TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskeméten a közterületeken is kötelező a maszkviselés, a polgármester feladata kijelölni a pontos területeket

11
2020 nov.

Kecskeméten a közterületeken is kötelező a maszkviselés, a polgármester feladata kijelölni a pontos területeket

Fotó: Freepik/prostooleh Fotó: Freepik/prostooleh

 

Kedd éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentetett járványügyi korlátozásokat részletezi. A parlament megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendkívüli jogrend 90 napra való meghosszabbítására, tehát kedd éjféltől életbe léptek a meghirdetett szigorú korlátozások: többek közt az este 8 és hajnali 5 közötti kijárási tilalom, az áttérés a digitális oktatásra, az éttermek, fitnesztermek bezárása vagy a résztvevők számának korlátozása az esküvőkön és a temetéseken. A korlátozások 30 napig érvényesek, de szükség esetén meghosszabbíthatók.

 

Este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Kivételt jelent az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, az életvédelem, vagy ha valaki munkavégzés céljából van kint, illetve munkába megy vagy munkából jön, versenyszerűen sportolók esetében, ha edzésre vagy sportrendezvényre mennek. A munkavégzést és a versenyszerű sportolást okirattal szükséges igazolni, erről bővebb információkat a kormany.hu oldalon tesznek majd közzé. Kutyasétáltatás céljából este 8 és reggel 5 óra között 500 méteres körzetben szintén elhagyhatjuk lakóhelyünket. 

 

 

A rendelet külön kitér a maszkviselés szabályaira: előírja, hogy hat éven felül mindenki köteles az orrát és száját folyamatosan elfedő orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot viselni

 • a tömegközlekedési eszközökön,
 • az éttermekben, vendéglátóhelyeken,
 • az üzletekben,
 • a bevásárlóközpontokban (az irodák, a sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével),
 • a tömegközlekedési várótermekben,
 • a levéltárakban,
 • a postán,
 • a közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitva álló területén, valamint
 • minden egyéb olyan helyiségben, ahol ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak egy időben.

Ugyancsak kötelező maszkot viselni a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen és nyilvános helyen - ez tehát Kecskemétre is vonatkozik! Amennyiben friss információkkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere hogyan határoz ez ügyben, pontosan mely területeken lesz kötelező a maszkviselés, azonnal hírt adunk róla.

Sportolás közben, illetve a parkokban és zöldterületeken nem kötelező tartani ezt a szabályt.

Minden hat éven felüli köteles maszkot viselni az egészségügyi intézmények területén, de ez nem vonatkozik a kórtermekben ápolt betegekre. A rendelet maszkviselést ír elő a szociális intézmények dolgozóinak, ha közvetlenül érintkeznek az ellátottakkal vagy tartósan másfél méteres közelségben vannak tőlük, illetve az ellátottaknak is a közösségi programokon és lehetőség szerint a közösségi terekben.

Az üzemeltető köteles gondoskodni arról, hogy a tömegközlekedési eszközön utazók a maszkot megfelelő módon viseljék. Ha ezt valaki megszegi, és felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, illetve nem hagyja el a tömegközlekedési eszközt, a vezető vagy az üzemeltető más alkalmazottja köteles az utazásból kizárni, szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt rendőri intézkedést kezdeményezni és leszállítani a tömegközlekedési eszközről.

 

 

Az egészségügyi dolgozók, valamint azok az orvos- és egészségtudományi képzésen tanuló hallgatók, akik a világjárvány elleni védekezésben közreműködnek, ingyen utazhatnak a helyközi és a helyi tömegközlekedési eszközökön. Ellenőrzés esetén be kell mutatni az egészségügyi intézmény igazolását, illetve az egészségügyi dolgozóknak a személyazonosító igazolványukat, míg a hallgatóknak a diákigazolványukat (vagy más dokumentumot, ami igazolja a hallgatói jogviszonyt).

Tilos közterületen és nyilvános helyeken a csoportosulás, valamint a gyülekezés, így például nem lehet demonstrációt sem szervezni.

 

 

A fitnesztermeket, sportpályákat csak a versenyszerűen sportolók használhatják. A közterületen, a nyilvános helyeken és a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység megengedett, csapatsportok gyakorlása viszont tilos.

Továbbra is megengedi a rendelet a versenyszerűen sportolók számára az edzést és a sportrendezvényeket, azonban december 11-ig csak zárt kapuk mögött, nézők nélkül lehet ezeket megrendezni. 

 

 

A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelen lévők száma nem haladja meg a 10 főt. Temetésen legfeljebb ötven fő vehet részt. A házasságkötésnél pedig kizárólag a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók, a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei lehetnek jelen. A szabályok betartásáról a rendezvény szervezőjének, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény vagy helyiség üzemeltetőjének kell gondoskodnia.

 

 

Az éttermek csak házhoz szállítást vállalhatnak. A vendéglátó üzletekben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, a vendég csak addig lehet bent, amíg megkapja az elvitelre kért ételt. De vannak kivételek, ahol nem érvényes ez a szabály:

 • a munkahelyi éttermek, büfék,
 • az iskolai menzák, büfék (de csak azt szolgálhatják ki, aki ott dolgozik vagy tanul),
 • az egészségügyi intézmények éttermei, büféi, 
 • a szállodai éttermek, bárok (kizárólag azokat szolgálhatják ki, akik ott szállnak meg).

A szálláshelyeken csak olyan vendégek tartózkodhatnak, akik üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkeznek, illetve rajtuk kívül a honvédség és a rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek, akik szolgálati feladatot látnak el, továbbá a kirendelt egészségügyi dolgozók. Turistákat tehát egy szálláshely sem fogadhat.

Este 7 óra és reggel 5 óra között az üzleteknek, lottózóknak, valamint a nemzeti dohányboltoknak is zárva kell lenniük. A rendelet úgy fogalmaz, hogy este 7 óra és reggel 5 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével tilos. A gyógyszertárak és a benzinkutak viszont este 7 óra és reggel 5 óra között is nyitva tarthatnak.

 

 

A bölcsődék, az óvodák és az iskolák a 8. osztályig nyitva maradnak, 9. évfolyamtól fölfelé viszont az iskolák átállnak digitális oktatásra. A középfokú kollégiumok esetében a döntés az igazgatóké. A felsőoktatási intézmények ugyancsak digitális oktatásra állnak át. 

 

 

A részletes kormányrendelet itt olvasható

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 11 november 2020 12:31
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449