TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Megszépül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

10
2020 nov.

Megszépül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

 

Kecskemét egyik legimpozánsabb épülete, a Katona József téren álló műemlék színházépület hamarosan komoly ráncfelvarráson esik át, hogy egyrészt még inkább a nézők kényelmét szolgálja, másrészt megfeleljen a legújabb technikai igényeknek. A Ruszt József Stúdiószínház ugyancsak megújul.

 

A területbővülésre a Kecskeméti Nemzeti dinamikusan növekvő családjának nagy szüksége van: a teátrumnak immár saját zenekara és énekkara van, illetve a társulat és a háttérben dolgozók száma is folyamatosan nő. A komplex felújítás funkcionálisan és technológiai szempontból egyaránt korszerű, gazdaságosan üzemeltethető létesítménnyé teszi az épületeket. A teljes körű színháztechnikai megújulás nem jár együtt funkcióváltással, vagy funkcióbővítéssel.

A tervezés előreláthatóan 15 hónapot, majd a rekonstrukció várhatóan két évet vesz igénybe. Tehát a 2020/21-es szezont, valamint a 125. ünnepi évadot illetően még nem lesznek változások a játszóhelyek tekintetében.

A főbb beavatkozások tervei között szerepel a homlokzatfelújítás, a nyílászárók részleges cseréje, felújítása, illetve a teljes gépészeti rekonstrukció. Nagy hangsúlyt fektetnek a színházterem, az épületvillamossági szerkezetek, a színháztechnika, az audiovizuális rendszerek, a vizuális és hangrendszer korszerűsítésére. A közösségi terek, a nézőtér új bútorokat kap, továbbá az új és a meglévő öltözőblokkok, irodák, műhelyek komplex kialakítása, bútorozása, próbaterem kialakítása is beletartozik a munkálatokba. Kiemelt szempont az akadálymentesítés és az épületfelügyeleti rendszer kiépítése mindkét játszóhelyre.

 

 

A közbeszerzési eljáráson az ARKER STÚDIÓ Építészeti és Kereskedelmi Kft. nyerte el a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház komplex felújításával kapcsolatos tervek és tanulmányok elkészítésének munkáját. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház komplex felújításával összefüggő beruházások előkészítésére Kecskemét önkormányzata a Beruházás Előkészítési Alapból közel 239 millió forint támogatásban részesült a Kormány határozata alapján. A támogatást az önkormányzat közel 60 millió forinttal egészíti ki. A bruttó közel 300 millió forintot a színházépület és a Ruszt József Stúdiószínház tervezett fejlesztésének előkészítésére, az engedélyes és kiviteli tervek, valamint a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére fordítja az önkormányzat. A nagyszínház esetében örökségvédelmi engedélyezési és kivitelezési, a stúdiószínház esetében építési engedélyezési és kivitelezési tervdokumentáció elkészítése szükséges.

A Kecskeméti Nemzeti Színház felújításával kapcsolatos dokumentumokat november 10-én írta alá Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és ifj. Lőrincz Ferenc, az Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.

 

Egy darabig nélkülöznünk kell az előadásokat

 

A színházi élményekkel egyelőre várnunk kell, a Kecskeméti Nemzeti 2020. november 11-e szerdától, a kormány által hozott új korlátozások miatt ugyanis bizonytalan időre bezárja kapuit.

A vezetőség folyamatosan dolgozik azon, hogy a megváltott bérletek és jegyek előadásra váltása, pótlásként megvalósítható legyen majd a jövőben. Addig is a nézők türelmét és megértését kérik.

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 10 november 2020 18:23
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449