Nyomtatás
10
2020 szept.

Dolce vita Kecskeméten: a Box Café kávéiban megbújik egy kis mediterrán életérzés


Szinte az olasz tengerparton érezzük magunkat, amikor a Box Café mennyei illatú és zamatos kávéját szürcsöljük: a virágos szökőkút a háttérben, az Itáliában oly divatos háromkerekű járgány és a messziről hívogató kávéillat kombinációja bennünk mindig a mediterrán életérzést hozza felszínre. Ha sietünk, csak felhörpintjük a város egyik legfinomabb eszpresszóját, de ha több időnk van, nagyokat filozofálunk a kávézásról és a világ dolgairól az ötletgazdával, Baán Péterrel. Ezúttal egy hosszabb beszélgetésre is sort kerítettünk, mert mindent tudni akartunk a Box Café történetéről és Péter kávélázáról.

 

Naná, hogy egy kávé mellett beszélgettünk!

 

Trendalelke.hu: Ez lehet, hogy olyan fogós kérdés, mint egy színésztől megkérdezni, van-e kedvenc karaktere, de mégis, melyik kávé a favoritod?

Baán Péter: A napindító ristretto, amit aztán még kétszer-háromszor megismétlek a nap folyamán. A ristretto intenzívebb ízeket képvisel, mint az eszpresszó, de kevesebb benne a koffein. Továbbá persze nagy kíváncsisággal ízlelgetem az általam kitalált kávékat. Sok kóstolás vezet oda, mire összeáll a tökéletes receptúra.

 

A nagy üzletek mindig egy kávé mellett köttetnek...

 

A klasszikus palettán túl - eszpresszó, latte, capuccino, ír kávé, stb. - ezekkel a saját különlegességekkel is várod a kávéfanatikusokat. Milyen újdonságok születtek meg mostanság a fejedben, majd a csészében?

Például a fűszeres kávék, mint a kardamomos, a gyömbéres cortado vagy a nyárra bevezetett limonádés kávé. 

 

A Piaggio Ape már hozzátartozik a piaci látképhez

 

Mikor kapott el ennyire a kávéláz?

Eredetileg szakács a szakmám, a kávé művészetébe körülbelül tíz éve szerettem bele. Mindig is imádtam kávézni, de akkor kezdett jobban érdekelni a szakmai háttér: egyre több könyvet olvastam a témában, majd elvégeztem egy barista tanfolyamot. Vettem egy komolyabb otthoni kávégépet, és belefogtam a kísérletezésbe. Ezen a ponton már tudtam, hogy a későbbiekben ezzel szeretnék foglalkozni.

 

Pikkpakk elkészül a kedvenc kávéd

 

Ekkor viszont még jött egy nagy váltás az életedben.

Kimentem Angliába szerencsét próbálni, ami egy hétéves periódus lett. Ott csak hobbiszinten foglalkoztam a kávékészítéssel, vittem magammal a gépemet, és rengeteget gyakoroltam. Londonban aztán megtetszettek ezek a kis kávézóként funkcionáló kocsik, onnan jött az ötlet, hogy én is így áruljam a kávét Kecskeméten. Három és fél éve kezdtem a zsibpiacra kijárni, tavaly óta pedig a Budai utcai piacnál állomásozom a hét nagy részében.

 

Nemcsak az olaszok imádják a háromkerekű járgányt, hanem mi is!

 

Ismerősökkel, ha beszélgetünk, sosem Box Caféként emlegetünk. Van, aki a tuk-tukos kávézóként aposztrofál, én - olasz fanatikusként - az apecarról azonosítalak. Mi a kis járgány története?

Márkája szerint egy Piaggio Ape, Budapesten vásároltam. Mindig alakítgattam rajta, amikor hazalátogattam Londonból. Gyakorlatilag teljesen szét kellett szedni, hogy a későbbiekben alkalmas legyen a kávézó üzemeltetésére, hiszen eredetileg egy sima platós kiskocsi funkcióit látta el. Most már saját víz-, gáz- és áramrendszere van, így bárhol leparkolok vele, már készíthetem is a kávékat. A kávégépet pedig Angliából hoztam.

 

Belvárosi nyüzsgés, szökőkút és virágtömeg a háttérben, no, és egy mennyei kávé - kell ettől több?

 

Mit tapasztalsz, milyenek a kecskemétiek kávézási szokásai?

Mivel akad már jó pár olyan hely a városban, ahol minőségi kávét ihatunk, illetve kísérletezhetünk újdonságokkal, azt látom, hogy kezdünk kinőni abból a helyzetből, hogy a kávé egy sötét pörkölésű, keserű, sok cukorral iható koffeinbomba, és megyünk afelé, hogy az emberek egyre nyitottabbak és érdeklődőbbek. A legtöbben viszont még mindig az olaszos, sötétebb pörkölésű eszpresszót keresik nálam. Próbálkoztam nagyon minőségi, citrusosabb ízvilággal, de egyelőre ezt még a többség nem igazán tudja hova tenni.

