TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Irodalommal a kecskeméti szegénység ellen: megjelent a Mélymerülés második száma

10
2020 jún.

Irodalommal a kecskeméti szegénység ellen: megjelent a Mélymerülés második száma

 

Úgy merülhetünk el a kultúrában, hogy közben segítünk vele: izgatottan vettük kezünkbe néhány hónapja a Mélymerülés utcalapot, tele ismert kecskemétiek alkotásaival. Sok minden történt azóta: a jótékonysági kiadvány elveszítette egyik mozgatórugóját, a szomorú esemény és a pandémia ellenére azonban elkészült a második szám. Az orgánum továbbá még nem minden: a Mélymerülés életre hívói tele vannak interaktív tervekkel, nemrég pedig egy online aukció keretében megsüvegelendő összeget gyűjtöttek a mélyszegénységben élő kecskemétiek számára. Kíváncsiak voltunk, milyen az élet az önkéntes szerkesztőségben. Beszélgetőtársunk Kriston Vízi József kultúraközvetítő, főszerkesztő volt.

 

A Mélymerülés debütálása

 

Trendalelke: Milyen a lap fogadtatása?

Kriston Vízi József: Minden önteltség nélkül: jónak tűnik. Nehéz az összehasonlítás, hiszen minden művészeti profilt felvállaló kecskeméti szereplő (Forrás, Ecce homok) más módon közelít a közönséghez, az értő módon és élvezettel olvasni szándékozók irányába. Kecskemét és térsége – nem csak humán – értelmisége életkortól függetlenül megérdemli a mennyiségi és minőségi bővítést. S azt is tapasztaltuk, hogy az alkotók külön örömmel fedezték fel ezt a lehetőséget. A figyelem kölcsönös…

 

Mekkora példányszámban kelt el az első szám? Hol találkozhatunk a lappal?

Az első számból még nem végleges adatok szerint 6-700 példány kelt el, illetve van kint, önkéntes terjesztőinknél. Ezek között szociális és kulturális intézmények, vendéglátóhelyek egyaránt vannak. Külön kis csoport vállalta fel például az egészségügyi és egyházi támogatói pontok szervezését. Ott vagyunk a Vadaspark pénztárában vagy a református Ókollégium recepcióján is. Többször az is előfordult, hogy magánszemélyek, cégvezetők több példányt vettek meg, de minden esetben az volt a kérésünk, hogy lehetőleg jusson is el a munkatársakhoz, családokhoz, ne csak a titkársági pult egy polcán árválkodjanak. A lap elérhetőségeit Facebook-oldalunk térképén és a helyszíneken külön matricával jeleztük.

 

A nyári lapszám borítója

 

Milyen téma, tematika köré épül a frissen megjelent második szám?

Nem állt szándékunkban ugyan még e számot sem tematizálni, de a lélek-rezdüléseket nagyszerűen átadó írások és önálló illusztrációk mellett egy részük óhatatlan már a nyári, “szebb idők” felé kacsintgat. A szövegek mellett lévő gazdag és az első száménál színesebb illusztrációs anyag is ezt sugallja egyértelműen.

 

Hogyan befolyásolta a karantén a nyári szám készítését?

Mivel a második számhoz már februárban igen bőséges anyag érkezett, inkább az abban való tájékozódás, válogatás és a kollektív szerkesztés nem igazán könnyű munkája vett el több időt a tervezettnél. Természetesen mindannyiunk időbeosztására befolyással volt a vírus-veszély okozta helyzet, de a lappal kapcsolatos munkák java eddig is online folyt közöttünk.

 

Libor Zoltán (balra) és Kriston Vízi József szerkesztőségi tagok

 

Kik alkotják az önkéntes szerkesztőséget? 

A szerkesztőséget Ulrich Gábor képzőművész, a lap arculatának és a Mélymerülés-brand vizuális megalkotója, Dr. Király László György művészeti vezető, Libor Zoltán irodalmi szerkesztő és jómagam, felelős szerkesztő, ötletgazda alkotta és alkotja ma is.

 

Új szerzőkkel bővült a csapat. Kik ők?

Elhatározott szándékunk, hogy minden számban lehetőleg újabb szerzők, alkotók publikálhassanak; nem szeretnénk, ha belterjessé válnánk. Ugyanis látjuk: van itthon tehetség bőven; főleg a képző- és iparművészet vagy a fotográfia és az új média terén. A második szám alkotóinak névsorát most az ábécé sorrendjében közöljük: A. Fehér Vera, A. Varga Imre, Bajáki Zsani, Balanyi Károly, Bárdos József, Bencsik B. Orsolya, Damó István, Kisházy Eszter,Nagy Ottilia, Orosz István, Palotai Attila, Rajnai Attila, Resti Kornél, Sipos Gábor Gergő, Szolláth Katalin. Szerzőink művészeti köntösét Ulrich Gábor "öltöztette" türelemmel.

