TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ilyen még nem volt Kecskeméten: aromaterápiás kiállítóhellyé avanzsált a Rózsakert

29
2020 szept.

Ilyen még nem volt Kecskeméten: aromaterápiás kiállítóhellyé avanzsált a Rózsakert

Gyenes Kata (balra) és Lakó-Tóth Edit Gyenes Kata (balra) és Lakó-Tóth Edit

 

Pezseg az élet a Kecskeméti Boldogasszony Rózsakertben, amely pillanatnyilag szabadtéri kiállítótérként funkcionál: ha már nem is láthatók teljes pompájukban, de még virágoznak és illatoznak a rózsabokrok, közöttük sétálva pedig Gyenes Kata fotográfus egyedi hangulatú képeit csodálhatjuk meg. A Rózsák tánca sok szempontból egyedi tárlat, megtekintése szigorúan ajánlott minden korosztály számára!

 

 

Vitathatatlanul a város egyik üde színfoltja

A nyüzsgő belvárosból kisétálva igazi aromaterápiában lehet részünk: rózsa- és levendulaillat ölel körbe minket a békés környezetben, ahol egy idő után már a forgalom hangját sem halljuk, ha átadjuk magunkat a pihenésnek.

Európában egyedülálló, szakrális jelentőségű a díszkert, amit Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi álmodott és valósított meg hat évvel ezelőtt, hiszen egy élő rózsafüzért alkotnak benne a virágok. Eredetileg templom épült volna a térre, de ennek a tervnek a mementóját már csupán a Mária szobor őrzi.

A Hírös Cédrus Egyesület májusban vette át a kert gondozását, azóta igyekeznek ezt a teret élettel megtölteni, hogy ne csak a város kihasználatlan kincse legyen. A nyáron máris egy klassz programra invitálták a kecskemétieket: szedd magad levendulaakciót hirdettek, és az esős júniusi nap ellenére sokan csatlakoztak a levendulaszürethez. Mi is szedtünk egy nagy csokorral.

 

 

Ilyen még nem volt a Kecskeméti Rózsakertben!

Illatos rózsák között tekinthetjük meg Gyenes Kata fotográfus első önálló kiállítását, amely egyben az első (de nagyon reméljük, hogy nem az utolsó) tárlat a díszkertben.

A fotográfus kiállítása a második nívós program az egyesület szervezésében. A megnyitó igazi összművészeti élményt adott: a Kecskemét City Balett táncművészei külön koreográfiával készültek az eseményre. A képek és a különleges helyszín magában is megér egy sétát a Rózsakertben, a szabadtéri tárlat szeptember 30-ig látogatható a nap 24 órájában.

“Andris fiammal bicikliztünk a városban, amikor előállt azzal az ötlettel, hogy mehetnénk a Rózsakertbe is fényképezni. Néhány nappal később értesültem a Hírös Cédrus Egyesület Fotózz rózsát! felhívásáról, ami plusz, fentebbről jövő motivációt adott. Mindemellett őszintén nagyra értékelem a rózsát, ha ajándékba kapom, nagy becsben tartom, így örömmel mentem a kertbe. A nyáron már jártam kint fényképezőgéppel, akkor a levendulaszedést fotóztam. Egyszerűen beleszerettem ebbe a kertbe” - meséli Kata, akinek lelki szemei előtt rögtön összefonódott a rózsás képsorozat egy másik fotóanyagával.

 

 

“Barta Dóra, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője megajándékozott a lehetőséggel, hogy az Anna Karenina c. táncelőadásuk próbáin fotózhattam. Lenyűgözött, ahogyan Dóra színpadra álmodta, a táncosok pedig életre keltették ezt a művet. Tolsztoj az Anna Kareninában számomra a legszebben fogalmazza meg az élet lényeget: 'Az élet egész tarkasága, gyönyörűsége, szépsége fényből és árnyból tevődik össze.' E mondanivaló vizualitás nyelvére történő lefordítása érlelte bennem a Rózsák tánca képsorozatot. Egy későbbi, nyári kurzus próbáját követően mentem fényképezni a rózsákat, s láttam, hogy ezek a virágszirmok is épp úgy táncolnak. Így kötöttem össze a táncosokról készült képeket a rózsák makrofotóival. Ezen túl a balettben jelenlevő szépség és szigorú tartás, pontosság a rózsában, a lágy szirmokban és a hegyes tövisekben szintúgy visszaköszön. A képeket színvilágukban is társítani tudtam, a kékes, éteri fények a rózsás képekhez ugyanúgy illeszkednek, miként az Anna Karenina sorozat képeihez.”

