Nyomtatás
16
2020 nov.

Színterápia Hetényegyházán: mikulásvirág-csodák a Kovács Kertészetben

 

Tengernyi mikulásvirágban gyönyörködhettünk a minap, és mindezért nem kellett a virágkultúrájáról híres Hollandiáig utaznunk, elég volt Heténybe látogatnunk. A közel 40 éve családi vállalkozásként működő Kovács Kertészetben tavasszal szinte egymásnak adják a látogatók a kilincset, és számos magyar település köztereit is az ő virágaik díszítik. Azt már kevesen tudják, hogy a nyári szezon után is van élet Kovács László és felesége, Kovács Lászlóné Kati modern fóliasátraiban, ahol most a mikulásvirágé a főszerep. A holland tulipánmezős fotók komoly vetélytársat kaptak a hetényi vállalkozás karácsonyi “növénysztárjának” személyében.

 

 

A ‘80-as években még csak zöldség termett egy parányi fóliasátorban, amiben felegyenesedni sem lehetett. A rendszerváltás óta már kimondottan csak virágokkal foglalkozik a Kovács család. Mostanra úgy kinőtte magát a kertészet, hogy összesen 4 ezer négyzetméteren nőnek a pompás virágok télen-nyáron.

“Az egész évet végigdolgozzuk. Amint eladtuk a mikulásvirágokat, jöhetnek a karbantartási munkálatok és a takarítás, majd januárban elkezdjük a nyári virágok ültetését. A többi sátorban jelenleg teleltetés folyik, illetve még javában ültetik az árvácskát” - kezdi Kovács Lászlóné Kati, miközben a színpompás virágtengerben sétálunk.

A klasszikus piros mellett különböző színek: fehér, zöldesfehér, lazac, rózsaszín, narancs és ezek kombinációiból, varációiból áll össze a mikulásvirág-szőnyeg.

 

 

A karácsonyi készülődés a Kovács Kertészetben már nyáron elkezdődik

Nem is gondolnánk, hogy milyen áldozatos munka szükségeltetik ahhoz, hogy ezek a csodás növények elhozzák az otthonunkba az ünnepi hangulatot. Olyan elköteleződést kíván, akár egy csecsemő gondozása.

“Június óta nevelgetjük a hozzánk dugványként érkező mikulásvirág-palántákat nagy szeretettel, szinte 24 órás odafigyeléssel. Folyamatosan monitorozzuk a vízmennyiséget, a hőmérsékletet. Én minden nap körbejárom az összes növényünket, eltávolítom az elhalt leveleket, ellenőrzöm, kell-e permetezni, pakolgatom a cserepeket, hogy egy sorban hasonló méretű növények legyenek. Innen nem lehet elmenni szabadságra és esti kimenőre sem. Ha nekem máshol akad dolgom, akkor a férjem, Laci marad itthon, de valakinek mindig felügyelnie kell a növényeket. Este, amikor már nagyon fáradt vagyok, de látom, hogy valamelyik virág még egy kis gondozásra szorul, akkor sincs mese, még bírnom kell egy kicsit" - meséli a 65 éves Katika elképesztő lendülettel és őszinte elhivatottsággal.

 

 

Mitől piros és miért nem virág?

Közkeletű tévedés, hogy a növény pirosban pompázó része virág lenne. Sőt, a piros színhez is kell némi segítség a mikulásvirágnak.

“Szeptemberben elkezdjük egy fekete szövettel leárnyékolni az összes virágot. Mindezt minden egyes nap, ugyanabban az időben, öt héten keresztül. Este fél 6-kor letakarjuk és reggel fél 8-kor vesszük le a takarót. Egyetlen nap sem maradhat ki. Az a lényeg, hogy megnyújtsuk az éjszakát, hogy ugyanannyit legyen a növény sötétben, mint világosban" - avat be bennünket Katika a kulisszatitkokba.

 

 

“Mind az én gyerekem”

Kati 30 éven keresztül dajkaként dolgozott a hetényegyházi óvodában, de ezzel párhuzamosan az óvodai műszak előtt és után évtizedekig munkálkodott a kertészetben is. Sokszor megkérdezték tőle, melyiket szereti jobban.

