TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A férfiakban eredendően van vágyakozás a gyöngédségre, és ezt mi, nők tudjuk megadni nekik

19
2020 nov.

A férfiakban eredendően van vágyakozás a gyöngédségre, és ezt mi, nők tudjuk megadni nekik

 

Bár már nagyban a karácsony köti le a figyelmünket, ne feledkezzünk meg arról, hogy novemberben bizony még férfinapot is ünneplünk. Arra gondoltunk, csavarunk egyet a dolgon, és nem egy urat szólaltatunk meg ezen alkalomból, hanem egy hölgy szemén keresztül láttatunk egy férfit. Cseke Pétert jól ismeri az ország színészként és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház direktoraként, felesége, Sára Bernadette pedig beavatott minket abba, milyen otthon férjként, apaként. A színművésznő megosztotta gondolatait a férfinap kapcsán is.

 

Trendalelke.hu: Nagyon keveset tudni a magánéletetekről. Tudatosan alakítjátok így?

Sára Bernadette: Nem állítom, hogy kimondottan vágyunk a szereplésre, de azt sem, hogy elzárkózunk a nyilvánosságtól. Inkább azt mondanám, mostanság kevesebb figyelem övezi a magánéletünket. Amikor kisebbek voltak a gyerekek, akkor többet faggattak minket családként.

 

A legtöbben a színpadról ismerjük Pétert. Milyen vele élni?

Jól döntöttem 38 évvel ezelőtt, amikor őt választottam társamnak. Mély és hirtelen jövő megérzés volt a részemről, hogy ez egy élethosszig tartó kapcsolat lesz. Péter egy hihetetlen pozitív személyiség. Sok bennünk a hasonlóság, a különbözőségekkel pedig pont kiegészítjük egymást. Az én lobbanékonyabb természetemet kompenzálja Péter nyugodt, csendes, megfontolt habitusa. Rengeteget tanultam tőle az évtizedek alatt, képes voltam miatta és az ő példáját látva változni. Nagy dolognak tartom, ha az ember képes lefaragni személyiségének nem túl előnyös oldalából egy másik ember miatt. Ugyancsak fontosnak vélem, hogy egyikünk sem akart dominálni ebben a kapcsolatban, egymás felé hajoltunk, a másik értékeit szem előtt tartva és megbecsülve kerültünk egyre közelebb egymáshoz. Talán egy kicsit szerencsések is vagyunk, hogy így alakult, de munka szintén van benne bőven. A mi kapcsolatunkban is voltak hullámvölgyek. Amikor igazgató lett a kecskeméti színházban, akkor megesett, hogy csak 1-2 hetente tudott hazajönni. Az egy nehéz időszak volt, de maximálisan támogattam. Előfordult, hogy eltávolodtunk egymástól, de ilyenkor elég volt néhány apró figyelmeztetés, hogy visszakanyarodjunk a másikhoz.

 

Mi a titkotok?

Ezt én sem tudom feltétlenül megfejteni, nekem természetes, hogy 38 éve együtt vagyunk jóban, rosszban. Sokat dolgoztunk a kapcsolatunkon, illetve talán azt emelném ki, hogy mindketten nyitottak vagyunk a változásra és egymásra. Általában mindenről egy a véleményünk, meglepődöm, ha találunk valamit, amiről másképp gondolkodunk, de általában egy beszélgetést követően abban az adott dologban is közös nevezőre jutunk.

 

 

Mit becsülsz Péterben, a férfiben nagyra?

Az egész munkásságát: a csendes, pozitív hozzáállású, de határozott menetelését előre. Úgy gondolom, példaértékűen végezte és végzi a munkáját egész pályafutása során. Soha semmit fel nem ad, nem keseredik el, nem panaszkodik, csak megy tovább rendíthetetlenül és teszi a dolgát. Ez egy nagyon szimpatikus vonás egy férfiben. Ez a stabilitás pedig az emberi megnyilvánulásaiban is benne van. Ettől jelent nekem egy biztos pontot.

 

Milyen az apaszerepben?

Csodálatos! Nagy segítségem volt az első pillanattól kezdve, Sára és Dorka nevelésében. Fáradhatatlanul játszott velük, a hátán lovagoltak, mesét olvasott nekik… Soha nem mondta, hogy lepihenne ahelyett, hogy a gyerekekkel foglalkozzon.