 

 

Kata a mondanivalóra is mindig nagy hangsúlyt fektet: képei nem csupán esztétikai élményt szolgáltatnak, hanem gondolkodásra sarkallnak és üzennek valamit.

“Kísérlet is volt ez a sorozat: az örök ellentétpárokat szerettem volna úgy megjeleníteni egy-egy képen, hogy a közöttük húzódó határok ne szegüljenek élesen szembe egymással, igyekeztem harmóniába hozni a kibékíthetetlent. Tudom jól, a fény és az árnyék, az ész és az érzelem, az elme és a lélek soha nem létezhet tökéletes harmóniában egymással, hisz ellentétpárok. De párok. Épp úgy, mint a nő és a férfi. A sorozattal célom volt rámutatni különbözőségeinkre, végletességeinkre, mégis, ha egy másik szemüvegen keresztül nézzük a világot, az üvegfalon túlról, a különbségek megmaradnak ugyan, de a határok elmosódnak, átlényegülnek” - magyarázza Kata, milyen gondolatok társulnak ezekhez a képekhez.

 

 

“Sokszor látom és láttatom fotóimon keresztül világunk hiányosságait: hogy oly gyakran egyszerűen képtelenek vagyunk szeretni egymást, odafigyelni a másikra, hogy inkább behunyjuk szemünk és hamis értékeket kergetünk az igazak helyett. Most viszont - érezve és látva az emberek félelmeit, aggodalmait - a hiány helyett az értékeinkre fókuszáltam, azt szerettem volna előtérbe helyezni, hogy mennyi mindenünk van, amiért hálásak lehetünk, csak észre kell vennünk. Van egy festői kertünk a város szívében, ahol egyre olyan érzésem támad, mintha a párizsi Festők terén sétálnánk, és gondolatban a Montmarte lábánál, a lépcsősoron üldögélnénk. Innen, a magasból, valóban más arcát mutatja a város, a közösség és talán a művészet is. Nem a befogadhatatlan, távolságtartó, messziről nézhető arcát: a kertben a gyerekek szabadon szaladgálhatnak, leutánozhatják a képeken látható táncmozdulatokat, egy festő ihletet meríthet, egy költőben talán már meg is fogalmazódott néhány verssor, de ha valaki csak a mókuskerékből kiszakadva töltekezni jön ide, vagy egy pár karöltve, csendben sétálni, akkor is kap valami pluszt, valami mást, valamit, az üvegfalon túlról” - vallja.

 

 

Őszi-téli pihenőn a kert

Hogy mivel tudják felülmúlni ezeket a kezdeményezéseket? Lakó-Tóth Editet, az egyesület elnökét, az installáció ötletgazdáját kérdeztük a jövőbeli terveikről.

“Rendkívül aktív időszak áll az egyesületünk mögött a Rózsakert vonatkozásában: a kertészeti feladatok megszervezése, a két rendezvény lebonyolítása. Most még nem tudok beszámolni az őszi, téli szezon terveiről. Egy kicsit hagyjuk pihenni a kertet, illetve mi szintén töltődünk, de mindenképp ötletelünk és tervezünk is ez idő alatt. Azt megígérhetem, hogy jövőre megismételjük a levendulaszüretet és akadnak már most új elképzeléseink” - mondja lelkesen Edit. “Szeretném továbbá, ha Kata most megmutatott fotói vándorolnának. Ékei ennek a kertnek, de terveim között szerepel, hogy más szabadtéri helyszíneken is kiállítsuk őket.”

 

 

Rózsaszépítők kerestetnek!

A Hírös Cédrus Egyesület az idősödő társadalom problémáival foglalkozik és innovatív válaszokat keres a felmerült kihívásokra: tagjai az aktív idősödés érdekében különböző kutatásokat végeznek, együttműködéseket alakítanak ki, programokat, képzéseket szerveznek. Ezek hamar népszerűvé váltak a városban, és egyre több kisebb közösséget ölel fel az egyesület, a CédrusKörök tagjai pedig látványosan tesznek Kecskemétért. Mostanság például a Rózsakertet szépítgetik önkéntes munka keretében, természetesen szakmai iránymutatások alapján.

Noha a rózsák korábbi gondozói, a Rózsabarátok Egyesülete által szervezett önkéntesek ugyancsak vállalják, hogy rendszeresen megszépítik a virágokat, bárki jelentkezhet a Hírös Cédrus Egyesületnél, aki úgy érzi, szívesen kesztyűt ragadna olykor a szabadidejében.

 

Elérhetőségek:

  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Facebook-oldal

 

Fotók: Gyenes Kata 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 29 szeptember 2020 20:46
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449