TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ritka cukiságok vendégeskednek Kecskeméten!

20
2020 máj.

Ritka cukiságok vendégeskednek Kecskeméten!

 

Apácahantmadár és vörösfejű gébics vizitált Kecskemét határában. Mindkét gyönyörű tollas rendkívüli látványnak számít errefelé. Utóbbit ráadásul egy alig 16 éves lány kapta lencsevégre.

 

 

Fotó: Bárdos Tibor, birding.hu (a 2020. május 15-én megfigyelt példány)

 

Madarászkörökben szenzációt keltett tavaly júliusban, hogy Kecskemét határában, a katonai reptér mellett egy apácahantmadarat figyeltek meg. A faj előző hazai észlelése csaknem 50 éve volt. 2020. május 15-én, 10 hónap elteltével, ugyanitt újra egy felnőtt hím példányra lettek figyelmesek, vélhetően ugyanaz lehet, amely tavaly is itt járt.

Az apácahantmadár (Oenanthe pleschanka) Európa ritka énekesmadarai közé tartozik, az MME adatbázisa szerint hazánkban eddig mindössze hatszor rögzítették a megfigyelését (1955, 1956, 1964, 1965, 1971, 2019).

A hantmadárhoz hasonló megjelenésű madár, e két faj tojóit sokszor nagyon nehéz elkülöníteni egymástól terepen. A hímeket jellegzetes fehér fejtetejük, valamint koromfekete hát- és szárnytollaik egyértelműen elhatárolják a hantmadártól.

Főként ázsiai elterjedésű faj, de költ Európa keleti, délkeleti részein is. Hozzánk legközelebbi költőterülete Dobrudzsa és Bulgária déli része. Akárcsak a hantmadár, az apácahantmadár is a nyílt, rövid füvű területeket kedveli, de tőle eltérően inkább az 1000-2500 méter magasan fekvő köves, sziklás hegyvidéki lejtőket részesíti előnyben. Rovarokkal, pókokkal táplálkozik, a telet Kelet-Afrikában tölti.

 

Vörösfejű gébics Kecskeméten 2020. május 18-án. Fotó: Bán Noémi

 

Bán Noémi és Bogner József 2020. május 18-án ugyanitt egy újabb ritka fajt, a vörösfejű gébics egy példányát azonosította és sikerült is jó fotókat készítenie róla.

A vörösfejű gébics rendkívül ritka kóborló, esetenként fészkelő faj hazánkban. Dél-Európában, valamint Közép-Európa néhány területén költ, ezen kívül Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Kis-Ázsiában is megtalálható. Kerüli a zárt erdőket, inkább a sűrű, bokros hegyoldalakat, száraz pusztákat, félsivatagokat kedveli. Ún. vártamadár, azaz egy kiemelkedő pontról lesi rovarzsákmányát, amit leginkább talajon kap el. Rokonaitól, például a nálunk meglehetősen gyakori tövisszúró gébicstől eltérően nem jellemző rá, hogy élelmét tövisekre felszúrva raktározza.

Az alig 16 éves Bán Noémi hobbija a madarászás és a madárfotózás. A hétvégén éppen új kameráját tesztelte a Nyomáson, ami igen szerencsés választásnak bizonyult.

 

Tarka pettyeskosbor. Fotó: Bán Csaba

 

Közben a szülei (édesapja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság informatikai csoportvezetője) sem tétlenkedtek, hogy teljes legyen a hétvégi, „családi ritkafaj-lista”. Ők a tarka pettyeskosbor egy példányára bukkantak a Nyárlőrinci-erdőben, melynek alföldi megjelenései meglehetősen szokatlanok.

Ez a kistermetű, mészkedvelő orchideafaj a sziklagyepeket, karsztbokorerdőket, füves lejtőket kedveli, kiskunsági felbukkanásai ezért kifejezetten említésre méltóak. Bán Csaba és felesége, Bánné Varga Klára Noémi (no és említsük meg a velük tartó Gesztenye nevű kutyát is) kifejezetten „erősek” a tarka pettyeskosbor megtalálásában, mivel öt évvel ezelőtt, 2015-ben szintén ők azonosították a faj egy példányát a kecskeméti Csalánosi-erdőben. Azt megelőzően csak 1995-ből volt egy adatunk a Kiskunságból, Miklapuszta északi részéről. 2017-ben Soltvadkert és Bócsa környékén találtak 15 tövet, valamint Miklapuszta déli részén egyet.

A Nyárlőrinci-erdő Natura 2000-es erdőssztyepp tölgyes, többször is tartogatott már meglepetéseket. Találtak már itt szép szellőrózsa állományt, tavaly a vetővirág hatalmas új állományát, most pedig a tarka pettyeskosbor örvendeztette meg a természetkedvelőket.

 

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449