“Mindig azt feleltem, hogy nincs különbség. A növényeket éppúgy kell dédelgetni, mint a gyerekeket. Eszméletlenül jó érzés, amikor a régi ovisaim megjelennek a kertészetben, de már hozzák magukkal a saját gyerkőceiket.”

Amikor a mostani gyerekeiről, a mikulásvirágról kérdezzük, nem is tudja megmondani, melyik a kedvence, mert imádja az összes színt. “Mind az én gyerekem. Amikor elviszik őket, az egyrészt jó érzés, hogy volt értelme dolgozni velük, másrészt fáj is egy kicsit a szívem.”

 

 

Így marad otthon is csodaszép a mikulásvirágod!

Ahhoz, hogy a tökéletesen felnevelt virágok az otthonunkban is egészségesek maradjanak karácsonyig, sőt, akár utána is, nekünk is tennünk kell. Katikát alaposan kifaggattuk a mikulásvirág tartásának fortélyairól:

 • Sem a túl hideget, sem a túl meleget nem kedvelik ezek a virágok, a 20 fok körüli hőmérséklet az ideális számukra.
 • Nem szabad túlöntözni, ha megáll a kaspóban a víz, inkább öntsük ki!
 • Azonban az sem jó, ha kiszárad a föld. Az az optimális, ha nedvesen tartjuk a földet.
 • Az északi tájolású helyiségekben szeret az ablakban lenni, ám a tűző nap árt neki.
 • Radiátor közelébe és közvetlenül a padlófűtésre semmiképp se helyezzük!
 • Inkább a párás levegőt kedveli, semmint a szárazságot.
 • Tápoldatoznunk otthon már nem kell.
 • Ami azonban a legfontosabb: szeretni kell őket!
 • Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a mikulásvirág levelei mérgezőek, így kisgyermekes háztartásokban gondosan kell megválasztani a helyét, hogy a gyerkőc még véletlenül se férjen hozzá!

 


Nincs még mikulásvirágod?

Nagy- és kiskereskedők mellett magánszemélyeket is kiszolgálnak a Kovács Kertészetben. Katika pedig bárkit szívesen ellát vásárlás közben kertészeti és növénynevelési tanácsokkal.

Igazi élmény ellátogatni hozzájuk, akár családdal is. A gyermekek előszeretettel veszik birtokba a hatalmas kertet, de még egy kis tanyasi életérzést is kapnak: kutya, macska, kacsa, liba, tyúk és gyöngytyúk is akad néznivaló gyanánt.

 

 

Kovács Kertészet

 • Nyitva: minden nap 8-18 óráig
 • 6044 Hetényegyháza, Belsőnyír 295.
 • Telefon: 06 76 472 792
 • Mobil: 06 30 645 69 41

 

kovacskerteszet 1.jpg kovacskerteszet 10.jpg kovacskerteszet 11.jpg

kovacskerteszet 12.jpg kovacskerteszet 13.jpg kovacskerteszet 14.jpg

kovacskerteszet 15.jpg kovacskerteszet 16.jpg kovacskerteszet 17.jpg

kovacskerteszet 18.jpg kovacskerteszet 19.jpg kovacskerteszet 2.jpg

kovacskerteszet 20.jpg kovacskerteszet 21.jpg kovacskerteszet 22.jpg

kovacskerteszet 23.jpg kovacskerteszet 24.jpg kovacskerteszet 25.jpg

kovacskerteszet 26.jpg kovacskerteszet 27.jpg kovacskerteszet 28.jpg

kovacskerteszet 29.jpg kovacskerteszet 3.jpg kovacskerteszet 30.jpg

kovacskerteszet 31.jpg kovacskerteszet 32.jpg kovacskerteszet 33.jpg

kovacskerteszet 34.jpg kovacskerteszet 35.jpg kovacskerteszet 4.jpg

kovacskerteszet 5.jpg kovacskerteszet 6.jpg kovacskerteszet 7.jpg

kovacskerteszet 8.jpg kovacskerteszet 9.jpg

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 16 november 2020 18:18
Értékelés:
(16 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned