TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A Széchenyiváros színpompás, zen szigete az új közösségi kert

04
2020 szept.

A Széchenyiváros színpompás, zen szigete az új közösségi kert

 

Megnéztük, milyen az élet a második széchenyivárosi közösségi kertben. Leesett az állunk, milyen gyönyörű!

 

Balról jobbra: B. Tóth Katalin, Vecseiné Rózsika, Ignácz Bencéné Zsófia

 

2018 tavaszán nyitotta meg kapuit az első közösségi kert a Széchenyivárosban, amely idén egy testvért kapott a Széchenyivárosért Egyesület, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Városüzemeltetési Kft., illetve több kecskeméti cég jóvoltából. Egyre több embert csábít ki a társasházakból a kertészkedés öröme, a saját finomságok szüretelésének vágya.

“Az első közösségi kert akkora sikert aratott, hogy hamar felmerült az igény egy másodikra. A várólistára egyre több név került fel. Minden parcella villámgyorsan gazdára talált a közel harmincból” - büszkélkedik B. Tóth Katalin, az egyesület tagja.

 

 

A Szentcsalád Plébánia melletti, korábban üres terület jelenleg maga a paradicsom: bármerre tekintünk, sokszínű virágok és csodaszép zöldségek, gyümölcsök kúsznak be a látóterünkbe. Irigykedve szemléltük, milyen finomságok virítanak a 15-20 négyzetméteres kiskertekben. A másik közösségi kerthez hasonlóan a parcellák használata térítésmentes, az egyesület biztosítja az eszközöket is, a bérlőknek mindössze a vízért kell fizetniük.

 

 

Meglepődtünk, milyen gyorsan utolérte magát a kert, hiszen a márciusra tervezett nyitást a járvány júniusra tolta, így nem a szokásos vetési, palántázási időszakban kezdhették meg a munkát a kiskertészek, akik között akadnak szorgos gyerkőcök és tapasztalt nyugdíjasok egyaránt. Sőt, egy-egy parcellát iskolák fogadtak örökbe: a Bolyai János Gimnázium és a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola tanulói egyaránt belekóstolhatnak a kertgondozás szépségeibe és teendőibe.

Formálódik a közösség is: Dr. Harnos István, a Bolyai Gimnázium igazgatója felajánlotta, hogy az iskola karbantartói szívesen segítenek bármiféle műszaki, technikai elakadás kapcsán. Mások a kertészkedésben eddig gyűjtött tapasztalataikat dobják be a közösbe segítve azoknak, akik most vágtak bele ebbe a hobbiba. Gyűlnek a száraz ágak, gallyak is, hogy az őszre tervezett közös sütögetés eszközei legyenek.

 

 

A gondnoki feladatokat Vecseiné Rózsika és Aczél Lajos vállalta magára, akik az első széchenyivárosi közösségi kertben is aktív tagok, mértani pontossággal megtervezett parcellák büszke tulajdonosai.

“Lételemem a föld, gyerekkorom óta imádok kertészkedni. A másik közösségi kertben már nagyjából kitapasztaltuk, mit, hogyan érdemes termeszteni. Igyekszem mindenből egy kicsit ültetni. Egy ekkora kiskert nem lát el ugyan egy egész háztartást, de mégis teljesen más élmény a saját sóskánkat, szamócánkat, paradicsomunkat, paprikánkat hazavinni, mint a zöldséges portékáját” - meséli Rózsika, aki a közös területek csinosítgatásán is nagy odaadással fáradozik, naponta több órát a kertben tölt.

“A bab az idei évünk egyik szenzációja, már 40 üveggel eltettem belőle télire” - büszkélkedik Rózsika.

 

 

“Zöldbab, paradicsom, paprika, karalábé, petrezselyem, kelkáposzta, cukkini, cékla, uborka, fűszernövények és virágok” - sorolja Ignácz Bencéné Zsófia, mennyi növény fér meg egymás mellett. “Ki kellett persze tapasztalni, minek mekkora a helyigénye, hogy semmi ne kússzon át a szomszédba és ne is árnyékolja be más növényeit.”

“Kikapcsolódás, egészség, közösség” - Zsófi számára ezt jelenti a kert röviden. Biztosak vagyunk benne, hogy egy fárasztó munkanap után valóban hatalma testi-lelki feltöltődés a saját növényeinket gondozni és gyönyörködni a fejlődésükben.

Zsófi lánya ugyancsak saját parcellát gondoz, és egy egészen új módszert vetett be, hogy javítsa a talaj minőségét: szinte az egész területet mustárral vetette be, ősszel pedig majd beleforgatja a földbe.

 

 

Nincs kőbe vésve, mégis mindenki a házi praktikákra és bio megoldásokra voksolt a növényvédelemben. Zsófi és Rózsika még arra is ügyel, hogy amennyire lehet, csökkentse a műanyagfelhasználást a kertben: fából készült karókat és természetes anyagú kötözőt használnak, hogy ezzel is kíméljék a környezetet.

Nálunk ez egy hatalmas piros pontot ér! Mi ezt gondolatban beírtuk a közösségnek, de nemrég egy hivatalos zsűri is értékelte a kertet, hiszen a hobbikertészek beneveztek A legszebb konyhakertek versenybe, amelyben szeptember végén hirdetnek győztest. Mi az eredménytől függetlenül gratulálunk minden parcellatulajdonosnak, hogy a kerttel egy üde színfoltot varázsoltak a városrészbe!

 

Galéria:

 

Fotók: Trendalelke.hu / Julian Margelatu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 04 szeptember 2020 13:03
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449