juttatni, de ehhez - és persze az egyesület működtetéséhez - szükség van a mi 1 %-unkra. Szabó Klárival, az AGYE csupaszív elnökével beszélgettünk.

 

 

A civil szervezetek számára az SZJA 1 % felajánlása évről évre nagy segítséget jelent, mi pedig így támogathatjuk őket a legkönnyebben. Még nem tudod, idén kit írj be kedvezményezettnek az adóbevallásod leadásakor? Sorozatunkban bemutatunk néhány kecskeméti alapítványt, egyesületet, akik munkája nélkülözhetetlen segítséget jelent vagy épp hozzátesz a kecskeméti életérzéshez.

 

 

Trendalelke.hu: Mióta működik az egyesület?

Szabó Klári: Közhasznú civil szervezetünket, az Autista Gyermekekért Egyesületet 1998-ban alapította egy maroknyi, autista gyermeket nevelő szülő és pedagógus. Ma már 134 bejegyzett tagunk van; évről évre egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes a közösségünkhöz tartozni.

 

 

Mi a fő küldetése?

Egyesületünk Alapszabályban megfogalmazott célja: az autizmussal élő gyermekek és felnőttek valamint családtagjaik érdekeinek képviselete, érdekérvényesítése; a fogyatékosságuknak megfelelő egészségügyi, közoktatási, kulturális és szociális ellátások megteremtése által az autisták társadalmi integrációjának elősegítése.

Pályázati forrásokból, adományokból és nem utolsó sorban az egyesületünknek felajánlott 1 %-okból folyamatosan támogatjuk a Kecskeméti EGYMI Autizmus Centrumában valamint a felnőtt autistákat ellátó CSODABOGÁR nappali intézményben folyó speciális fejlesztő munkát. A szülők számára rendszeresen szervezünk olyan képzéseket, foglalkozásokat, amelyekkel gyermekeik otthoni ellátását és saját boldogulásukat igyekszünk elősegíteni.

 

 

Mik a legnagyobb kihívások?

Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, amikor a hozzánk forduló szülők azzal keresnek meg bennünket: mi lesz a gyermekeikkel, ha kikerülnek az iskola védőszárnyai alól? Mi lesz a felnőtt autista gyermekeikkel, ha szülőként már nem tudják ellátni, segíteni őket?

Ma Kecskeméten több mint másfél száz autista gyermeket, fiatalt oktatnak-nevelnek a közoktatási intézményekben. Nincs az a civil erő, amely ekkora kihívásra - valamennyi érintett felnőttkori sorsának egyengetésére - felelősen vállalkozhatna. Törekvéseink középpontjába ezért a probléma állami és önkormányzati döntéshozókkal való minél közvetlenebb megismertetését, társadalmi elfogadtatását állítottuk. Célunk mindezzel az, hogy – miként a közoktatásban – a meglévő szociális ellátórendszerekben is megtalálják helyüket az erre szoruló autisták. Akik pedig arra képesek, vállalhassanak tudásuknak, iskolában kifejlesztett készségeiknek megfelelő munkát; találjanak befogadó közösségekre.

 

 

Mire fordítja majd a szervezet az idei SZJA 1 %-ból befolyó összeget?

Az egyesületünknek felajánlott 1 %-okat azokra a feladatainkra, programjainkra fordítjuk, amelyekre pályázatok útján nem sikerült anyagi támogatást elnyerni. Ezek közül az egyik legfontosabb az autisták és családjaik számára kínált segítő, tanácsadó szolgáltatásunk, ami nemrégiben közösségi foglalkozásokra is alkalmassá tett parányi irodánkban vehető igénybe. Szeretnénk a következő tanévben minden autista diákot erdei iskolai élményekhez juttatni, és idén először bevonnánk ebbe a nappali szociális ellátásban részesülő felnőtt autistákat is. A 2021. évi autizmus világnapján a kecskemétiek még szélesebb körének szeretnénk vonzó programokat kínálni, amelyek amellett, hogy szerethetőek, jól szolgálják az autizmus és az autisták megismerését, elfogadását. Mindezekhez szintén az 1%-okból remélünk támogatást.

 

 

Kérjük, ossz meg velünk egy emlékezetes, szívmelengető vagy tanulságos történetet a szervezet életéből!

Szívmelengető, egyben szívszorító is az idei „Futni-kék!” rendezvényünkre szánt kék fejpántok története…

A korábbi években egy fogyatékosokat foglalkoztató rehabilitációs intézménytől rendeltük az autizmus világnapi futásunk résztvevői számára kiosztott fejpántokat. Idén először magunk akartuk megvarrni őket, méghozzá új formában, hogy a későbbiekben is használhatóak legyenek (például hajgumiként, nyakba leeresztve könnyű körsálként). Azt reméltük, hogy ezzel a „kis kék anyag” a hétköznapokban is tovább hordozza viselőjén a világnap üzenetét.

A koronavírus-járvány miatt elmaradtak az autizmus világnapja idei rendezvényei, köztük „kék fejpántos” futásunk is. Magától értetődő volt, hogy a fejpántok megvarrására szánt pamutanyagot olyan célra ajánljuk fel, amellyel, ha mégoly csekély mértékben is, de hozzá tudunk járulni ahhoz, ami a legfontosabbá vált: a veszély elleni védekezéshez. Ezért a kék anyagot az egyesület nyilvánosan felajánlotta annak, aki szájmaszkokat varrna belőle. Az elsők között jelentkezett a felhívásra a Kecskeméti EGYMI Juhar Utcai Tagintézményének vezetője, jelezvén, hogy a maszkvarrásra átállni készülő asszisztens kollégák szívesen fogadnák a felajánlott anyagot. Az ügyes kezű „varrónők” keze alól kikerült maszkok felét a Kecskeméti Tankerület és a Kecskeméti EGYMI Nyíri úti székhely intézménye kapta meg, a másik fele pedig dr. Nagy Beáta házi gyermekorvos közvetítésével talált gazdára a helyi gyermekorvosi rendelők dolgozói között.

Ezzel a „kis kék anyag” nemcsak a világnap üzenetét hordozza tovább embertársaik jóllétéért hivatásból fáradozó viselőin, hanem a szolidaritás, egymásra figyelés, önkéntes segítségnyújtás jelképévé – hétköznapi kicsi hősévé is vált...

 

 

Támogatnád az Autista Gyermekekért Egyesületet?

 

Adószám: 18355350-1-03

Honlap 

Facebook-oldal

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

 

Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449