TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így ünnepli a Halloweent a kecskeméti magyar-angol család

28
2020 okt.

Így ünnepli a Halloweent a kecskeméti magyar-angol család

 

Akár egyetértünk az ünnep átvételével, akár nem, visszavonhatatlanul begyűrűzött Magyarországra is a Halloween: a boltok polcain sorakoznak a jelmezek és dekorációs elemek ősszel, Kecskeméten is számos buli várja a kicsiket és nagyokat. De mi is ez az angolszász területen elterjedt ünnep? Jó-e nekünk, ha itthon is népszerű? Maria Bloomot kérdeztük, aki angol férjével több mint 16 évet töltött külföldön, így számukra természetes, hogy a gyerekekkel megadják a módját a Halloweennek. Sőt, Maria az elmúlt években a kecskeméti gyerekekkel is megszerettette a töklámpás faragásáról és a csokigyűjtésről elhíresült ünnepet a halloweeni táboraiban.

 

 

Trendalelke.hu: Szerintünk sokan - köztük mi is - csak nagyvonalakban értjük, mi is az a Halloween. Tudjuk, hogy köze van a nálunk ünnepelt halottak napjához és Mindenszentekhez, és hogy angolszász területeken a gyerekek ilyenkor ijesztő jelmezekbe öltözve csokit gyűjtenek, házról házra baktatva. Mi is pontosan ez az ünnep?

Maria Bloom: Nagyon röviden a története a következő: III. Gregory pápa a VIII. sz. közepén rendelte el november 1-jét Mindenszentek ünnepének, és az ezt megelőző éjszaka (október 31.) lett először “All Hallow Eve”(Mindenszentek előéjszakájaként lehetne fordítani), majd később lett “Halloween” belőle. Az eredeti kelta „samhain” ünnepen még ételt–italt tettek ki a visszalátogató szellemeknek, majd később beöltöztek, álarcot vettek fel az emberek, hogy ezeket a visszajáró szellemeket összezavarják. Eredetileg fehérrépát faragtak, amit lámpásként használtak, a tök viszont puhább és nagyobb volt, ezért tértek át erre a 19. századtól. A csokigyűjtés mellett más jellegzetes tevékenységek is kapcsolódnak az ünnephez: például az „apple bobbing”, azaz alma-halászat, a félelmetes történetek mesélése és a töklámpás faragása.

 

 

Ti mint vegyes család hogyan ünneplitek?

Nálunk már hetekkel előtte folyik a dekorálás. A ruhából kivágott tavalyi pókháló-dekorációk mellé mindig készülnek új darabok. Idén a lányom palackba zárt, felcímkézett phoenix tollakat és kémcsőben valami zöld színű, számomra felismerhetetlen valamit is készített a papírmasé lebegő töklámpások mellett. A tökfaragás sosem marad el, és minden évben házilag készített jelmezbe bújnak a gyerekek. Külföldön mindig vezető egyénisége voltam a házról házra járás megszervezésének a közösségben, ahol a gyermekeinket neveltük, így ez természetes volt számomra, hogy itthon is folytassam ezt a tevékenységet. A Trick or Treat házalás után (hangsúlyozom, hogy mi csak ismerősökhöz kopogtatunk) a party mindig egy lehetőséget nyújtott számunkra, hogy október végén is láthassuk barátainkat, jót beszélgessünk, együtt lehessünk. Idén azzal a változtatással fogom ezt tenni, hogy minden ismerősöm meghívom, hogy kopogtassanak be hozzánk csokiért, partyt azonban most nem szervezek.

 

 

Halloweeni dekorációból dömping van októberben a boltokban. Ti mit tapasztaltok, az ismerősök körében mennyire trendi manapság halloweenezni Magyarországon?

Mi 6 éve vagyunk itthon, és csak erre az időre visszatekintve az a tapasztalatom, hogy igen, egyre divatosabb, legalább is az én ismerőseim között, de itt megemlíteném, hogy én a munkám miatt sok olyan családdal kerültem kapcsolatba, akik nyitottak más kultúrák befogadására.

 

 

A gyerekek így játékosan szembesülnek a halállal, a múlandósággal. Könnyebben elfogadják az emberek halandóságát ezáltal? Ti a gyerekeknek hogyan magyaráztátok ezt meg?

Szerintem a gyerekeket a maguk szintjén kell bevonni a gyászba. Én mindig megkérdezem először, hogy nekik mi a véleményük. Ezek alapján felelek a kérdéseikre. Nálunk Halloween megünneplése után nem marad el a temető meglátogatása sem, ahol elcsendesedünk, gyertyát gyújtunk és beszélgetünk.

 

 

Szerinted milyen előnyei, hátrányai lehetnek az ilyen átvett ünnepeknek?

Személy szerint én csak előnyöket látok. Tanulni és más kultúrák hagyományaival megismerkedni számunkra kifejezetten személyiségépítő, látókört szélesítő. Külföldön tartózkodásunk idején számtalan új ünneppel ismerkedtünk meg: Diwali idején kicsi lámpásokat készítettünk, henna tetoválás díszítette kezünket, Guy Fawkes éjszakáján örömtüzek mellett melegedtünk, Pancake Day idején buzgón készítettünk palacsintát a konyhában (mind a mai napig), Thanksgiving alkalmával barátokkal adtunk hálát pulykavacsora mellett, St. Patrick napján háromlevelű lóhere elkészítésével ünnepeltünk az oviban az írek nemzeti ünnepét, Valentin-napon izgatottan vártuk, hogy hány képeslap érkezik és ki tudjuk-e találni, hogy kitől jött… Én úgy gondolom, hogy mindezek megismerése gazdagított bennünket. Szerintem a magyar hagyományok mellett megférnek más nemzetek hagyományai is, persze ez egyéni felfogás kérdése, én a más véleménnyel rendelkezőket is teljességgel elfogadom.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 29 október 2020 10:20
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449