TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Még több esőkertet Kecskemétre!

26
2020 okt.

 

A fejlődés mellett a zöldülésbe is belehúzott Homokbánya: virágokkal teli esőkertet alakítottak ki a városrészben, amely amellett, hogy egy remek megoldás a környezettudatosság jegyében a problémás esővíz elvezetésére, még igazán dekoratív is.

 

 

A zöldülő város jegyében esőkert építést szerveztek nemrég Homokbányán, a Katica bölcsőde előtti téren. A Kecskemét 4.0 programon belül működő Környezettudatos városi infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése munkacsoport több mint 100 növényt biztosított a munkacsoport tagjaiból, illetve a bölcsőde dolgozóiból, szülőkből és a városrész lakóiból álló lelkes ültetőknek.

Városlakóként nap mint nap szembesülünk az esővíz okozta károkkal, hiszen a magas szinten beépített területeken az esővíz bármilyen felületen képes megállni: aszfalton, betonon, kövön, rontva ezzel a felület állóképességét, tartósságát. Az összegyűlt vizet a csatornákba vezetik, amely azonban sokszor nem képes kezelni a hirtelen lezúduló csapadékot és túlfolyáskor a szennyvíz az utcákra jutva növeli a fertőzésveszélyt. A városi esővíz ráadásul sok mérgező anyagot mos a talajba az utakról, többek között különféle olajszármazékokat.

 

 

Az esőkert egy mesterségesen kialakított és növényekkel beültetett mélyebben fekvő felület a talajban, amelynek célja az esővíz felfogása, ideiglenes tárolása és szűrése. A Környezettudatos városi infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése munkacsoport az esőkert létrehozásával szeretne példát mutatni az értékes esővíz hasznosítására és megfelelő kezelésére. Az esőkert ráadásul az esővíz minőségét is javítja. A vizet nemcsak a talaj szűri meg, hanem a növények gyökere is, amely minden hasznos elemet kivesz, amire szüksége van. Az esőkert növényfajtáit Győri András, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata főkertészének ajánlása alapján választotta ki a munkacsoport. Az esőkert létrehozása a KEFAG Zrt. segítségével valósult meg.

 

 

Homokbányára érdemes kilátogatni másik városrészből is, főleg gyerkőcökkel! A „Kerékváros bringapark”, a kerékpáros készségfejlesztő, a KRESZ pálya, a futópálya, a „Bike and Coffee” és a pihenő-játszópark garantált, hogy több órára leköti a kicsiket és nagyokat.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449