 

Tipikus lányos apuka volt, akit kenyérre lehetett kenni?

Ő volt az engedékenyebb, én a poroszosabb a nevelésben - ebben is kiegészítettük egymást.

 

Van rossz tulajdonsága Péternek, ami bosszant téged?

Nincs ilyen. Azt már rég megszoktam, hogy a ruhák nem jutnak el a szennyeskosárig és soha nem ágyaz be maga után, az egész ágyneműje egy nagy gombóc reggelre. Maximum ennyit tudok neki felróni. Minden ettől nagyobb konfliktus pedig nevetésbe fullad a végén.

 

Ez azt jelenti, hogy nem is szoktatok vitázni?

Komolyabb veszekedésbe nem torkollik nálunk egy probléma sem. Előfordul, hogy elkezdek kiabálni, de a végét már elnevetem.

 

A humor ezek szerint komoly szerepet játszik a kapcsolatotokban.

Péternek kiváló humora van, én is szeretek viccelődni, úgyhogy hatalmasakat tudunk egymáson hahotázni a mai napig. A problémákon is könnyebb túllépni, ha meghintjük egy kis humorral.

 

Az unokák: Dani, Léna és Olivér

 

Bölcsebb női családtagoktól kaptál-e útravalóul tanácsokat a férfiakkal kapcsolatban?

Konkrét útmutatást nem kaptam, de példaértékű volt a családom, csodálatos kapcsolatban éltek a nagyszüleim és a szüleim egyaránt. Bennem ugyancsak volt egy tudatosság, hogy milyen értékek mentén hova szeretnék eljutni, és ez a párkapcsolataimra is igaz volt, ezáltal nem is igazán igényeltem ilyen irányú beszélgetéseket. Kértem a Jóistent, hogy segítsen tisztán látni, helyes döntéseket hozni. Mindig a nehezebb utat választottam, mert tudtam, hogy hosszú távon az a célravezető.

 

Te szoktál tanácsokat adni a lányaidnak?

Szerencsére szoros barátnői viszonyban vagyok mindkettőjükkel, szóval mindent kitárgyalunk, és ha szükségük van rá, ellátom őket javaslatokkal.

 

Hallotál-e már a nemzetközi férfinapról?

Nem! Az idei az első alkalom?

 

Magyarországon 10 éve kezdett elterjedni, de egyelőre messze elmarad a nőnap népszerűségétől november 19-e.

Kissé ódzkodom ezektől a kitalált ünnepektől, mint például a Valentin-naptól, nem igazán érintenek meg. A nőnappal is úgy vagyok, hogy minden nap ünnepelni kell a nőket, nem csupán egyszer egy évben. Amiatt viszont jó ötletnek tartom ezeket, hogy legalább addig is vidám dologgal foglalkoznak az emberek.

 

Valószínűleg kényelmetlenül is éreznék magukat az urak, ha hirtelen nagy divattá válna a férfinap, és elhalmoznánk őket ajándékokkal.

Nyitott vagyok az új dolgokra, de elképzelni azt a jelenetet, hogy mostantól a nők idegesen mászkálnak fel-alá, tanakodva, mit vegyenek a párjuknak férfinapra, egészen szürreális. Teljesen más, ha a férfi állít haza egy csokor virággal nőnap alkalmából vagy ha csak úgy meglepjük a férjünket, szerelmünket a kedvenc csokijával, alkalomtól függetlenül. Fontosnak tartom, hogy gondoskodjunk a férfiakról, törődjünk velük folyamatosan. Ez néha lemondásokkal jár, de később megjön a gyümölcse. Azt látom, a férfiakban eredendően van egy vágyakozás a gyöngédségre, és azt hiszem, ezt mi, nők tudjuk elsősorban megadni nekik.

 

Miért ünnepeljük a férfiakat?

 

A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, amely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

 • magas férfi öngyilkossági arány
 • fiúk és férfiak előtt álló kihívások az oktatásban
 • férfi egészségügy
 • rövidebb várható élettartam
 • munkahelyi balesetek, halálesetek
 • marginalizálódás
 • férfi nemi erőszak áldozatai
 • az új apák és elválasztott apák előtti kihívások
 • családon belüli bántalmazás
 • kényszerházasság
 • bűncselekmények
 • kísértés és rabszolgaság áldozatai és túlélői
 • a férfiak, fiak és apák negatív ábrázolása

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 19 november 2020 11:34
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449