TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ti írtátok #1: Állati jó nyaralás két keréken

23
2020 aug.

Ti írtátok #1: Állati jó nyaralás két keréken

 

A tavalyi évet követően - amikor a Fertő-tóhoz utaztunk - idén a Tisza-tónál nyaraltunk. Rengeteg kilométert és élményt gyűjtöttünk a tó körül, mindenhová biciklivel mentünk a kiépített, biztonságos kerékpárúton. Két fiunk közül az egyik hatalmas érdeklődéssel csodál meg bármilyen műszaki, ipari, létesítményt, gépet, eszközt. Ezekből a különös látványosságokból sem volt hiány! Furdan-Badonszky Csilla beszámolója.

 

 

Első ilyen jellegű célpontunk a Tiszafüred-Tiszaörvény határában található „Függőcsatorna” volt. A nap 24 órájában tartózkodik ott kezelő, így simán csak bekopogtunk a hatalmas vasajtón, és bejelentkeztünk másnapra egy látogatásra. Nagy szeretettel fogadott egy gépész, aki olyan élvezettel beszélt a csatornáról, a működéséről, hogy még én sem unatkoztam közben. A beszélgetés közben végig sétáltunk a csatornán is.

Kísérőnk ajánlott számunkra további látványosságot, amelyet elmulasztottunk volna saját figyelmetlenségünk miatt. Ugyanis a tókerülés során hosszan időztünk a „Kiskörei vízlépcsőnél” mint a következő ámulatba ejtő létesítménynél, azonban a „Hallépcső” táblát botor módon figyelmen kívül hagytuk, így oda csak később tértünk vissza. A vízlépcső félelmetes, hihetetlen és döbbenetes látvány és érzés. Érzés, mert fent állva érzed is, ahogy dübörög alattad a hatalmas víztömeg. Falhoz tapadó, óvatosan kikukucskálós először, aztán pedig ujjak fehéredéséig való korlátba kapaszkodós (részemről). Vezetéssel látogatható a vízerőmű június – augusztus között szerdán és csütörtökön 10 órakor induló időpontokban, de mi sajnos elszalasztottuk ezeket a lehetőségeket.

 

 

Többször jó alaposan megvizsgáltuk a tó felett átívelő régi vasúti és közúti híd mellé odavarázsolt biciklis hidat, vagyis azt, hogy hogyan toldották azt oda, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy biztonságban, autósokkal egymást nem zavarva kerülhessük meg a Tisza-tavat.

A vízlépcső mellett található „Hallépcsőt” egy pótkör során néztük meg. Ez a lépcső biztosítja a vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső alvízi folyószakasza között. Megszámlálhatatlan mennyiségű kicsi és nagy hal oda-vissza cikázását figyelhetjük meg itt. Ez inkább kisebbik fiunk érdeklődését keltette fel, aki az állat- és növényvilág fáradhatatlan felfedezője.

 

 

Általa választott program volt a „Tisza-tavi Ökocentrum” meglátogatása Poroszlón, ahol a Tisza-tó és Tisza-völgy élővilágával ismerkedhettünk meg. Édesvízi akváriumok találhatók itt, ahol megismerkedhetünk az itt élő halakkal és egyéb állatokkal a vízben és vízparton.

A témánál maradva Tisza-tavi vízi kirándulásra indultunk Tiszafüredről az Albatrosz Kikötőből, Balázs Sándor (Tutajos) kollégája - Attila, a nyelvész - jóvoltából. A 3 órányi, naplementével végződő csónaktúra számtalan csodálatos látnivalót tartogatott számunkra. Attila pedig nem csak az élővilágról mesélt, hanem a magyar nyelv szépségeiről, annak kifejező erejéről is. Tudjátok honnan ered a felhő szavunk például? Vagy a hódol? Jelentkezzetek be Tutajoshoz egy túrára, kérjétek Attilát vezetőnek és ezekre is választ kaptok! A túra során találkoztunk ritkán mutatkozó fekete gólyával, vörös gémmel és még egy hódot is elcsíptünk, mielőtt elbújt volna. Kóstoltunk sulyomot, egyenesen a természet asztaláról. A szúnyogokkal való találkozást szívesen kihagytuk volna a felsorolásból, de szigorúan védett természetvédelmi területen haladtunk át, így tudtuk, hogy ide szerencsére semmilyen ember által kiszórt vegyszer hatása nem ér el, így maradt a sziszegés, csapkodás, vakarózás.

 

 

Most pedig lássuk a nyaralás sportos oldalát!

 

A programok között nem mellékesen megkerültük a tavat. 70 kilométert pedáloztunk a gáton végig. A végére nem őszinte mosollyal az arcunkon fogyasztottuk el a megérdemelt frissítőket. Ki ezt, ki azt.

A tó körül mindenhol rendezett partszakaszokat, strandokat találtunk. Van fizetős strand mindenféle szolgáltatásokkal és fellelhető több szabadstrand, ahol szintén tiszta és igényes a part, és az ott található mosdók, vécék, öltözők, zuhanyzók. Mi a szabadstrandot választottuk. Itt is képzett vízimentők vigyázzák a fürdőzőket, tehát ez se tartson vissza senkit, hogy ide essen a választása.

A kör során Abádszalókon is megálltunk egy órácskára a strandon. Ez egy fizetős, nagyon klassz strand. Biciklivel áthaladókként egy jegy birtokában 1 óra hosszat (a jegyre felírják az érk.-táv. idejét) tartózkodhattunk a strandon, amely során csobbantunk és fagyiztunk is egyet.

Sarudon egy hatalmas lángossal töltöttük fel a kiürült szénhidrát-raktárakat. Itt fizetős ugyan a strand, de a büfék a gát másik oldalán találhatóak, ahová szabad a bejárás. A partokon bérelhető mindenféle vízijármű, amivel önállóan is bejárható a tó egy része.

 

 

Hat napot töltöttünk a környéket bebarangolva:

 

  • Megtettünk biciklivel összesen 140 kilométert, alaposan felavatva a kisebbikünk új biciklijét, amit először alig mert elhozni, inkább a korábbi kisebbet választotta volna, de belátta, hogy hiba lett volna otthon hagyni a Nagy Fehéret.
  • Elnyaltunk több mint 50 gombóc fagyit.
  • Ettünk sok halat.
  • S begyűjtöttünk rengeteg élményt.

 

A Tisza-tó visszavár, halljuk hívó szavát. Következő ide vonatkozó tervünk az októberi madárvonulás megnézése egy Tisza-tavi csónaktúrán.

 

Kedves olvasónk, kicsit pihennénk mi is, írsz nekünk cikket?

 

Elengedsz minket egy szusszanásnyi szabadságra? Ahhoz, hogy újult erővel szolgáltassuk a legklasszabb kecskeméti programokat, friss lendülettel vessük bele magunkat a példaértékű kezdeményezések, a megsüvegelendő életutak felkutatásába, bizony egy picit most nekünk is pihennünk, töltekeznünk kell. Hogy ne kongjon az ürességtől az oldal, arra gondoltunk, kicsit átadjuk a stafétát olvasóinknak. Itt a nagy lehetőség tehát, hogy kipróbáld magad újságíróként! Avass be minket és a többi olvasót, hogyan telik a nyarad! Inspirálj minket új dolgok kipróbálására vagy csak örvendeztess meg néhány üdítő élmény elmesélésével!

Részletek

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 23 augusztus 2020 16:07
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449