TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A kecskemétiek is inkább húsevők hal helyett

03
2020 nov.

A kecskemétiek is inkább húsevők hal helyett

Fotó: Freepik Fotó: Freepik

 

HalPéntek néven nemrég országos kampány indult a rendszeres halfogyasztás ösztönzésére. Megkérdeztünk két népszerű kecskeméti éttermet, ők mit tapasztalnak, mennyire szeretik a halas ételeket a vendégeik.

 

Az elmúlt években nőtt ugyan a halas ételek iránti kedv Magyarországon, azonban egy ember átlagosan 6,7 kilogramm halat fogyaszt évente, ami még mindig alacsony. A halfogyasztás továbbra is szezonális jellegű: a magyarok leginkább húsvét és karácsony előtt vásárolnak halat. Elutasításának okaként a magas árat, a szálkáktól való félelmet és a halak minőségével kapcsolatos kifogásokat jelölik meg egy kutatás szerint.

Vajon mennyire halasak a kecskemétiek? A Spaletta Étterem és Sörház tapasztalata igen pozitív, ugyanis meglehetősen nagy igény mutatkozik a vendégek részéről halból készült fogásokra.

“Átlagosan 30%-ban fogyasztanak halas ételeket a vendégeink” - osztotta meg velünk a pozitív statisztikát Both Krisztina, a Spaletta Étterem és Sörház ügyvezetője.

Az alföldi ízekre specializálódott Rozmaring Étterem bisztrókonyháján ugyancsak rendszeresen készülnek halas ételek.

“Van egy réteg, aki ‘halrajongó’, de azt tapasztaltuk, hogy az alföldi ember többnyire húsevő, aki alkalomszerűen fogyaszt halat. A kedvelt halételek inkább hasonlítanak a hagyományos magyar ételekre, pl. halászlé, harcsapaprikás. Nagyjából a belsőséget szerető vagy vadhúst fogyasztókkal tudnék párhuzamot vonni a kedveltségben” - tudtuk meg a Rozmaring Étterem szakmai tanácsadójától, Kővári Ádámtól.

 

 

Abban, hogy mit preferálnak inkább a kecskemétiek, teljesen eltér a két étterem tapasztalata. Míg a Spaletta kínálatában a tengeri halak dominálnak és ezeket is fogyasztják náluk szívesebben, a Rozmaring étlapján - alföldi étteremként - csak tavi halat találunk, tengerit nem. A helyben élő németek a fehér húsú halakat, pl. a süllőt rendelik náluk, míg a magyar vendégek inkább “harcsásak”.

A Spaletta heti menü ajánlatában majdnem minden második héten van halas fogás, az állandó étlapon kívül. A Rozmaring állandó étlapján pedig jelenleg 3 harcsás fogás van.

“A járvány előtt 5 állandó halételünk volt - a 3 harcsás fogás mellé 2 süllős frissen sülttel is készültünk, azonban a koronavírus miatt megfogyatkozott most a német vendégek száma, így ezek kikerültek a repertoárból. A heti menüben fixen szokott szerepelni hal, általában szerdán - nálunk tehát HalSzerda van. Illetve a szezonális bisztróvacsorában nemrég épp egészben sült friss aranydurbinccsal kedveskedtünk az ínyenceknek. Ezek olyan alkalmak, amelyekre szívesen eljönnek a vendégek, de nem lehetne minden héten eladni” - magyarázta Kővári Ádám, aki úgy véli, az alacsony halfogyasztásnak hazánkban inkább kulturális okai vannak, semmint anyagi.

 

 

“Étlapunkon a halas ételek nem a legdrágábbak közé tartoznak, keletjük is közepesnek mondható. Van olyan drágább étel, ami jobban fogy (pl. borjú bécsi). A HalPéntek elképzelése jó, azonban a halevés szeretetét kulturálisan kell megalapozni, már gyermekkorban. A ‘balatoni hekk’, amit Argentína partjai mellől halásznak és tömbbe fagyaszva juttatnak el ide, nem segíti ezt a törekvést. Nem is finom, nem is egészséges, a halsütők ráadásul rendszeresen szárazra sütik, így az ezt megszokó vendég egy rendesen - nem kiszárítva - megsütött halat sokszor nyersnek gondol. Ezekkel az ‘alapokkal’ meg van kötve a vendéglátó keze. A fine diningtól vonatkoztassunk el, az csupán egy réteg kiváltsága, arról beszélünk, amit az átlagember fogyaszt” - fejtette ki véleményét a Rozmaring szakmai tanácsadója.

“Másik kulturális aspektus a halfogyasztás ‘hogyanja’. A legtöbb halat úgy szeretjük, mint a többi magyar ételt: rántva, lecsósan, paprikásan, tejfölösen, még ha sütjük, akkor is kell a lisztbe paprika… Így szeretjük, nekünk így finom. Viszont ez is jelentősen behatárolja a halfogyasztás alkalmainak rendszerességét, kevesen szoktak heti szinten ‘halászlézni’.”

Mindkét étterem kifejezetten örül a HalPéntek kezdeményezésnek. A Spaletta amiatt, mivel “itthon a népesség nagy része elzárkózik a halas, elsősorban tengeri halas ételektől”, a rozmaringosok pedig az egészséges táplálkozást domborítják ki és remélik, kitartó lesz a mozgalom.

“Az egészséges táplálkozás részeként a halfogyasztást (és a zöldség, gyümölcs fogyasztását is) folyamatosan kell népszerűsíteni, jó példákat bemutatni, a hétköznapi ember fejébe belemantrázni” - javasolja Kővári Ádám. “A hekkre pedig óriásvámot kellene kiróni!”

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 03 november 2020 17:14
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449