TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Veszélyesek-e a nyári tetoválások? Íme dr. Olasz Kitti kecskeméti bőrgyógyász és kozmetológus válasza

14
2020 aug.

Veszélyesek-e a nyári tetoválások? Íme dr. Olasz Kitti kecskeméti bőrgyógyász és kozmetológus válasza

 

Nincs nyaralás csillámtetoválás nélkül, a gyerekek megőrülnek érte, a felnőtteket pedig lépten-nyomon hennatetoválók csábítják a strandokon. A felhőtlen szórakozás közepette pedig könnyedén elcsábulhatunk akár egy végleges tetoválásra is. De vajon jó ez a bőrünknek? Utánajártunk! Megkérdeztük dr. Olasz Kitti kecskeméti bőrgyógyász-kozmetológust, hordoznak-e veszélyt ezek a trendi minták.

 

Trendalelke.hu: Jelent-e egészségügyi kockázatot, ha hódolni szeretnénk ezeknek a nyári hóbortoknak?

Dr. Olasz Kitti: A csillámtetoválásnál a káros anyagként a ragasztót érdemes megemlíteni, ami persze vegyianyag, de a mértékletességet tartva tartós egészségügyi kockázattal nem bír. Allergia - ekcémás tünetek formájában - azonban relatíve gyakran előfordul erre az összetevőre. Az allergia azután derül ki, miután felteszik, külön tesztet nem szoktak végezni. A hennatetoválás szabály szerint természetes összetevőkből áll, esetleges allergián kívül egyéb káros hatással nem kell számolnunk, és spontán, gyorsan lekopik. A hennára talán még gyakrabban előfordul allergiás, ekcémás reakció, hiába természetes anyag.

 

A nyár slágere évek óta: a csillámtetkó

 

Mit tegyünk, ha bekövezkezett a baj, a menő tetoválásunk egy szép kis allergiás reakciót hozott magával?

Háziorvos vagy bőrgyógyász ír fel ilyenkor - általában - szteroidos krémet, amely maradandó nyom nélkül elmulasztja a tüneteket. Fontos azonban, hogy ne napozzunk, amennyiben kialakult allergiás reakció, mert az ekcémás tüneteket ronthatja a napfény, illetve nap hatására tartósan barna pigmentáció alakulhat ki az érintett területen. Akinek korábban allergiás reakció, ekcéma már kialakult a tetoválásra, a továbbiakban mindenképpen kerülje!

 

Kitti lányának a karján is készül az egyedi minta hennával

 

Van-e alsó korhatára ezeknek a nyári tetoválásoknak?

Hivatalosan nincs. Anyaként és szakemberként azt az elvet vallom, hogy a gyerekeket minél kevesebb vegyszer, kemikália, mesterséges anyag érje, de egy-egy csillám- vagy henna tetoválás azonban nem a világvége. Ami a léleknek jó, az a testnek is. Az én gyerekeim is hordtak párszor csillámtetoválást és hennát, sőt, saját tetováló szettjeink is voltak. Talán a mértékletességet tartanám fontosnak.

 

Jól gondold meg, mi az, amit egy életen át viselni szeretnél!

 

Nyaralás alatt könnyebben kedvet kaphatunk egy maradandó tetováláshoz is, kínálatból pedig nincs hiány a felkapott üdülőhelyeken.

Ráadásul újra egyre népszerűbb is a maradandó tetoválás. A nyaralás alatt, hirtelen ötlettől, érzelemtől vezérelve sokan varratnak magukra valamilyen mintát, de ezt nem feltétlenül tartom bölcs döntésnek, hiszen akár pár hét múlva megunhatják, meggondolhatják magukat. Tökéletes esztétikai eredménnyel a maradandó tetoválásokat eltüntetni nem igazán lehet. Ebben a kérdésben legyünk megfontoltak! Nagyon vigyázni kell továbbá, hogy steril körülmények között készüljön el a tetoválás, megfelelő festékkel és kellő szaktudással. Itt már nagyobb az egészségügyi kockázat, mint a csillám vagy a henna esetében. Például, nem jó, ha nem megfelelő mélységbe kerül a festék, de a rossz higiénia következtében HIV, hepatitis, vírusos szemölcs és gennyes fertőzés is kialakulhat. A festékre adhat a szervezet allergiás reakciót, és mivel azt nehézkes eltávolítani a bőrből, előfordulhat, hogy több hónapig vagy akár több évig orvosi kezelésre lesz szükség. Nyaralás alatt amiatt sem célszerű tetováltatni, hiszen a tetovált terület gyakorlatilag egy nyílt seb, óvni kell a fertőzésektől, vízbe és napra sem szabad menni vele. Azon embereknek, akiken sok anyajegy található, egyáltalán nem javaslom a maradandó tetoválást. Anyajegyre tetoválni tilos is, de a későbbiekben, a minta alatt kialakuló anyajegyek vizsgálata nehézkes, vagy lelehetetlen lehet.

 

Gondolnád, hogy az ártalmatlannak tűnő sminktetoválás is komoly veszélyeket hordozhat?

 

A sminktetoválás szintén praktikusnak tűnhet nyárra, így nincs szükség vízálló kozmetikumokra, nem kell tartanunk attól, hogy strandolás közben elkenődik a smink. Ezzel kapcsolatban miket kell tudnunk?

A sminktetoválás reneszánszát éli, érthető, ugyanis kisebb hibák gyönyörűen korrigálhatók, és minden reggel, vagy nyáron a strandon, smink nélkül is tündökölhetünk. Fontosnak tartom a sminktetoválással kapcsolatban is, hogy megbízható szalonban, megfelelően képzett szakember, jó géppel, jó festékekkel, steril körülmények között végezze. Az esetlegesen elrontott, vagy azon tetoválások eltávolitása, amelyet nem érzünk magunkénak, szintén körülményes és nehéz feladat. Ilyen esetben mindenképp orvos-esztétikai rendelő felkeresését javaslom. A sminktetoválások esetleges szövődményeként előfordulhat fertőzés - elsősorban a higéniai, sterilitási szabályok megszegésének következtében -, allergia a festékekre - ezen szövődmény gyakori, sok esetben hónapokig tartó orvosi kezelésre lehet szükség, hasonlóan a hagyományos tetoválásokhoz. Az ajak sminktetoválásakor előfordulhat időnként apró kis csomókkal járó gyulladásos, immunlógiai reakció, amely gyógyulása szintén hónapokig tarthat. A tetoválást végző személy nem megfelelő szakértelme esetén, ha a festékeket keverik, majd esetleg később más színnel rátetoválnak, a bőrben bizarr színreakciók alakulhatnak ki, ha a különböző festékek egymással reakcióba lépnek. A sminktetoválásokat célszerű napfénymentes időszakban, és nem közvetlen nyaralás előtt végeztetni.

 

Dr. Olasz Kitti bőrgyógyász, kozmetológus

 

A tetoválás lézeres eltávolításának lehetnek nem várt, kellemetlen következményei?

Lehetnek szövődményei, elsősorban nem megfelelő szakmai felkészültség esetén: megéghet a bőr, illetve hegesedhet az érintett felület. Érdemes emiatt körültekintően megválasztani a helyet, hol kérjük a beavatkozást. Tökéletes esztétikai eredmény ritkán várható a tetoválás eltávolítás után. de lehetővé teszi, hogy esetleg egy új minta kerüljön a korábbi tetoválás helyére.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 14 augusztus 2020 09:26
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449