TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ragadozók költöztek a kecskeméti panelrengetegbe

08
2020 júl.

Ragadozók költöztek a kecskeméti panelrengetegbe

Ragadozók költöztek a kecskeméti panelrengetegbe Fotó: Kovács László - Foto Designest

 

Ki hintázik hajnali kettőkor egy nyikorgó hintán? Á, nem, a játszótérről nem is hallatszódhat ide, az túl messze van. Vagy ez egy rozsdás taliga lenne? De hát ki a franc toszigálna éjszaka egy talicskát? Fél éjszakát töltöttem ezekkel a gondolatokkal, amíg bele nem ájultam a fáradságos hallgatózásba. A vészjósló kiáltások állandó éjszaki alapzajjá váltak a Mészáros Lázár tér és Klauzál tér környékén, így aztán összeült a családi kupaktanács, és nagyvárosi természetbúvárkodásra adtuk a fejünket.

 

 

 

1. Lehallgatás

A titokzatos hangok mögött madárfiókákat sejtettünk. Esténként a füleinket beizzítottuk, és madárnyomozóként hallgatóztunk: a csemetékhez órát lehetett volna igazítani, ugyanis minden este 9-kor rázendítettek kánonban, és hajnali 1-ig, 2-ig biztosan nem hagyták abba rikácsolást, de akkor már az álmosságunk győzött a kíváncsiság felett. Csendes estéknek csak a zivataros éjjeleken örülhettünk, szakadó esőben nem vijjogtak éhesen a fiókák.

 

2. Megfigyelés

Egy jól sikerült baráti-beszélgetős este után sikerült éjjel fél egykor hazavánszorogni a gyerekekkel, de pont ekkor hágott tetőfokára bennünk a nagyvárosi természetbúvárság. Ahelyett, hogy felsiettünk volna a lakásba, inkább madárfióka keresésre indultunk az éjszakában. Három fészket be is azonosítottunk, jól meglepve ezzel a szülőket. Hatalmas szárnycsapásokkal érkeztek meg csemetéik védelmezésére a fülesbaglyok, mi pedig lenyűgözve álltunk a széchenyivárosi panelrengeteg közepén, amire soha nem gondolnánk madárparadicsomként.

A környéket lázas izgalomban tartotta az újdonsült fülesbagoly szomszédság. Gyulával, a közös képviselővel is beszédtémánk lett a ragadozómadarak jelenléte, szerinte amióta itt vannak a baglyok, eltűntek a galambok. Egy részük valószínűleg madáreleség lett, a többiek meg jobbnak látták, ha továbbszállnak. Ennek mi is örültünk, bíztunk az autókon díszelgő guánó mennyiség csökkenésében.

 

3.

Pár napos balatoni pihenés után már szinte epedezve vártam, hogy itthon újra a vijjogás uralja az estéinket. Csalódnom kellett. Már csak a donorságra hajtó motorosok és részegen ordibálók verik fel a csendet, a baglyok nem. Elpusztultak volna fiókák? Amit először idegesítőnek találtam, az most hiányzik.

Hogy miért tűntek fel a baglyok és aztán el, megkérdeztük a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereit.

 

Trendalelke: Miért költöznek be a zsúfolt városrészekbe a fülesbaglyok?

Dr. Pigniczki Csaba, természetvédelmi őrkerület-vezető: A fülesbaglyok szívesen költöznek bele a vetési varjak és szarkák (megüresedett) fészkeibe, ezért követik is őket. Kecskeméten még nem dokumentáltak ilyen esetet, de máshol az országban már előfordult az is, hogy balkonládában költött egy pár. A táplálkozási feltételek ugyanúgy adottak számukra a városban, mint a külterületeken.

 

Milyen táplálékot találnak például a széchenyivárosi panelrengetegben?

A nagyobb zöldfelületeken, például a Szabadidőközpontban, a kijjebb eső kertekben, szántókon bőséges eleség - egér, pocok - kínálkozik, de ki is járnak táplálkozni a városon túli területekre. Viszonylag nagy területet berepülnek a táplálékszerzés közben.

 

Telelő fülesbaglyok a Szimferopol téren 2017-ből

Fotó: Kovács László - Foto Designest

 

Miért változtatják a helyüket? Pár éve a Szimferopol tér szolgált téli rezidenciául nekik, tavaly eltűntek onnan, és most épp nyáron, a Szentcsalád Plébánia mellett hallani a jól ismert vinnyogást.

Nem csupán a nálunk fészkelő madarakkal találkozhatunk, hanem az átvonuló, telelő fülesbaglyokkal is, ezért tűnhet úgy, hogy hol itt bukkannak fel, hol máshol. Telente előszeretettel töltik a nappalokat a Szimferopol tér nyárfáin, éjszaka pedig folyamatosan mozgásban vannak, vadásznak. 

 

Mit jelez ez a vinnyogó hang?

A fiókák igen korán elkezdenek kimászkálni a fészekből, hiszen hamar kinövi azt a népes, akár 5-6 tagú fészekalj. Röpképtelen, pelyhes fiókákat is láthatunk a fészken kívül. Mivel éjszaka aktívak, a szülők erről a hangról tudják beazonosítani, hova vigyék csemetéjüknek az eledelt. Sötétedéstől már megfigyelhetjük ezeket a jellegzetes hívogató, eleségkérő hangokat.

 

Milyen a kecskeméti fülesbagoly-állomány?

Körülbelül 10-20 pár fészkel a városban.

 

Veszélyezteti-e őket Kecskeméten valami?

A fiókák olykor röpképtelenül a földön ücsörögnek a parkokban, kertekben, akkor könnyű prédát jelenthetnek a ragadozóknak, kutyáknak, macskáknak. Ilyenkor segíthetünk nekik, ha behelyezzük őket egy közeli bokor tövébe vagy feltesszük egy fára. 

Más esetben viszont pont az emberi beavatkozás válik károssá: a segítő szándékú, ám tájékozatlan lakosok be szokták gyűjteni az egészséges, de még repülni nem képes fiókákat, elszakítva őket ezzel a szülőktől. Ezeket a kisbaglyokat nem kell megmenteni! Sőt, semmilyen madárfaj fiókája nem szorul emberi közbeavatkozásra, amennyiben nem látunk rajta egyértelmű sérülést, illetve ha már nem csupasz, hanem toll fedi. A kitollasodott, mozgékony fiókákat nem szabad kiszakítani a természetes közegből, megnyugodhatunk, a szülők gondoskodnak róluk.

Egy másik emberi tevékenység jelent még veszélyt a baglyokra: az autózás. A külvárosi, lakott területen kívüli részeken gyakran ütnek el baglyokat. Ez ellen annyit tehetünk, hogy körültekintően vezetünk, és szükség esetén lassítunk, ha a mögöttünk haladó forgalom ezt lehetővé teszi.

 

Ha sérült madarat találunk, kihez fordulhatunk?

Azonnali, sürgős intézkedést igénylő esetben (például ha valaki sérült, fokozottan védett állatot talál) a KNP Természetvédelmi Őrszolgálatának ügyeleti számát: + 36 30 555 6171 kell hívni. Ezen a számon az ügyeletes kolléga naponta 8:00-20:00 között fogadja a természetvédelmet érintő, közérdekű bejelentéseket. (Más nemzetipark-igazgatóságnál más az ügyeleti szám!) A Kecskeméti Vadaskertbe is bevihetjük a sérült állatot, ha sikerül befogni.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 08 július 2020 20:37
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449