TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Bács-Kiskun megyei lett az Év Fája!

22
2020 okt.

Bács-Kiskun megyei lett az Év Fája!

 

A címet idén a július óta tartó online szavazáson izgalmas küzdelem után a mélykúti júdásfa nyerte el, 5091 szavazattal. A top 10-ben még egy Bács-Kiskun megyei fa végzett.

 

 

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története, helyi jelentősége van. Idén 38 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 10 döntőst. Ezekből a közönség a július 1. és október 1. közötti online szavazással választotta meg kedvencét. A korábbi évekhez képest rekord mennyiségű, összesen 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt. A mélykúti győztes végül a debreceni Déry tér tölgyfáját és a geszti Tisza-kastély platánjait utasította maga mögé.

Az eredményekre idén online formában tartott díjátadón derült fény, ahonnan minden jelölő közösség a fája mellől jelentkezhetett be. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa oklevelet kapott. A Hős Fa címet a Balatonszemes-Bagolyvári Promenád fasora, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.

 

 

Mit érdemes tudni a nyertes mélykúti júdásfáról?

1750-ben került a település a Grassalkovich család tulajdonába, akik a templomdombon lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. Ekkor került Mélykútra a ma is megtalálható júdásfa, melyet valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760-70-es években.

A legenda szerint, mely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Kedvelt találkozási pont kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során.

Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább, ezzel összekötve a múltat és a jelent, a mélykútiakat szerte az országban.

 

 

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

 1. Júdásfa a mélykúti templomdombon (Bács-Kiskun megye) 
 2. A debreceni Déri téri kocsányos tölgy (Hajdú-Bihar megye) 
 3. A geszti Tisza-kastély park platánfái (Békés megye) 
 4. A Micsky Hársak (Pest megye) 
 5. A Napsugár tér juhara (Pócsmegyer-Surány, Pest megye) 
 6. Egy különleges platánfa Szombathelyről (Vas megye) 
 7. Fegyverneki fekete nyárfa (Jász-Nagykun-Szolnok megye)
 8. Az Imrehegyi terebélyes eperfa (Bács-Kiskun megye) 
 9. A balatonszemesi Bagolyvári Promenád fái (Somogy megye)
 10. A ferencvárosi öreg platán (Budapest) 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449