TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Erre a tv-sorozatra nyugodtan kattanj rá!

11
2020 okt.

Erre a tv-sorozatra nyugodtan kattanj rá!

 

A Kecskeméti Televízió évtizedes hagyományokra visszatekintő Természetvédelem határok nélkül című sorozata 36 újabb résszel folytatódik. Biztosan nem vagyunk azzal egyedül, hogy kikapcsol és feltölt minket egy-egy szép természetfilm. A lenyűgöző tájak és az állatvilág csodái melengetik a lelkünket, nem véletlenül terjednek az interneten is virálisan ezek a tartalmak. Most a KTV-t nézve is természetbúvárkodhatunk, méghozzá kéthetente, 20-25 percet. Az első rész cikkünkben lejjebb görgetve is megtekinthető!

 

 

Magyarország és Szerbia között ez az egyetlen kétnyelvű, határon átnyúló műsor

Az „Együttműködés a közös természeti értékek megóvásáért és népszerűsítéséért” című európai uniós, Interreg-IPA projektnek köszönhetően vadonatúj epizódokkal folytatódik a Természetvédelem határok nélkül című regionális sorozat a Kecskeméti Televízió és a szabadkai Pannon RTV együttműködésében. A Természetvédelem határok nélkül című dokumentumfilmeket 2012 óta, megszakítás nélkül tartja műsoron a Kecskeméti Televízió.

 

Itt látható: kéthetente szombatonként, 19:00-kor, a KTV-n

Következő rész: 2020. október 17., 19:00

 

 

A magyar–szerb együttműködés célja a közös természeti értékek védelme, megismerésének elősegítése a határmenti régiókban, és hasznosításuk népszerűsítése a természettisztelő turizmus keretében. A kedvezményezettek a projekt megvalósításával az emberek szemléletmódján, a közös természeti értékekhez való hozzáállásán szeretnének változtatni. Tényszerű és tudományos információkkal szeretnék növelni a természet megőrzése iránti közös felelősségérzetet.

“Az aktualitásokat mindig szem előtt fogjuk tartani, például októberben a daruvonulást” - mondja Karáth Imre, a projekt felelős szerkesztője, aki maga is kiveszi részét az igencsak nagy türelmet igénylő munkálatokból. “Egy kétperces anyag legalább két óra utómunkát igényel, de ehhez már az kell, hogy a természetben felvett anyag készen legyen. Mondhatni, gyűjtögető életmódot folytatok: mindig magamnál hordom a felszerelésem egy részét, és ha meglátok valami érdekességet, felveszem a gumicsizmát, fogom a 20 kilós objektívet, és természetesen megörökítem. Ha légi vagy víz alatti felvételeket kell készíteni, szerencsére vannak ismerőseim, akik örömmel vesznek részt benne. Egy-egy ilyen jól sikerült akció után az ember nyugodtabban alszik, hogy ismét egy különlegességgel bővült a gyűjtemény.”

“Nagyon szeretem a madarakat és a mikroélővilágot lencsevégre kapni, az emlősök közül pedig például az ürgéket. Megtanultam, hogy az ürge egy rendkívül kíváncsi jószág, akár egy falevéllel felkelthető a figyelme. Megesett velem, hogy egy ilyen jelenet annyira lekötött a különlegessége miatt, hogy elfelejtettem elindítani a kamerát. Fontos ebben a szakmában elfogadni, hogy ha valami nem sikerül, akkor nem szabad kudarcként megélni. Komoly biológiai előképzettséggel sem biztos, hogy nem lesz haszontalan az egész éjszaka tartó virrasztás és végül hasznos felvett anyag és fotó nélkül megy haza az ember” - meséli a természetfilmezés sajátosságait.

 

 

A tv-képernyőn túl

A projekt segítségével az embereket is igyekeznek tevékenyen bevonni, ezért a televíziós magazin mellett egy fiataloknak szóló természetismereti versenyt is kiírnak, amelynek döntőjében ötfős szerbiai és magyar csapatok mérhetik össze tudásukat.

Szerveznek még különleges turisztikai programokat - Kecskemét környékén és a határokon átívelve egyaránt -, amelyekre bármely korosztály benevezhet majd. A Kolon-tó körül például már elektoromos biciklivel is kerekezhetnek a természetbe vágyók. A „zöld portré” és a „zöld ötletek” felhívás célja, hogy aktívabban vonják be a televíziónézőket a műsorba.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területe Pest megye déli részétől egészen a szerb-magyar határig húzódik, a három természetvédelmi őrkerületük is érintett az államhatárral, a természetben pedig természetesen nincsenek éles határok az országok között. Az Igazgatóság épp ezért együttműködik a szerb természetvédelmi kollégákkal az élőhelyek egységes kezelése érdekében. Néhány kiválasztott faj kapcsán közös fajvédelmi akcióterveken dolgoznak, például a rendkívül alacsony egyedszámú délvidéki földikutya vagy a magyar természetvédelem egyik emblematikus faja, a túzok esetében.

 

Természetvédelem határok nélkül - 1. adás

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 11 október 2020 16:35
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449