TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Színterápia Hetényegyházán: mikulásvirág-csodák a Kovács Kertészetben

16
2020 nov.

Színterápia Hetényegyházán: mikulásvirág-csodák a Kovács Kertészetben

 

Tengernyi mikulásvirágban gyönyörködhettünk a minap, és mindezért nem kellett a virágkultúrájáról híres Hollandiáig utaznunk, elég volt Heténybe látogatnunk. A közel 40 éve családi vállalkozásként működő Kovács Kertészetben tavasszal szinte egymásnak adják a látogatók a kilincset, és számos magyar település köztereit is az ő virágaik díszítik. Azt már kevesen tudják, hogy a nyári szezon után is van élet Kovács László és felesége, Kovács Lászlóné Kati modern fóliasátraiban, ahol most a mikulásvirágé a főszerep. A holland tulipánmezős fotók komoly vetélytársat kaptak a hetényi vállalkozás karácsonyi “növénysztárjának” személyében.

 

 

A ‘80-as években még csak zöldség termett egy parányi fóliasátorban, amiben felegyenesedni sem lehetett. A rendszerváltás óta már kimondottan csak virágokkal foglalkozik a Kovács család. Mostanra úgy kinőtte magát a kertészet, hogy összesen 4 ezer négyzetméteren nőnek a pompás virágok télen-nyáron.

“Az egész évet végigdolgozzuk. Amint eladtuk a mikulásvirágokat, jöhetnek a karbantartási munkálatok és a takarítás, majd januárban elkezdjük a nyári virágok ültetését. A többi sátorban jelenleg teleltetés folyik, illetve még javában ültetik az árvácskát” - kezdi Kovács Lászlóné Kati, miközben a színpompás virágtengerben sétálunk.

A klasszikus piros mellett különböző színek: fehér, zöldesfehér, lazac, rózsaszín, narancs és ezek kombinációiból, varációiból áll össze a mikulásvirág-szőnyeg.

 

 

A karácsonyi készülődés a Kovács Kertészetben már nyáron elkezdődik

Nem is gondolnánk, hogy milyen áldozatos munka szükségeltetik ahhoz, hogy ezek a csodás növények elhozzák az otthonunkba az ünnepi hangulatot. Olyan elköteleződést kíván, akár egy csecsemő gondozása.

“Június óta nevelgetjük a hozzánk dugványként érkező mikulásvirág-palántákat nagy szeretettel, szinte 24 órás odafigyeléssel. Folyamatosan monitorozzuk a vízmennyiséget, a hőmérsékletet. Én minden nap körbejárom az összes növényünket, eltávolítom az elhalt leveleket, ellenőrzöm, kell-e permetezni, pakolgatom a cserepeket, hogy egy sorban hasonló méretű növények legyenek. Innen nem lehet elmenni szabadságra és esti kimenőre sem. Ha nekem máshol akad dolgom, akkor a férjem, Laci marad itthon, de valakinek mindig felügyelnie kell a növényeket. Este, amikor már nagyon fáradt vagyok, de látom, hogy valamelyik virág még egy kis gondozásra szorul, akkor sincs mese, még bírnom kell egy kicsit" - meséli a 65 éves Katika elképesztő lendülettel és őszinte elhivatottsággal.

 

 

Mitől piros és miért nem virág?

Közkeletű tévedés, hogy a növény pirosban pompázó része virág lenne. Sőt, a piros színhez is kell némi segítség a mikulásvirágnak.

“Szeptemberben elkezdjük egy fekete szövettel leárnyékolni az összes virágot. Mindezt minden egyes nap, ugyanabban az időben, öt héten keresztül. Este fél 6-kor letakarjuk és reggel fél 8-kor vesszük le a takarót. Egyetlen nap sem maradhat ki. Az a lényeg, hogy megnyújtsuk az éjszakát, hogy ugyanannyit legyen a növény sötétben, mint világosban" - avat be bennünket Katika a kulisszatitkokba.

 

 

“Mind az én gyerekem”

Kati 30 éven keresztül dajkaként dolgozott a hetényegyházi óvodában, de ezzel párhuzamosan az óvodai műszak előtt és után évtizedekig munkálkodott a kertészetben is. Sokszor megkérdezték tőle, melyiket szereti jobban.

“Mindig azt feleltem, hogy nincs különbség. A növényeket éppúgy kell dédelgetni, mint a gyerekeket. Eszméletlenül jó érzés, amikor a régi ovisaim megjelennek a kertészetben, de már hozzák magukkal a saját gyerkőceiket.”

Amikor a mostani gyerekeiről, a mikulásvirágról kérdezzük, nem is tudja megmondani, melyik a kedvence, mert imádja az összes színt. “Mind az én gyerekem. Amikor elviszik őket, az egyrészt jó érzés, hogy volt értelme dolgozni velük, másrészt fáj is egy kicsit a szívem.”

 

 

Így marad otthon is csodaszép a mikulásvirágod!

Ahhoz, hogy a tökéletesen felnevelt virágok az otthonunkban is egészségesek maradjanak karácsonyig, sőt, akár utána is, nekünk is tennünk kell. Katikát alaposan kifaggattuk a mikulásvirág tartásának fortélyairól:

 • Sem a túl hideget, sem a túl meleget nem kedvelik ezek a virágok, a 20 fok körüli hőmérséklet az ideális számukra.
 • Nem szabad túlöntözni, ha megáll a kaspóban a víz, inkább öntsük ki!
 • Azonban az sem jó, ha kiszárad a föld. Az az optimális, ha nedvesen tartjuk a földet.
 • Az északi tájolású helyiségekben szeret az ablakban lenni, ám a tűző nap árt neki.
 • Radiátor közelébe és közvetlenül a padlófűtésre semmiképp se helyezzük!
 • Inkább a párás levegőt kedveli, semmint a szárazságot.
 • Tápoldatoznunk otthon már nem kell.
 • Ami azonban a legfontosabb: szeretni kell őket!
 • Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a mikulásvirág levelei mérgezőek, így kisgyermekes háztartásokban gondosan kell megválasztani a helyét, hogy a gyerkőc még véletlenül se férjen hozzá!

 


Nincs még mikulásvirágod?

Nagy- és kiskereskedők mellett magánszemélyeket is kiszolgálnak a Kovács Kertészetben. Katika pedig bárkit szívesen ellát vásárlás közben kertészeti és növénynevelési tanácsokkal.

Igazi élmény ellátogatni hozzájuk, akár családdal is. A gyermekek előszeretettel veszik birtokba a hatalmas kertet, de még egy kis tanyasi életérzést is kapnak: kutya, macska, kacsa, liba, tyúk és gyöngytyúk is akad néznivaló gyanánt.

 

 

Kovács Kertészet

 • Nyitva: minden nap 8-18 óráig
 • 6044 Hetényegyháza, Belsőnyír 295.
 • Telefon: 06 76 472 792
 • Mobil: 06 30 645 69 41

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 16 november 2020 18:18
Értékelés:
(16 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449