 

Király László György (1956-2020)

 

Nemrég lesújtó hír érkezett: a Mélymerülés egyik mozgatórugójától örök búcsút kellett vennünk. Mennyire nehezíti meg Király László György hiánya a lap sorsát?

Laci elvesztése a tágan vett közösség igazi, ma még felmérhetetlen vesztesége; munkaközösségünknek pedig pótolhatatlan tagja. Egy személyben a lap szellemi és anyagi gründolója, kapcsolati tőkénk erősítője és hitelesítője volt a kezdetektől - az még ma is. Igen kiváló érzéke volt a minőség kiválasztásában és empatikus gondozásában egyaránt. Emlékével és tudásával élni s nem visszaélni szeretnénk a továbbiakban. Igazából halála napjának délelőttjén már a harmadik (nyárvégi) szám előkészületein diskuráltunk…

 

Somogyi Tímea Anna, a Védőháló egyik pillére

 

A második negyedév bevételét a Védőháló Egyesület kapja. Hogyan esett rájuk a választás?

A támogatott közösség kiválasztásában a szerkesztőség egyhangú döntése áll. Így volt ez az első szám esetében, amikor én javasoltam társainknak a Kecskeméti Málta Utcai Gondozó Szolgálatának munkatársai számára nyújtandó segítséget, a Védőhálót Libor Zoli dobta a közös kalapba. Állíthatom: együttes volt a virtuális bólintás. Előtte persze tanulmányoztuk az ő eddigi tevékenységüket, gondjaikat és hosszabb távú terveiket.

 

Király László György „Mozgás”. Fotográfia. Giclée nyomat / keretben. 32x48

18 alkotótól 24 mű és két ajándékcsomag lelt gazdára az AukciJÓn

 

A nemrég lezárult online AukciJÓ keretében 681.000 forint gyűlt össze a Védőháló Egyesület javára. A laphoz hasonlóan ezek az akciók is rendszeresek lesznek?

Mint emlékezetes, az első lapszám bemutatását követő éjjel már megérkezett Váry Károly színművész barátunk felajánlása egy ingyenes jótékonysági előadásra. Vele szinte egyidőben pedig Mártonfi Benke Márta képzőművész ajánlott fel egy alkotást és néhányat albumaiból. De igazából már a múlt év decemberi kávéházi beszélgetéseink egyikén is fölmerült egy ilyen aukció, amelyet az ebben járatos Király László és Libor Zoltán ez év őszére, Bozsóékhoz tervezett. Ám épp a második szám összeállítása és a korona vírus-helyzet adott egy hirtelen lökést az online aukció megindítására. Tudom, többen kicsit (…) óvták is barátaimat, mondván: ebben a váratlan szükség súlytotta világban lesz-e egyáltalán valódi és nem csak igérvényes szándék vásárlásra, - egy nem vitatott, de újabb jótékonysági összefogás támogatására? Kétkedéseinket felülírta a nem várt eredmény, a fenti összeg. És ebben a legnagyszerűbb az a fantasztikus gesztus, amivel neves kecskeméti képző- és iparművészek térítés nélkül ajánlották fel alkotásaikat, s akikhez egy könyvesbolt és egy borászat is társult!

A szerkesztőség tagjainak előéletétől ugyan nincs távol, hogy többféle művészeti-kulturális rendezvény létrehozásában vagy események alkalmával közreműködjenek, de ez éppen Király László kiválásával most egy jó időre meghaladja az erőnket. Tervek vannak ugyan, de tudjuk, nekünk is igen felelősen kell majd végiggondolni a helyszínek gazdáival, szervezőivel a biztonságos együttlétet, egészséges "összeborulást". Annyit elárulhatok, hogy a nyár végén esedékes harmadik szám bemutójához már konkrét koncert-igérvényünk van, s lapzártakor egy karácsony körüli művészi zenés darab jótékonysági célú bemutatájára kaptunk felajánlást. De minderről majd idejében, lapszámról lapszámra…

 

A szerkesztők alapító társuk, Király László György emlékének szentelve bocsátják útra a második lapszámot, amely 2020. június 11-től vásárolható meg, elsőként az újság bevételének kedvezményezettje, a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület Adományboltjában (Kecskemét, Zápolya u. 8.). A limitált példányszámban nyomtatott újság a jelenlegi előírások figyelembevételével a korábbi terjesztési pontokon is elérhető lesz a tervek szerint. Ezt követően lehet majd szabad letöltéssel olvasni a lapot a Facebook-oldalon

Az első szám itt olvasható online

 

Fotók: Mélymerülés utcalap Facebook-oldala 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 10 június 2020 22:45
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449