 

Kezdd a piaci korzózást egy ébresztő koffeinbombával!

 

Arabica vagy robusta? Mintha utóbbi afféle mostohatesóként élne a fejekben.

Minden attól függ, honnan jön a kávébab. Egyes országok ráálltak a mennyiségre a minőség helyett, nem igazán fordítottak nagy figyelmet a feldolgozásra, így aztán jó sötétre pörkölték a kávészemeket, hogy legyen valami íze. Ez egy rettentő keserű végeredményt hozott. Odafigyeléssel mindkettő lehet színvonalas. Találunk tehát jó minőségű robustát és kevésbé nívós arabicát is. A robusta nagyobb koffeintartalommal rendelkezik, és ha megfelelő forrásból származik, lehet világosra pörkölni, így nagyon kellemes ízvilágot érhetünk el vele. Ahhoz nem kell nagyon kávéműveltnek lenni, hogy megérezzük a kávék közti különbséget, bárki tapasztalni fogja, mennyire más például egy afrikai vagy egy dél-amerikai kávé, legfeljebb nem tudja megfogalmazni, hogy ez most karamelles vagy épp mogyorós, netán földiepres aromákat képvisel. Az már inkább igényel tapasztalatot, hogy ítéletet hozzunk az adott kávé felett, hogy kiegyensúlyozottnak érezzük-e az ízeket, a savasságot és a testességet.

 

Fő a környezettudatosság: menő "újrabögrében" is kérheted a kávéd!

 

Nálad miket kóstolhatunk?

Én egy szegedi pörkölőtől vásárolom a kávét, titok fedi, pontosan miből áll ez a saját blend. A friss pörkölés, a kiváló alapanyagok és a megfelelő arányok miatt ez sokkal többet ad egy hagyományos eszpresszónál.

 

Villámgyorsan felhörpinthetjük az eszpresszónkat vagy elidőzhetünk egy fűszeres cortado mellett

 

Hiába veszünk drága kávét otthonra, mindig csalódás ér minket, amikor a kotyogósban lefőzzük. Az alapanyagon kívül mi mindentől áll össze a tökéletes kávékompozíció?

Fontos a víz minősége - én is tisztítottat használok, de lényeges az őrlő és maga a kávégép, továbbá persze a tudás, a tapasztalat. Az a bizonyos 30 másodperc rengeteg összetevős. Volt már, aki megkért, hogy hozzak neki ugyanolyan kávét, amilyet én használok, majd ő otthon lefőzi magának. Jött vissza panaszkodva, hogy nem ugyanazt hoztam neki. Pedig de, csak a többi komponens nem volt adott.

 

Mi mindig a kedvenc bögrénkkel és kávéskanalunkkal indulunk a Box Caféba

 

Nagyon beloptad magad a szívünkbe azzal, hogy ügyelsz a környezettudatosságra, és kérhetjük saját csészébe a kávénkat.

Ha egy mód van rá, szeretném elkerülni, hogy két perc után eldobódjanak a poharak. Lehet hozni sajátot, de nálam is kapható újrahasználható kávésbögre. Eldobhatóból pedig papírpoharat és fából készült keverőt használok, semmiképp sem műanyagot. Eleinte hiányolták a kiskanalat, de igyekszem megmagyarázni, miért nincs, hátha elindul egy szemléletváltás.

 

Péter hamarosan egy kis brit hangulatot is hoz Kecskemétre!

 

Tele vagy új tervekkel. Mesélsz róluk?

A Box Café mellett egy lazább hangulatú helyet tervezek Kecskemétre, ahova próbálok egy kis londoni életérzést csempészni: az ott nagyon kedvelt pubos vonal szolgáltatja az alapötletet. Egyszerű ételeket vizionálok egy kellemes atmoszférájú közösségi térben, és lesz persze egy különleges kávésarok is! Reményeim szerint már ősszel megnyitunk!

 

Mikor, hol találkozhatsz a Box Caféval?

Kecskeméti Piac, Budai u.:

  • Kedd: 7:00-14:00
  • Szerda: 7:00-14:00
  • Csütörtök: 11:00-14:00
  • Péntek: 7:00-14:00
  • Szombat: 6:30-13:00

Kecskeméti Zsibpiac, Szent László körút:

  • Vasárnap: 6:00-13:00 

Facebook-oldal 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 10 szeptember 2020 16:42
Értékelés:
(7 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned