TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ 5 Kecskemétre szabott tipp a műanyagmentes júliushoz

01
2020 júl.

5 Kecskemétre szabott tipp a műanyagmentes júliushoz

 

Elindult a műanyagmentes július, amelynek a célja, hogy egy hónapon keresztül igyekezzünk semmi olyat nem vásárolni, ami egyszer használatos műanyagból készült. Adunk hozzá néhány ötletet, hogyan vágj bele!

 

 

1. Vásárolj csomagolásmentesen!

Egyre több bolt áll át arra, hogy engedik a saját tárolóinkba pakolni az árut, így érdemes a szupermarketekbe több kis szütyővel, és persze a végső elpakoláshoz néhány nagyobb vászonszatyorral érkezni.

Ha tovább redukálnád a hazavitt csomagolóanyagot, jó szívvel ajánljuk Kecskemét első csomagolásmentes boltját, a Zöld Missziót, amit a Petőfi S. utcai szalagház mögött, a Vágó utcában találsz. Száraz élelmiszer (hüvelyesek, tészták, gabonafélék, rizs, lisztek, granolák, tészták, teakeverékek, fűszerek, magvak, stb.) szószok, szörpök, ivólevek, házi készítésű müzlik, édességek, bio zöldségek és gyümölcsök, csírák várják, hogy a kosaradba és a tárolóidba pattanhassanak. De nem csupán élelmiszert tudsz csomagolásmentesen vásárolni, hanem különféle háztartásban használatos holmikat, natúr kozmetikumokat és piperecikkeket, intim higiéniás és babakellékeket, továbbá természetes tisztítószereket. A bolt és a Zöld Misszió közösség mozgatórugója Zubor Melissza, a vele készült interjúnkat itt olvashatod. 

 

 

2. Merj nemet mondani!

A kecskeméti piac eladói igyekeznek mindent tüstént bezacskózni, automatikusan nyúlnak a nejlonért, de nyugodtan jelezd, hogy nem kérsz. Lehet, hogy egy-egy árus furán néz, de majd megszokja, mint ahogyan egyre többen örülnek is, ha megindokoljuk, a környezettudatosság miatt nem kérünk zacsit. Semmiképp ne érezd kényelmetlenül magad, ha valaki nem érti az álláspontod, vagy netán meg akar győzni arról, hogy felesleges az erőfeszítésed. Engedd el a füled mellett! És persze légy hálás azokért, akik támogatnak a zöldülésben!

 

 

3. Viszlát, palackos víz!

Ha a palackos ásványvíz helyett csapvizet iszol, máris rengeteg PET-hulladékot megspóroltál! A Bácsvíz Zrt.-től már informálódtunk ebben a témában, kell-e félnünk a csapvíz minőségétől Kecskeméten. Ezen a térképen pedig megkeresheted a lakóhelyed, és kiderítheted, mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata

A csapvizet, limonádét, teát saját kulacsban magunkkal is vihetjük. Kulacsból is célszerű fémet vagy üveget választani. Újratölteni pedig számos közkúton, ivócsapon vagy refill ponton lehet. Ezen a térképen mindig meg tudod találni a hozzád legközelebbit. 

 

 

 

4. Mellőzd a sétálópoharat!

Bár a fagyizókban (és kávézókban is) egyre népszerűbb az eldobható pohár és kehely, inkább készülj fel saját edénnyel, mielőtt elindulsz kedvenc fagyizódba, ha semmiképp sem szeretnéd - például ételallergia miatt - tölcsérbe kérni a gombócokat. Ugyanígy nyugodtan kérd a kedvenc vagy épp az aktuális napi hangulatodhoz passzoló otthoni kávéscsészédbe a napindító presszót! Tapasztalataink szerint szerencsére már Kecskeméten is rugalmasan kezelik az ilyen kívánságokat!

 

 

5. Szelektálj!

Saját megítélésünk szerint haladó szinten űzzük a környezettudatosságot, mégis előfordul, hogy felbukkan némi műanyagszemét a háztartásban. Ezek természetesen a sárga zsákba kerülnek. Kecskeméten a DTkH Nonprofit Kft. végzi a szelektív hulladékgyűjtést. Elmagyarázták, mi mindent tudunk az újrahasznosítás áldásos útjára bocsájtani, ha megfelelően gyűjtjük az otthonunkban. Merthogy bizony ennek is vannak szabályai.

 

 

Kibírod egy hónapig műanyag nélkül? 5 hét - 5 kihívás

Tavaly egy kihívással igyekeztünk mankót nyújtani a hulladékmentességre törekvőknek. Ha akkor kimaradtál belőle, csináld végig most!

 

Ezért nem éri meg gyűjteni a műanyag kupakokat

Sokan a mai napig gyűjtögetik otthon a műanyag kupakokat, hogy aztán majd valami jótékonysági akció keretében bedobják a közösbe. Nem kertelünk: ez egy butaság. Itt írtunk róla, miért nem működik a dolog.

 

Zöldülni szeretnél? Használd ezeket az alkalmazásokat!

A környezettudatosság nem áll meg a plasztikhulladék kiiktatásánál. Itt összeszedtünk néhány hasznos alkalmazást, amely segít apró lépésekben egyre zöldebbé válni.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 01 július 2020 18:51
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449