TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Nem túl meglepő: a lezárás lett az év szava

10
2020 nov.

Nem túl meglepő: a lezárás lett az év szava

 

Az év szava tökéletes bizonyíték rá, hogy a nyelv mennyire tükrözi a körülöttünk lévő világot. 2020-at a világjárvány dominálta, így nincs benne semmi meglepő, hogy a lockdownt, magyarul a lezárást választotta 2020 szavának a brit Collins szótár.

 

 

Definíciójuk szerint a lockdown olyan szigorú korlátozások alkalmazását jelenti, amik kiterjednek az utazásra, a szociális érintkezésre, továbbá a közterületekre.

A szó használatában körülbelül 6 ezer százalékos emelkedést tapasztalt a Collins website-okon, könyvekben, újságokban, rádiókban, tévéműsorokban. 2020-ban már eddig is több mint negyedmilllió említést regisztráltak.

 

 

A szó összefoglalja azt a közös élményt, amelyben világszerte emberek milliárdjai osztoznak, ezért választották az év szavának - írja a Guardian.

A címért versenyben volt még többek között a „koronavírus”, a „társas távolságtartás”, az „önkéntes izoláció” és a „szabadságolás” is.

A pandémiához köthető kifejezéseken túl a BLM, azaz a Black Lives Matter is jelentős, 581%-os növekedést mutatott a tavalyi évhez képest, és ugyancsak népszerű volt a brit hercegi pár távozására megalkotott Megxit, a hatalmas mennyiségű étel felfalását, illetve ennek levideózását és megosztását jelentő „mukbang” kifejezés, valamint a TikToker is, vagyis a trendi videómegosztó felhasználója.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449